In onderstaande reportage gaat Karen Soeters van House of Animals Investigations de confrontatie aan met Adrie K., die zelf toegeeft te handelen in de puppy’s, maar ondertussen alle regels voor handelaren omzeilt.
.

‘Zwerfpuppy’s’ uit Italië redden blijkt pure handel

Om registratiewetgeving te omzeilen die vastlegt wie de fokker en handelaar zijn, vraagt Pups voor Adoptie aan adoptanten om zelf een UBN aan te vragen. Het UBN is een Uniek Bedrijfsnummer voor fokkers en handelaren. Het nummer wordt echter gekoppeld aan de locatie waar je als adoptant de honden gaat houden – en dat is in dit geval niet de bedoeling. Door de adoptant het UBN aan te laten vragen ontduikt Pups voor Adoptie haar verantwoordelijkheid, omdat Adrie K. als handelaar administratief uit zicht blijft.

Iedere handelaar en fokker moet zijn of haar UBN administratief koppelen aan de honden die geboren en/of verkocht worden. Alleen een privépersoon die zélf een hond meeneemt uit het buitenland is verplicht om een UBN aan te vragen. Ook wanneer je van plan bent om je hond een nestje te laten krijgen vraag je een UBN aan, zodat later te achterhalen is waar de pup vandaan kwam.

Zwerfpuppy’s uit Italië redden blijkt pure handel
De ‘zwerfpuppy’s’ worden op een parkeerplaats overgedragen aan hun nieuwe baasjes | Beeld: ©House of Animals

Uit onderzoek van House of Animals blijkt dat er in het geval van ‘Stichting Pups voor Adoptie’ wel degelijk sprake is van handel, wat eigenaar Adrie K. zelf ook toegeeft. De honden zouden dus op het Uniek Bedrijfsnummer van de ‘stichting’ (lees: handelaar) naar Nederland moeten komen, zodat dit later traceerbaar is.

Totaal verzwakt

De hondjes worden door Pups voor Adoptie met een kleine vrachtwagen uit Italië gehaald. Na een transport van maar liefst 36 uur komen de pups totaal verzwakt de wagen uit. Volgens de wetgeving behoren ze daarna 48 uur op de aankomstlocatie tot rust te komen. Deze puppy’s worden echter op een parkeerplaats overgedragen aan hun nieuwe baasjes. Ook dit is in strijd met de wet.

Zwerfpuppy’s uit Italië redden blijkt pure handel
Handel in ‘zwerfpuppy’s’ uit Italië | Beeld: ©House of Animals

Gedumpt bij asiel

House of Animals Investigations ging voor het onderzoek ook naar het asiel in Italië, waar de puppy’s vandaan komen. De dieren zijn in dozen voor de deur van het asiel gezet, waarmee van zwerfpuppy’s eigenlijk geen sprake is. Ook zegt Pups voor Adoptie op haar website dat er enorme overlast is van zwerfhonden, die de mensen in het dorp ‘s nachts wakker zouden houden. Ook dit blijkt niet te kloppen. Er zijn nauwelijks zwerfhonden in dit dorp. Een team van Nederlandse dierenartsen die in de regio zwerfdieren zouden gaan steriliseren kwam tot dezelfde conclusie. Men ging onverrichter zake weer naar huis. Karen Soeters van House of Animals:

“Pups voor Adoptie misleidt adoptanten op alle mogelijke manieren, met nare gevolgen voor de dieren en hun nieuwe baasjes. Honden blijken vaak ziek en extreem bang. Een achtervang is er niet. ‘Breng maar naar het asiel’, horen we terug van wanhopige adoptanten. Dit moet stoppen en daarom hebben we aangifte tegen deze handelaar gedaan. Het gaat ook ten koste van het vertrouwen in stichtingen die wél binnen de regels en zonder winstbejag adoptiedieren importeren.”

.

©AnimalsToday.nl | House of Animals