Deel dit artikel

Honden Pomeranian Amsterdam weggehaald wegens fraude en oplichting

Bij Pomeranian Amsterdam heeft de politie donderdagavond diverse honden in beslag genomen. Onderzoek van House of Animals wijst uit dat Pomeranian Amsterdam zich schuldig maakt aan illegale import van puppy’s, verkoop van zieke dieren, valsheid in geschrifte, witwassen, fraude, oplichting én ontuchtige handelingen met dieren. House of Animals Investigations maakte een onthullende reportage.

Pomeranian Amsterdam is geen keurige trimsalon, kennel en hobbyfokker, zoals op de website wordt beweerd. Nancy S. importeert op grote schaal illegaal puppy’s, onder meer uit Rusland, Belarus, Oekraïne en Polen. Naar aanleiding van meerdere tips, bleek dat de in januari 2024 in Amsterdam in beslag genomen puppy’s als eindbestemming Pomeranian Amsterdam hadden. De jonge pomerianen en toypoedels kwamen hoofdzakelijk uit Rusland en werden in een auto aangetroffen, verborgen in twee sporttassen.

Honden Pomeranian Amsterdam weggehaald wegens fraude en oplichting

Screenshot website Pomeranian Amsterdam

Tips over Pomeranian Amsterdam

House of Animals kreeg al eerder klachten over Nancy S. en deed na gerichte tips een oproep die veel gedeeld werd. Daarop stroomden de meldingen van gedupeerden binnen. Karen Soeters:

“Van hobbyfokken en keurig zakendoen is echt geen sprake. Dit is grof geld verdienen over de rug van kwetsbare dieren en hun nieuwe eigenaren. De zogenaamd liefdevolle buitenkant van Pomeranian Amsterdam staat in schril contrast met de feiten die uit ons onderzoek naar voren zijn gekomen.”

Honden Pomeranian Amsterdam weggehaald wegens fraude en oplichting

Toypoedels | Foto: ©House of Animals

Bijna alle dieren van Pomeranian Amsterdam zijn illegaal in Nederland. Zo hebben ze bijvoorbeeld wel een vaccinatieboekje, maar geen Europees dierenpaspoort en staan ze niet aangemeld als import in de daarvoor bestemde database. Sommige pomerianen hebben een valse Russische stamboom en een Nederlandse chip. Karen Soeters:

“Wij hebben sterk het vermoeden dat puppy’s die uit het buitenland komen ‘omgekat’ worden, door ze een Nederlandse chip te geven. We begrijpen van anonieme tipgevers dat de honden die in januari zijn aangetroffen in een sporttas ook nog niet gechipt waren.”

Honden Pomeranian Amsterdam weggehaald wegens fraude en oplichting

Harry | Foto: ©House of Animals

Verboden handelingen

Eigenaresse Nancy S. van Pomeranian Amsterdam fokt ook zelf. Uit het onderzoek blijkt dat ze de reutjes eigenhandig laat ejaculeren en de teefjes zelf insemineert. Dit zijn handelingen die alleen een dierenarts mag verrichten. Op haar website vermeldt Nancy S. ook dat alle ouderdieren worden getest op vererving, de overdracht van erfelijke aandoeningen. Dit klopt niet, zo blijkt uit het onderzoek van House of Animals. Een aantal pleeggezinnen bevestigt dat teefjes die al een nestje hebben gehad niet zijn getest. Meerdere honden gefokt of geïmporteerd door Nancy S. blijken doodziek en sommige zijn inmiddels overleden.

Milo is overleden

Milo is overleden | Foto: ©House of Animals

De dierenarts van Pomeranian Amsterdam is nauw betrokken geweest bij alles, zo blijkt uit het onderzoek van House of Animals. De dierenarts weet het verschil niet tussen een vaccinatieboekje en een paspoort en lijkt het normaal te vinden dat de puppy’s ernstig aangeboren afwijkingen hebben. Dit is te zien in de reportage waarin House of Animals Investigations de zaak blootlegt.

Zwarte ‘blauw fiets’

Officieel importeert Nancy S. geen honden. Er zijn geen koopcontracten en er mag alleen cash worden afgerekend. Het wekt sterk de indruk dat de handel berust op zwart geld. Karen Soeters van House of Animals:

“Die ene keer dat een koper een aanbetaling deed via de bank, werd verzocht als onderwerp op het bankafschrift ‘blauwe fiets’ te vermelden.”

Karen Soeters met Harry | Foto: ©House of Animals

House of Animals heeft aangifte gedaan van alle sterk onderbouwde verdenkingen en daarop heeft de politie donderdagavond een aantal honden weggehaald bij Pomerian Amsterdam. Van eigenaresse Nancy S. is nadien niets vernomen. Eerder heeft ze schriftelijke gereageerd op de beschuldigingen en die reactie is hier te downloaden (pdf).

©2024 House of Animals

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram