Broodfokhandel

Broodfokhandel is groot in Nederland

Nederland is een paradijs voor Oost-Europese broodfokkers en hondenhandelaren. Per jaar exporteren zij zeker 80.000 puppy’s naar ons land. De moederdieren leven onder erbarmelijke omstandigheden in puppyfarms. Nietsvermoedende Nederlandse kopers halen te jonge en vaak doodzieke hondjes in huis. In veel gevallen zijn de puppy’s getraumatiseerd en vertonen ze gedragsproblemen die aanvankelijk niet zichtbaar zijn. Veel gedupeerde baasjes hebben vanaf dag 1 te maken met torenhoge dierenartskosten omdat de zieke pups vaak langdurige medische behandelingen nodig hebben. In sommige gevallen zijn de hondjes zelfs zo ziek dat ze al binnen een paar weken na aanschaf overlijden. Behalve alle ellende voor de moederhonden, de puppy’s en hun nieuwe baasjes heeft deze industrie ook grote risico’s voor de volksgezondheid.

Melding maken van broodfokhandel

Vermoed je dat jouw pup bij een foute fokker of handelaar vandaan komt? Laat het ons weten via ons landelijke meldpunt: www.meldpuntbroodfok.nl 

Bekijk hieronder de reportage van ons undercover onderzoek naar de broodfokhandel 

Hondsdolheid

Onderzoek van House of Animals heeft aangetoond dat er op grote schaal wordt gefraudeerd met paspoorten en inentingsboekjes. Op het eerste gezicht lijkt het alsof de hondjes allemaal ingeënt zijn. Echter, uit een door House of Animals uitgevoerde steekproef van puppy’s die zijn gekocht bij een van de grootste broodfokhandelaren van Nederland bleek dat de honden niet, of onvoldoende zijn ingeënt tegen rabiës. Rabiës, ook hondsdolheid genoemd, is een dodelijke infectieziekte voor dier en mens, die wordt veroorzaakt door een virus.

Veel te jonge puppy's

Het is wettelijk verplicht om honden die naar Nederland worden geïmporteerd tegen rabiës in te enten. Bij invoer in Nederland moet een hond altijd een geldige rabiësvaccinatie hebben gehad in het land van herkomst. Of een rabiësvaccinatie geldig is hangt af van de entstof en de bijsluiter. Deze inenting kan pas vanaf 12 weken worden gegeven. Een eerste rabiësvaccinatie is pas geldig na een wachttermijn van 21 dagen. Dit betekent dat een hond pas op een leeftijd van 15 weken van de ene lidstaat naar de andere mag worden gebracht. Veel piepkleine puppy's worden echter al met 6 weken naar Nederland gebracht en voorzien van vervalste paspoorten. Een puppy van 6 weken ziet er immers veel schattiger uit dan een pup die al 15 weken is. Daarnaast willen de puppyfabrieken ook zo snel mogelijk van hun dieren af, zodat de kosten lager zijn.

De conclusie dat geteste honden niet goed of niet goed genoeg zijn ingeënt tegen rabiës wordt onderschreven door geraadpleegde deskundigen, waaronder Servee Smeets, dierenarts bij Caring Vets:

“De titeruitslagen van de door House of Animals bemonsterde pups zijn zo laag dat dat sterk de suggestie wekt dat ze niet zijn ingeënt tegen rabiës.”

Karen Soeters bij Opgelicht! - Broodfokhandel

House of Animals' Karen Soeters te gast bij Opgelicht! om te praten over broodfok.

Karen te gast bij Opgelicht over de broodfokhandel. Kijk hier de uitzending terug.

 

Puppy's met parvo

Naast een geldige rabiësenting moeten honden die bij een hondenhandelaar verblijven ook ingeënt zijn tegen het parvovirus, kort parvo. Bij House of Animals hebben zich meerdere gedupeerden gemeld wiens bij deze broodfokhandelaar gekochte puppy is overleden aan parvo.

Parvovirose is een zeer besmettelijke ziekte die sinds de jaren ’80 bij honden bekend is. Het virus verspreid zich snel via de ontlasting en braaksel van honden. Het behoort tot één van de meest resistente virussen en kan alleen bestreden worden met zeer agressieve desinfectantia.

Ook hieruit blijkt dat deze broodfokhondenhandel de Nederlandse en Europese regelgeving op het gebied van de gezondheid en het welzijn van dier en mens aan de laars lapt en hierdoor de gezondheid van mens en dier in gevaar brengt, puur en alleen om financieel gewin.

Marktplaats faciliteert malafide hondenhandel

Marktplaats speelt een belangrijke rol in de verkoop van deze broodfokhondjes uit Oost-Europa. De zoektocht van veel puppykopers begint helaas nog steeds op Marktplaats. Broodfokhandelaren overtreden consequent de regels die door Marktplaats zelf zijn opgesteld, waartegen geen enkele actie wordt ondernomen, hoe vaak er ook klachten over dit soort advertenties binnenkomen.

Uit onderzoek van House of Animals blijkt dat op sommige dagen door 1 broodfokhandelaar wel 32 advertenties geplaatst worden onder 32 verschillende accountnamen, waarvan sommige accounts al 15 jaar actief zijn met maar liefst 32 verschillende rassen broodfokhondjes afkomstig uit Hongarije.

Nietsvermoedende kopers kijken op zo’n account, zien een nestje met een lieve foto van hondjes en geen verkoopgeschiedenis van de verkopende partij, dus ze denken bij een gezin uit te komen, of een kleine fokker die nu toevallig een nestje beschikbaar heeft.

broodfokhandelaren - broodfokhandel
Recente advertenties van een broodfokhandelaar op Marktplaats

Daan van Uhm, criminoloog aan de Universiteit van Amsterdam, zegt dat de broodfokhandel criminele organisaties zijn. Na mensensmokkel, drugs en kinderporno gaat er in hondenhandel het meeste geld om. In de EU wordt jaarlijks 1,3 miljard euro verdiend aan hondenhandel.

Standpunt House of Animals

House of Animals wil dat er een einde komt aan de malafide broodfok puppyhandel in Europa. Wij willen dat de NVWA en de Nederlandse douane hun functie als handhaver gaan vervullen zodat dat er een einde komt aan het illegaal importeren van veel te jonge en vaak zieke puppy’s uit het buitenland. Wij vinden dat er een verbod moet komen op de verkoop van hondjes via online platforms en dat de overheid zich moet inzetten om de consument bewust te maken van de risico’s bij het kopen van een broodfokpuppy uit het buitenland.

Onze successen

  • Beruchte puppyhandelaar in Diessen moet dankzij ons handhavingsverzoek per direct zijn deuren sluiten vanwege de coronamaatregelen;
  • Broodfokhandelaar in Lelystad moet dankzij ons handhavingsverzoek per direct dicht vanwege de coronamaatregelen;
  • Ons onderzoek naar broodfok puppyhandel heeft geleid tot Kamervragen van VVD, PvdD en PVV;
  • Wij hebben aangiften gedaan tegen meerdere broodfokhandelaren en als gevolg daarvan loopt daar nu politieonderzoek naar;
  • Wij hebben aangifte gedaan tegen Marktplaats wegens medeplichtigheid aan het illegaal importeren van puppy's uit Oost-Europa. Als gevolg van onze aangifte is een politieonderzoek gaande;
  • Wij hebben aangifte gedaan tegen de handhaver, de NVWA, wegens medeplichtigheid aan de malafide hondenhandel. Deze aangifte leidde tot Kamervragen en een politieonderzoek dat momenteel plaatsvindt;
  • Kort na het publiceren van ons onderzoek m.b.t. de rol van Marktplaats heeft minister Schouten laten weten persoonlijk contact op te nemen met Marktplaats over hun faciliterende rol;
  • Onze mediacampagne om mensen bewust te maken van de malafide hondenhandel heeft miljoenen mensen bereikt. Door ons werk verschenen over dit onderwerp inmiddels zo’n 80 publicaties in landelijke en regionale kranten en waren we over dit onderwerp te gast bij  Nieuwsuur, Opgelicht?!, Hart van Nederland en Koffietijd. 

Herken broodfokhandel

Ben jij van plan een puppy te kopen of ken jij iemand die een puppy wil aanschaffen, download dan onze brochure met 10 tips over hoe je zelf een malafide puppyhandelaar kunt herkennen.

Herken een broodfokhandelaar

Help ons de malafide broodfokhandel te stoppen

  • Ik wil eenmalig doneren
  • Ik wil maandelijks doneren
© 2017-2021 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram