Deel dit artikel

Wildcatsfarm in Echt moet stoppen onder dwangsom

Wildcatsfarm in Echt moet stoppen onder dwangsom

Wildcatsfarm in Echt moet stoppen onder dwangsom | Foto: ©House of Animals

Sinan B. van Wildcatsfarm in Echt (L) moet stoppen met het fokken, verkopen en opvangen van katten en servals. De gemeente Echt-Susteren schrijft dit in een brief aan dierenwelzijnsorganisatie House of Animals. De malafide fokker heeft nooit een vergunning aangevraagd voor het handelen in katten op een bedrijventerrein in het Limburgse Echt. Dankzij een succesvol handhavingsverzoek van House of Animals kan de illegale servalfokker per controle 2.000 euro dwangsom opgelegd krijgen, oplopend tot 20.000 euro.

House of Animals deed eerder dit jaar onderzoek naar de servalfokker, wat leidde tot een onthullende en schokkende reportage. Wildcatsfarm houdt naast 20 servals ook tientallen andere katten onder erbarmelijke omstandigheden. De undercoverbeelden die House of Animals bij het bedrijf maakte toonden diverse misstanden en overtredingen van de Wet dieren aan.

Grootste servalfokker van Europa ontmaskerd

Het is een smerige boel bij Wildcatsfarm in Echt | Foto: ©House of Animals

Er werden er zieke katten verkocht, katten in smerige kooien gehouden in een loods zonder daglicht en servalkittens al enkele dagen na de geboorte weggehaald bij de moeder om verkocht te worden. Later is ook aangifte gedaan tegen de partner van Sinan B., Bieneke M., die officieel eigenaar is van Wildcatsfarm en als dierenarts uiterst twijfelachtige operaties uitvoert onder erbarmelijke omstandigheden.

Dwangsommen

Behalve aangifte tegen Sinan B. en Bieneke M. van Wildcatsfarm heeft House of Animals ook een handhavingsverzoek ingediend bij de gemeente Echt-Susteren. De katten worden in een loods op een bedrijventerrein gehouden en dat is in strijd met het bestemmingsplan. De gemeente heeft hierop een controle uitgevoerd bij het bedrijf en een dwangsom aangekondigd van 2.000 euro per overtreding, met een maximum van 20.000 euro. Sinan B. heeft tot morgen 25 oktober om tegen dit besluit in beroep te gaan. Karen Soeters van House of Animals:

“Wij zijn enorm blij dat er een einde gaat komen aan de dieronterende praktijken bij dit bedrijf, maar maken ons tegelijk ook zorgen over de katten die er nu nog zitten. Ook houden we B. nauwlettend in de gaten, om te controleren dat hij niet elders opnieuw begint. We roepen iedereen op om de ogen goed open te houden en het ons te melden als je iets ontdekt.”

Grootste servalfokker van Europa ontmaskerd

Bieneke M. opereert katten onder uiterst onhygiënische omstandigheden | Foto: ©House of Animals

Huis- en hobbydierenlijst

Het fokken en verhandelen van servals zal per 1 juli 2024 verboden zijn, als de nieuwe Huis- en hobbydierenlijst (voorheen positieflijst) van kracht wordt. Stichting AAP heeft nu al een wachtlijst voor deze exotische katachtige, die veelal in een opwelling als kitten wordt aangeschaft. Pas als servals volwassen worden ziet men in dat ze allesbehalve geschikt zijn als huisdier. David van Gennip van Stichting AAP:

“Handelaars en fokkers zoals Sinan B. trekken zich nu nog weinig aan van het naderend verbod en overspoelen de markt met hun kittens. Voor de dieren, die soms al enkele dagen na de geboorte worden weggehaald bij de moeder, een drama omdat ze veel tekortkomen als kitten. We zien veel gezondheidsproblemen maar ook veel afwijkend gedrag. We hopen daarom zeer dat B. gestopt wordt met zijn praktijken!”

Bekijk de reportage die House of Animals maakte over de ontmaskering van Wildcatsfarm als malafide fokker:

©2023House of Animals

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram