Documentaires

Onze documentaires 
vergroten het bewustzijn 
over dierenleed

Broken Spirit - The Galgo’s Last Run

In Spanje zijn 190.000 jagers die met galgo’s (Spaanse greyhounds) op hazen jagen. Jaarlijks worden er aan het einde van het jachtseizoen zo’n 50.000 galgo’s gedumpt en soms vreselijk mishandeld. De honden worden aan hun lot overgelaten of naar een dodingsstation gebracht, waar ze meestal na 10 dagen worden afgemaakt.
In ‘Broken Spirit - The Galgo’s Last Run’ is Karen Soeters in Spanje en spreekt met reddingsorganisaties, opvangcentra en jagers (galgueros) over het lot van de Spaanse galgo. In Spanje ontmoet zij ook Valentina, een galgo die meerdere malen door haar eigenaar is opgehangen aan een boom, om een langzame dood te sterven…
Bekijk de documentaire

Lost in Paradise the Dogs of Curacao

Curaçao is voor velen het ultieme vakantieparadijs, met zon, zee, strand, lekker eten en gezelligheid. Maar niet ver van de boulevards en cocktailbars schuilt een sombere werkelijkheid voor talrijke honden. Ze zitten hun hele leven vast aan een ketting of touw van slechts een paar meter, middenin de zon en hitte. Ze krijgen niet of nauwelijks te eten, ze worden mishandeld of gedumpt in de mundi of op straat.

House of Animals laat in deze documentaire zien wat er aan de hand is met de honden op het eiland en wie de mensen zijn die zich dag en nacht inzetten om de situatie voor de dieren te verbeteren.
Bekijk de documentaire

Hanoi, het gal van de beer

In Vietnam is het sinds 2005 verboden om gal van beren te tappen. Toch leven nog steeds meer dan 1200 beren in afschuwelijke omstandigheden op zo’n 400 galbeerboerderijen door het hele land. Daarbij blijkt uit undercover gefilmd beeldmateriaal dat er ondanks het verbod nog steeds beren voor hun gal worden gehouden en dat er een levendige handel is in de gal van deze prachtige dieren. Deze berengal wordt niet alleen op straat verkocht maar ook via Facebook en is dus nog altijd verkrijgbaar.

Karen Soeters ging voor Animals Today naar Vietnam om een reportage te maken over het lot van deze beren. Ze bezocht onder meer berengalfarms en zag beren van dichtbij in de ogen.
Bekijk de documentaire

Korte reportages

Je hond in de auto achterlaten. Zo voelt dat.

Elke jaar zijn er mensen die met warm en zonnig weer hun hond in een hete auto achterlaten. Karen Soeters stapte daarom zelf in de auto om te ervaren en te laten zien hoe het is om een uur lang in een auto te zitten, terwijl de temperatuur oploopt tot ruim 50 graden. Dierenarts Piet Hellemans begeleidde haar bij het experiment.
Bekijk de video

Toro de la Vega

Zelfs voor veel Spanjaarden is het een gruwel: het volksfeest Toro de la Vega. Tijdens dit jaarlijkse evenement in het Spaanse Tordesillas wordt een stier door een menigte te voet en te paard achtervolgd. Terwijl ze dit doen steken ze de stier met lansen, net zolang tot hij dood is. En wat veel mensen niet weten is dat deze evenementen door de EU gesubsidieerd worden.

House of Animals reisde samen met CAS International naar Spanje om verslag te doen van Toro de la Vega. Journalisten worden doorgaans zeer agressief bejegend door de deelnemers. Daarom werd undercover gefilmd hoe de joelende menigte de 6 jaar oude stier Rompesuelas achtervolgde en uiteindelijk doodde.
Bekijk de video

De ezels op Bonaire

Bonaire staat bekend om de vele wilde ezels die er vrij rondlopen. Vroeger werden ze gebruikt als lastdier, later afgedankt en op straat gezet. Maar Bonaire is niet geschikt voor ezels. Het is er gortdroog en er is niks te eten voor ze. Regelmatig komen ezels in botsing met auto’s, wat vaak een dodelijke afloop heeft.

Marina Melis en haar man Ed Koopman begonnen in 1993 Donkey Sanctuary Bonaire, waar zieke, gewonde en verweesde ezels worden opgevangen. Inmiddels wonen er meer dan 700 ezels in de opvang. Een team van House of Animals ging naar Bonaire en liep een dag mee met Marina en de vrijwilligers van de ezelopvang.
Bekijk de video

Dieren redden met de brandweer

Wat doe je wanneer een paard of koe te water raakt en vast blijft zitten in de sloot? Hoe krijg je het dier er op een veilige manier weer uit? Of: hoe red je een dier uit een brandende stal? Vragen waarmee de brandweer regelmatig te maken krijgt. Horse Rescue Team biedt cursussen aan brandweerkorpsen om grote huisdieren op een veilige manier - voor zowel het dier als voor de hulpverlener - te kunnen redden.

Karen Soeters mocht meedoen met een van de trainingen, samen met het brandweerkorps van Spijkerboor in Noord-Holland.
Bekijk de video

Veetransporten grens Bulgarije-Turkije

Sinds 2010 heeft Turkije, op aandringen van de Europese Unie, het mogelijk gemaakt dieren te importeren vanuit de EU, met alle gevolgen van dien. Veel vrachtwagens met diertransporten blijken overbeladen en vaak staan de dieren uren tegen elkaar aangedrukt zonder dat ze kunnen gaan liggen. In veel gevallen worden de tijden dat de dieren op transport mogen ruimschoots overschreden, waardoor ze dagen in de vrachtwagen staan zonder rust.

Samen met Eyes on Animals en fotograaf Thomas Schlijper ging Karen Soeters naar de grens Bulgarije-Turkije, om met eigen ogen de wantoestanden te zien waarmee deze diertransporten gepaard gaan. Ze maakten een indringende reportage.
Bekijk de video
Dit is een selectie van de reportages die House of Animals heeft gemaakt. Alle reportages en andere eigen producties zijn terug te vinden op ons nieuws- en mediaplatform AnimalsToday.

Help ons bewustzijn over dierenleed te vergroten

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram