Paardenmarkten

Paardenmarkten

Hieronder vind je ons dossier over paardenmarkten. We lichten toe wat paardenmarkten zijn, waarom ze moeten stoppen en wat House of Animals doet om dat te bereiken.

Feestgedruis op paardenmarkten ten koste van pony's en paarden

Tijdens dorpsfeesten met veel drukte en lawaai vinden in diverse plaatsen in Nederland nog paardenmarkten plaats. Hier worden paarden verhandeld, waarbij de dieren vooral een leuk ‘decor’ zijn voor de festiviteiten. Met een touw vastgebonden staan de pony’s, paarden en soms ook ezels vanaf ’s nachts op de markt, waarna de hele dag duizenden bezoekers langs lopen die vooral komen om feest te vieren. Ondertussen raken de dieren uitgeput. Niet alleen hebben ze last van de herrie van de mensenmassa en kermisattracties, de manier waarop veel handelaren met de paarden en pony’s omgaan is onacceptabel en wettelijk verboden. Zieke, te jonge, verwaarloosde en te magere dieren worden aangeboden. Mishandeling, onbehandelde of door snijdende touwen veroorzaakte wonden, gebrek aan water en beschutting zijn geen uitzondering. Aan het eind van een stressvolle dag volgt voor vele dieren die ‘overblijven’ transport naar een slachthuis in het buitenland.

House of Animals vindt dat paardenmarkten moeten sluiten

Volgens House of Animals zijn paardenmarkten niet meer van deze tijd, wij willen dat hier een einde aan komt en de paardenmarkten die jaarlijks gehouden worden in Nederland illegaal worden verklaard. De dierenwelzijns- en transportwetgeving, die bedoeld is om paarden te beschermen, wordt op paardenmarkten jaarlijks op grote schaal overtreden.

House of Animals doet al jarenlang onderzoek naar paardenmarkten. Samen met andere organisaties als Eyes on Animals en 1037 Against Animal Cruelty bekijken we hoe de handelaren met de dieren omgaan, hoe ze worden uit- en ingeladen en of de manier waarop ze op de paardenmarkt worden gestald voldoet aan de wetgeving. Hierbij hebben we zelfs beveiliging nodig, om ons werk te kunnen uitvoeren. Telkens weer treffen we massale wetsovertredingen aan, zoals gebrek aan toegangscontrole, overbeladen trailers, te jonge, zieke en verzwakte dieren die niet verhandeld mogen worden en geen paspoort- en chipcontrole. Handelaren behandelen de paarden ruw. Op basis van ons onderzoek hebben we meerdere aangiftes gedaan en zijn er Kamervragen gesteld.

Wat jij kunt doen tegen paardenmarkten

Bezoek geen paardenmarkt

Ook jij kunt de dieren helpen. Bijvoorbeeld door geen paardenmarkten te bezoeken en anderen te laten weten waarom paardenmarkten een kwelling zijn voor paarden en pony’s. Ben je wel op een paardenmarkt en zie je misstanden? Heb je foto’s of videobeelden die van belang kunnen zijn voor House of Animals Investigations, neem dan contact met ons op via tip@houseofanimals.nl.

Blijf op de hoogte!

Je kunt dieren steunen door je onderaan deze pagina in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Daarnaast kun je op de hoogte van de ontwikkelingen blijven via ons media platform AnimalsToday, waar veel artikelen te lezen zijn over paardenmarkten.

Word donateur

Wij hebben jouw hulp heel hard nodig. Enkel dankzij onze fantastische donateurs kunnen wij rechtszaken starten, campagnes opzetten en undercover acties op paardenmarkten uitvoeren waarmee we misstanden aan het licht brengen. Wij zijn dankbaar voor elke donatie. Omdat ons werk vaak langere trajecten zijn die continuïteit vereisen, help je ons het beste met een maandelijks bedrag naar keuze of met een periodieke schenking.

Paardenmarkten horen niet bij een feest

Al eeuwenlang worden op paardenmarkten paarden verhandeld. De verkoop van paarden is tegenwoordig allang niet meer het doel op zich: paardenmarkten zijn dorpsfeesten met braderieën, een kermis en andere activiteiten. Tijdens een paardenmarkt komen handelaren uit binnen- en buitenland om een pony of paard te kopen of verkopen, op sommige markten krijgen zij zelfs betaald door het paardenmarktcomité voor hun aanwezigheid. Nog zo’n 50 dorpen in Nederland houden paardenmarkten, waarbij de grootste markten, in Zuidlaren, Elst en Hedel, berucht zijn. Hier worden zo’n 1.500 paarden per markt verhandeld.

Het is tegenwoordig niet meer nodig om paarden op deze manier te verhandelen en zeker gezien de vele overtredingen die plaatsvinden zouden deze markten geen bestaansrecht mogen hebben.

Wat gaat er mis op paardenmarkten?

House of Animals bezoekt paardenmarkten en controleert hoe de dieren behandeld worden. Ons deskundige team bestaat onder meer uit dierenartsen, die telkens een hele waslijst aan misstanden aantreffen. De volgende overtredingen zijn een overzicht van een bezoek aan de paardenmarkt in Hedel. Helaas treffen we deze problemen op bijna alle paardenmarkten aan, zoals onder meer in Zuidlaren, Elst, Voorschoten, Alblasserdam en Roden:

1. Paarden krijgen langdurig geen water

Er zijn watertanks aanwezig op de markt, maar bijna niemand geeft ook daadwerkelijk water aan de paarden. Bovendien constateren we dat er emmers met water voor de paarden staan waar ze niet bij kunnen komen, omdat het touw waarmee zij zijn vastgebonden te kort is. Een volwassen paard heeft op een stressvolle dag tussen de 40 tot 60 liter water nodig, maar de meeste paarden krijgen helemaal niets te drinken. Aangezien de meeste transportwagens niet zijn uitgevoerd met drinksystemen, loopt de tijd dat de paarden dorst lijden vaak op tot zo'n 24 uur.

2. Er wordt niet gecontroleerd of paarden te jong, ziek, mager of verwond zijn

Volgens de wet moeten alle paarden voordat zij op transport gaan gecontroleerd worden, om te zien of ze niet te jong, ziek, mager of gewond zijn. Maar in Hedel arriveren rond middernacht elk jaar weer vele vrachtwagens vol paarden die in het donker, te midden van kerstherrie en het dorpsfeest, worden uitgeladen. Er is geen paspoort- en chip controle van paarden, niemand registreert, welk paard van wie is. Zo wordt op paardenmarkten al jarenlang bewust de wetshandhaving belemmerd en omzeild.

3. Negeren van wettelijke bepalingen

Een groot deel van de verkochte paarden wordt in het buitenland geslacht. Dat betekent vaak een lang transport naar bijvoorbeeld Italië, waardoor de wettelijk maximale reistijd overschreden wordt.

4. Haard van besmettelijke ziektes

Dierenartsen van de NVWA die aanwezig zijn op de paardenmarkt horen te checken of er geen paarden met zeer besmettelijke dierziekten zoals droes en rhino (rhinopneumonie) worden getransporteerd. De dierenartsen van House of Animals zagen in Hedel een paard met verwondingen over zijn hele lichaam, bloed aan zijn been en bloed op het touw waarmee het vastgebonden stond. Er kwam groen dik snot uit zijn neus, het dier hoestte en had koorts. Er stonden ook 3 kleine, piepjonge minipony’s uit België, broodmager en met snotneuzen, waarvan één met een aangeboren afwijking aan de achterhand. Onze dierenartsen concludeerden dat deze paarden ernstig ziek waren en mogelijk droes of rhino hadden. De dierenartsen van de paardenmarkt Hedel weigerden eerst de paarden te isoleren – wat een wettelijke verplichting is.

5. Te veel prikkels

Paarden worden langdurig blootgesteld aan stressvolle prikkels, zoals drukte, harde muziek, kermisattracties en braderieën.

6. Te kort aangebonden

De dieren staan vastgebonden met te korte touwen, waardoor liggen voor de meeste dieren bijna onmogelijk is. Is het touw wel lang genoeg dan hebben ze geen plek om te gaan liggen, omdat ze veel te dicht tegen elkaar aan geplaatst zijn.

7. Stress leidt tot agressie

Doordat de dieren zo dicht op elkaar staan wordt er geschopt en gebeten naar elkaar.

8. Geen enkele beschutting

De dieren hebben geen enkele schuilmogelijkheid in geval van slechte weersomstandigheden. Op paardenmarkten worden ook ezels verkocht. De vacht van een ezel is niet waterafstotend en daarom is een schuilmogelijkheid en in ieder geval een regendeken voor deze dieren extra belangrijk.

9. Risico op ernstige blessures

De paarden staan vaak op een veel te gladde ondergrond waardoor ze ten val kunnen komen met alle gevolgen van dien. Ook bij het uitladen gaan regelmatig paarden onderuit.

10. Mishandeling

Veel handelaren behandelen de paarden zeer ruw. De dieren worden geschopt en met stokken geslagen.

11. Markt duurt te lang

De eerste paarden worden rond middernacht op de markt gezet. Om 18.00 uur de dag erna staan er vaak nog steeds paarden. Deze dieren hebben dan 18 uur op de markt gestaan en het transport naar de markt toe is daar nog niet bij opgeteld. Daarbij worden bijna ieder jaar paarden op de markt achtergelaten omdat ze ‘waardeloos’ zijn.

Achterhaald vermaak

Een ‘dorpsfeest-paardenmarkt’ die leidt tot massaal en langdurig ongemak, lijden en stress van duizenden paarden is onacceptabel. Vanwege de omstandigheden op deze paardenmarkten, de massale wetsovertredingen die wij al jaren zien en de onwil om geldende wet- en regelgeving te handhaven, zet House of Animals zich er voor in dat er voorgoed een einde komt aan dit onnodige dierenleed.

Help ons een einde te maken aan paardenmarkten

© 2017-2023 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram