Paardenmarkten

Het ontstaan van paardenmarkten

In de middeleeuwen hadden veel mensen een paard voor de jacht of om zwaar werk op het land te verrichten, zoals het voorttrekken van ploegen en als lastdier. Veel van deze werkzaamheden waren seizoensgebonden en daarom ontstond in die tijd een plek waar mensen paarden konden verhandelen. In Valkenburg wordt al melding gemaakt van het verhandelen van paarden in het jaar 840.

Paardenmarkten van de 21ste eeuw

Tegenwoordig zijn er uiteraard allerlei andere manieren om een paard te (ver)kopen. Toch houden nog zo'n 50 dorpen in Nederland een paardenmarkt, die voornamelijk een folkloristisch karakter hebben. De paarden doen vooral dienst als ‘decor’ voor een groot dorpsfeest, compleet met feesttenten, kermis, braderie en andere activiteiten. Ze staan aan touwen vastgebonden midden in de dorpscentra, omringd door duizenden bezoekers waarvan slechts een klein deel eropuit is om een paard te (ver)kopen. De handel vindt vooral plaats tussen kleine en grote internationale paardenhandelaren. Die brengen hun paarden het liefst al 's nachts, waardoor voor de dieren een lange en angstige uitputtingsslag volgt die vaak tot het einde van de volgende dag duurt. Op de grootste paardenmarkten, Zuidlaren, Elst en Hedel, worden op deze manier per markt zo'n 1.500 paarden verhandeld.  

House of Animals wil dat er een einde komt aan paardenmarkten. Wij willen dat de paardenmarkten die jaarlijks gehouden worden in Nederland illegaal worden verklaard, omdat daar jaarlijks op grote schaal de dierenwelzijns- en transportwetgeving wordt overtreden, die bedoeld is om paarden te beschermen.

Waarom moeten volgens House of Animals de paardenmarkten sluiten?

Al jaren doen wij samen met Eyes on Animals en het undercoverteam van 1037 Against Animal Cruelty onderzoek naar de situatie op paardenmarkten, waar massale wetsovertredingen geconstateerd worden. Er worden zieke, ernstig vermagerde en gewonde dieren op de markten aangetroffen, er is vaak geen paspoort- en chipcontrole van paarden en we treffen overbeladen trailers aan. Handelaren behandelen de paarden ruw. Dieren zijn te jong om op lange transporten te mogen en ook verzwakte en gewonde paarden die niet verhandeld mogen worden,  gaan op transport om in het buitenland geslacht te worden. Op basis van ons onderzoek hebben we meerdere aangiftes gedaan en zijn er Kamervragen gesteld.

Hieronder een overzicht van de meest voorkomende overtredingen die het House of Animals team, bestaande uit onder andere twee dierenartsen, afgelopen jaar constateerde in Hedel.

1. Paarden krijgen langdurig geen water

Er zijn watertanks aanwezig op de markt, maar bijna niemand geeft ook daadwerkelijk water aan de paarden. Bovendien constateerden we dat er emmers met water voor de paarden stonden waar ze niet bij konden komen, omdat het touw waarmee zij staan vastgebonden te kort was. Een volwassen paard heeft op een stressvolle dag tussen de 40 tot 60 liter water nodig, maar de meeste paarden krijgen helemaal niets te drinken. Aangezien de meeste transportwagens niet zijn uitgevoerd met drinksystemen, loopt de tijd dat de aanwezige paarden dorst lijden vaak op tot zo'n 24 uur.

2. Paarden worden niet gecontroleerd of ze te jong, ziek, mager of verwond zijn

Volgens de wet moeten alle paarden voordat zij op transport gaan gecontroleerd worden of ze niet te jong, ziek, mager of gewond zijn. Maar in Hedel arriveren rond middernacht elk jaar weer vele vrachtwagens vol paarden die in het donker, te midden van kermisherrie en het dorpsfeest, worden uitgeladen. Er is geen paspoort- en chipcontrole van paarden, niemand registreert welk paard van wie is. Zo wordt op paardenmarkten al jarenlang bewust de wetshandhaving belemmerd en omzeild.

3. Negeren wettelijke bepalingen

Een groot deel van verkochte paarden is bestemd voor de buitenlandse slachterij. Dat betekent vaak een lang transport naar Italië, waardoor de wettelijk maximale reistijd overschreden wordt.

4. Haard van besmettelijke ziektes

Dierenartsen behoren te checken of er geen paarden met uiterst besmettelijke dierziekten zoals droes en rhino (rhinopneumonie) worden getransporteerd. De dierenartsen van House of Animals zagen in Hedel een paard met verwondingen over zijn hele lichaam, bloed aan zijn been en bloed op het touw waarmee het vastgebonden stond. Er kwam groen dik snot uit zijn neus, het dier hoestte en had koorts. Er stonden ook 3 kleine, piepjonge minipony’s uit België, broodmager en met snotneuzen, waarvan één met een aangeboren afwijking aan de achterhand. Onze dierenartsen concludeerden dat deze paarden ernstig ziek waren en mogelijk droes of rhino hadden. De dierenartsen van de paardenmarkt Hedel weigerden eerst de paarden te isoleren - een wettelijke verplichting.

5. Te veel prikkels

Paarden worden langdurige blootgesteld aan stressvolle prikkels, zoals drukte, harde muziek, kermisattracties en braderieën.

6. Te kort aangebonden

De touwen waarmee de dieren stonden vastgebonden waren zo kort dat liggen in bijna alle gevallen onmogelijk was. Wanneer het touw al lang genoeg was, hadden de dieren geen plek om te gaan liggen, omdat ze veel te dicht tegen elkaar aan geplaatst waren.

7. Stress leidt tot agressie

Doordat de dieren zo dicht op elkaar staan wordt er geschopt en gebeten naar elkaar.

8. Geen enkele beschutting

De dieren hadden geen enkele schuilmogelijkheid in geval van slechte weersomstandigheden. Op paardenmarkten werden ook ezels verkocht. De vacht van een ezel is niet waterafstotend en daarom is een schuilmogelijkheid en in ieder geval een regendeken voor deze dieren heel belangrijk.

9. Risico op ernstige blessures

De paarden staan vaak op een veel te gladde ondergrond waardoor ze ten val kunnen komen met alle gevolgen van dien. Ook bij het uitladen gaat menig paard onderuit.

10. Mishandeling

Handelaren behandelen de paarden zeer ruw. De dieren worden geschopt en met stokken geslagen.

11. Markt duurt te lang

De eerste paarden worden rond middernacht op de markt gezet. Om 6 uur de dag erna staan er vaak nog steeds paarden. Deze dieren hebben dan 18 uur op de markt gestaan en het transport naar de markt toe is daar nog niet bij opgeteld. Daarbij worden bijna ieder jaar paarden op de markt achtergelaten omdat ze ‘waardeloos’ zijn.

Standpunt House of Animals

House of Animals vindt paardenmarkten niet van deze tijd.  Een ‘dorpsfeest-paardenmarkt’ die leidt tot massaal en langdurig ongerief, lijden en stress van duizenden paarden is onacceptabel. Vanwege de omstandigheden op deze paardenmarkten, de massale wetsovertredingen die wij al jaren zien en de onwil om geldende wet- en regelgeving te handhaven, zetten wij ons in om voorgoed een einde te maken aan dit onnodige dierenleed.

Help ons een einde te maken aan paardenmarkten

  • Ik wil eenmalig doneren
  • Ik wil maandelijks doneren
© 2017-2021 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram