Deel dit artikel

Rechter houdt export zeezoogdieren Dolfinarium tegen

De export van een aantal zeezoogdieren, waaronder 8 dolfijnen, vanuit het Dolfinarium in Harderwijk naar een pretpark in China gaat voorlopig niet door. Dit heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank in Amsterdam vandaag bepaald. De zaak werd aangespannen door Sea Shepherd en House of Animals . Het Dolfinarium gaat in beroep tegen de uitspraak.

Rechter houdt export zeezoogdieren Dolfinarium tegen

Rechter houdt export zeezoogdieren Dolfinarium tegen | Foto: publiek domein

Sea Shepherd en House of Animals stapten naar de rechter om de export van 8 dolfijnen en 2 walrussen naar het Chinese pretpark Hainan Ocean Paradise tegen te gaan. De voorzieningenrechter heeft de eis van de dierenbeschermingsorganisaties toegewezen. Karen Soeters van House of Animals:

“Ik ben ontzettend blij met deze uitspraak en heb er alle vertrouwen in dat ook bij de meervoudige kamer duidelijk zal zijn dat de vergunning om de dieren op export naar een pretpark in China nooit had mogen worden afgegeven. Tijdens de zitting werd onder meer bevestigd dat het Dolfinarium geld gaat verdienen aan deze export en dat mag niet. En niet alleen krijgen ze betaald voor de dieren door het pretpark, ook is er een consultany-overeenkomst getekend. Daarna worden de dieren voor commercieel gebruik ingezet om mensen te entertainen en dat heeft niets met beschermen te maken.”

De rechter heeft tevens bepaald dat het Dolfinarium geen gebruik maken van de door de RVO verstrekte uitvoervergunningen totdat op het beroep is beslist. Op 23 november is de zitting voor de meervoudige kamer, waar drie rechters zich over de zaak gaan buigen. Tot de uitspraak mag het Dolfinarium geen gebruik maken van de lopende vergunningen, die op 9 januari 2022 aflopen. Bij deze belangenafweging kent de voorzieningenrechter doorslaggevend gewicht toe aan de onomkeerbaarheid van een eventuele overdracht aan China. Een van de voorwaarden die aan de export gesteld zijn is dat de dieren er in China niet op achteruit mogen gaan. Sinoloog Geert Vons van Sea Shepherd:

“Als sinoloog zijnde heb ik gezocht op internet en kwam tegen dat Hainan Ocean Paradise een groots opgezet amusementspark is voor het hele gezin: 海南富力海洋欢乐世界将于今年底全面开园 打造全时全龄全季旅游度假目的地 - Hainan Ocean Paradise zal aan het einde van dit jaar volledig worden geopend als fulltime, alle vier de seizoenen geopende toeristische vakantiebestemming.”

Rechter houdt export zeezoogdieren Dolfinarium tegen

Foto: screenshot website

Zowel Sea Shepherd als House of Animals zien het beroep met vertrouwen tegemoet, want de export van de zeezoogdieren naar China betekent een onomkeerbare fout die ten koste gaat van hun welzijn.

©House of Animals

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram