House of Animals vecht tegen illegale dierenhandel en voor Positieflijst

In 2024 gaat-ie eindelijk in: de positieflijst. Of: de huis- en hobbydierenlijst. De diersoorten die op deze lijst staan zijn de enige zoogdieren die door particulieren als hobby- en huisdier mogen worden gehouden, zonder een te groot risico op aantasting van hun welzijn. Staat een diersoort niet op deze lijst, dan mag je deze niet houden of verhandelen. Beter voor het welzijn van dier én mens.

Het heeft meer dan 25 jaar geduurd voor de positieflijst wordt ingevoerd. House of Animals zit hier al jaren bovenop en vindt het een schande dat de overheid hier zo extreem lang over doet.

Lees ook Karen’s blog: De noodzaak van een positieflijst

Exotische huisdieren door illegale dierenhandel

Wilde dieren worden, om de meest uiteenlopende redenen, uit hun leefomgeving geroofd en verhandeld. Om ze te misbruiken als toeristische attractie bijvoorbeeld. Hun huid of lichaamsdelen worden gebruikt als ornament, accessoire of ´medicijn´. Maar ook de handel in exotische ‘huisdieren’ tiert welig. Dieren worden verhandeld met valse papieren, voor de verkoop en om mee te fokken. Ze hebben een miserabel leven en overlijden na hun lijdensweg vaak snel.

Om de illegale handel in wilde dieren tegen te gaan is de Positieflijst zo belangrijk. Elk weldenkend mens begrijpt dat dieren als een wasbeer of meerkat niet geschikt zijn in huis of tuin. Helaas zijn er velen die er juist voor kiezen een exotisch of wild dier aan te schaffen of te verkopen. Foto’s op sociale media dragen daaraan bij. Een van de populaire dieren die absoluut ongeschikt is als huisdier is de serval. Vanaf het moment dat de Positieflijst ingaat mag deze bijzondere kattensoort niet meer worden gehouden. Toch is de serval in Nederland nog heel gewild.

Servalfokker ontmaskerd bij undercoveractie

House of Animals Investigations maakte undercover opnamen bij Wildcatsfarm in Echt, dat servals en andere katten fokt. De dieren leven in smerige kennels, tussen de rotzooi. Ook kregen we meldingen over kittens die ondervoed en ernstig ziek waren door FIP, niesziekte en (op mensen overdraagbare) schimmel. De servalkittens haalt Wildcatsfarm zelfs na 1 dag al weg bij de moederkat.

Karen Soeters confronteerde de eigenaar en beloofde hem ervoor te zorgen dat zijn kennel gaat sluiten. House of Animals deed aangifte wegens dierenmishandeling en diverse overtredingen van de Wet dieren. Wildcatsfarm is van plan voor het verbod (dus voor de positieflijst ingaat) nog verschillende lucratieve nestjes servalkittens te fokken. Maar dat gaat niet door als het aan ons ligt.

Jij kunt ook helpen!

Voor al deze activiteiten hebben wij je steun nodig. Zonder donateurs kunnen we ons gevecht voor een dierwaardiger wereld niet voortzetten. Kijk hier voor de mogelijkheden en sluit je aan bij onze strijd!
DONEER NU ›

Laatste nieuws over Illegale dierenhandel

Help mee om malafide broodfokhandel te stoppen

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram