Op Animals Today, de nieuwswebsite van House of Animals, lees je dagelijks informatie over dieren, natuur en milieu die je nauwelijks in de reguliere media vindt. Bij Animals Today staat altijd het belang van dieren centraal. Er zijn al genoeg media die vooral oog hebben voor de mens.
Onze onderwerpen zijn soms confronterend en aangrijpend, zoals artikelen over (trofee)jacht en de handel in wilde dieren. Maar je leest ook veel positief nieuws, waaronder het dagelijkse Goed Nieuws van de Dag, en fascinerende wetenswaardigheden. Volg je Animals Today dan leer je bijvoorbeeld hoe je oververhitting bij konijnen voorkomt, of welke twaalf dingen je hond doet als hij je iets wil vertellen.
House of Animals is een community voor mensen die zich realiseren dat we verbonden zijn met de natuur en dieren om ons heen. Animals Today draagt daaraan bij met nieuwsberichten, video’s en achtergrondinformatie uit binnen- en buitenland. In onze ruim 12.000 artikelen vindt elke dieren-, en natuurliefhebber onderwerpen die hem of haar aanspreken en raken. Dat onze artikelen veel losmaken blijkt ook uit de talrijke reacties op social media.
Dagelijks worden we overspoeld met nieuws. Nieuws dat betrekking heeft op wat mensen overkomt, de hoogte- en dieptepunten in het leven. Nieuws over dieren beperkt zich daarentegen tot grappige video’s of slechts een voetnoot bij een uitgebreidere reportage. Zo zijn jaarlijks tienduizenden dieren slachtoffer van stalbranden: in tegenstelling tot de reguliere media laat Animals Today wel het leed van deze dieren zien en hoe zij op vele manieren de dupe zijn van een verziekte industrie.
Animals Today belicht regelmatig de donkere kant van de zuivel- en vleesindustrie. In tegenstelling tot de campagnes die ons ervan moeten overtuigen hoe goed Nederlands vee het heeft, staat voor Animals Today wel altijd het dierenwelzijn voorop. Hoe moet een consument anders weten dat mannetjesdieren beschouwd worden als ‘bijproduct’, waardoor bokjes op een leeftijd van slechts 7-10 dagen geslacht worden en hanenkuikens levend de versnipperaar in gaan?
Niet alle manieren waarop we bijdragen aan dierenleed liggen zo voor de hand als bij de vleesindustrie. Animals Today (toen nog PiepVandaag) was het eerste platform waar de lijdensweg van schapen achter de populaire Uggs gepubliceerd werd. Dit leidde tot een storm van verontwaardigde reacties. Kopers van Uggs hadden geen idee dat een lap huid van merinoschapen wordt afgesneden (mulesing) om te voorkomen dat vliegen hun eitjes leggen in de huidplooien. Maar ook het gruwelijke transport van deze schapen op enorme schepen naar het Midden-Oosten, om onverdoofd (halal) te worden geslacht, schudde lezers wakker.
Onze artikelen zorgen voor bewustwording en zetten aan tot actie. Zo laat Animals Today telkens weer zien welke ellende schuilgaat achter de aanschaf van pups uit de broodfok en malafide hondenhandel. Lezers zijn daardoor beter geïnformeerd en weten waar ze op moeten letten voor ze besluiten een pup in huis te nemen. Ontdekken we een foute puppyhandelaar, dan doen we aangifte.
Bewustwording helpt ook om plaatsen te vermijden waar feest wordt gevierd over de rug van dieren, zoals op paardenmarkten, in dolfinaria, bij gedateerde tradities (de haan van Kallemooi) en evenementen waarvoor dieren worden ingehuurd, zoals via Bert’s Animal Verhuur.
Als dierenliefhebber moet je een lange adem hebben, maar bewustwording en vasthoudendheid hebben wel degelijk effect: dat bewijzen wij en onze betrokken volgers telkens weer.
Een van onze meest succesvolle acties is de inzameling voor noodhulp voor de dieren in Oekraïne. In korte tijd werd meer dan een half miljoen euro gedoneerd, een fantastisch bedrag waar we heel veel dieren mee kunnen helpen. Tientallen vrachtwagens vol voer gingen richting dierenopvangcentra in nood. Vanuit Medyka, Polen, hielden we toezicht op de juiste verdeling van de hulpgoederen.
Dat het levensgevaarlijk is om in de zomerperiode je hond in de auto achter te laten, daar staat niet iedereen bij stil. Dat blijkt wel uit de vele nieuwsberichten over honden die uit een snikhete auto worden gered, of dit niet overleven. Hoe dit voelt voor een opgesloten hond laat Karen Soeters zien in deze reportage, die al vele malen werd gedeeld:
Ruim 2 jaar is de hele wereld in de ban geweest van COVID-19. Massa’s artikelen zijn geschreven over het coronavirus en de verspreiding hiervan, maar het gevaar van zoönosen bleef onderbelicht. Dat sommige virussen overdraagbaar zijn van dier op mens en andersom (zoönosen) is zorgwekkend. Door de extreem hoge vee-dichtheid in Nederland is de kans op het ontstaan van een volgende verontrustende zoönose groot. Animals Today vraagt hier als enige nieuwssite telkens weer aandacht voor.
Dat we te weinig doen om een klimaatramp te voorkomen is alarmerend. Vreemd genoeg lijkt het verontrustende IPCC-rapport van de werkgroep klimaatverandering van de Verenigde Naties weinig gehoor te vinden bij nieuwssites en talkshows. Terwijl extreme bosbranden, droogte en overstromingen steeds vaker voorkomen. Wil je je juist wel verdiepen in dit thema, dan ben je bij Animals Today aan het juiste adres.
Sluit je je ook aan bij onze groeiende community van dierenvrienden? Blijf op de hoogte van het dagelijkse nieuws over dieren, natuur en milieu: volg Animals Today en wees samen met ons de stem voor dieren.