Ondanks houdverboden gaat de puppyhandel door vanuit Garyp | Foto: screenshot video House of Animals/YouTube
Het houdverbod - een door de rechter opgelegd verbod om dieren te houden - faalt als straf in Nederland. Dit is een groot risico, want dieren dienen door een houdverbod juist beschermd te zijn tegen verwaarlozing en andere vormen van mishandeling. Dat concludeert House of Animals Investigations, onder meer na undercoveronderzoek in het Friese Garyp. Daar wonen John en Sharon, die een uiterst slechte reputatie hebben jegens dieren. Ondanks twee houdverboden en vele omzwervingen hebben ze nog altijd puppy's en kittens en verkopen allerhande dieren op Marktplaats. En dat is geen uitzondering in Nederland.
Dierenbeulen met een houdverbod weten regelmatig de uitvoering van hun straf te traineren door in beroep te gaan. Ook ontlopen ze hun straf door te beweren dat aangetroffen dieren niet van hen zijn. Controlerende instanties blijken bovendien vaak niet op de hoogte van de opgelegde straf. House of Animals roept rechters en het Openbaar Ministerie (OM) op om de effectiviteit van een houdverbod te waarborgen. Karen Soeters van House of Animals:
"Keer op keer treffen wij dieren aan bij veroordeelden. Het opgelegde houdverbod is vaak een schijnoplossing."
In onderstaande reportage duikt Karen Soeters van House of Animals Investigations in het geval John en Sharon, tegenwoordig woonachtig in het Friese Garyp:
.
House of Animals publiceert vandaag een onderzoek naar Sharon A. en John J.. Het duo is in 2022 en in 2025 veroordeeld tot een houdverbod. Karen Soeters:
"Dode pony’s, verblijven vol ontlasting, uitgemergelde honden, dit stel heeft gruwelijk leed op hun geweten. Hoofddorp, Aalten, Neede, Nunspeet en nu Garyp in Friesland; steeds als het ze te heet wordt onder de voeten, vertrekken ze naar een andere locatie. Tegen hun straf spannen ze hoger beroep aan en in de tussentijd zijn de dieren vogelvrij. Ons onderzoek wijst uit dat er volop met dieren gehandeld wordt vanuit Garyp."
Berichtgeving De Gelderlander | Foto: screenshot video House of Animals/YouTube
Door in beroep te gaan, kan een veroordeling soms wel drie jaar uitstel oplopen. Dit is een drama voor alle betrokken dieren en geen uitzondering. Soeters geeft het voorbeeld van Bert’s Animal Verhuur. Al in 1998 wordt zeer ernstig dierenleed aangetroffen op het bedrijf. Vorig jaar legde de rechter eindelijk een houdverbod voor vijf jaar op:
"Maar ook hier zien we dat Bert R. in beroep gaat en zijn dierenverhuurbedrijf voortzet. Wij hebben er nul vertrouwen in dat hij nu opeens wel voor zijn dieren zorgt en maken ons grote zorgen."
Berichtgeving Veluwe FM | Foto: screenshot video House of Animals/YouTube
Ook in de zaak rond een kattenfokster in Oud-Beijerland bleek het recent opgelegde houdverbod geen bescherming te bieden. Onderzoek van House of Animals wijst uit dat zij alsnog achttien katten in huis had. Bij een controle werd een deel in beslag genomen, maar later teruggegeven. ‘Deze dieren zijn niet van mij maar van mijn zoon’, zo verklaarde de broodfokster. Karen Soeters:
"Als je met zo’n smoes een houdverbod kunt omzeilen, wat heeft het dan voor een zin? Het is een kwestie van tijd voor er weer dode dieren worden aangetroffen bij dit soort recidivisten."
'Het is een kwestie van tijd voor er weer dode dieren worden aangetroffen bij dit soort recidivisten' | Foto: screenshot video House of Animals/YouTube
Het houdverbod wordt getraineerd in Garyp | Foto: screenshot video House of Animals/YouTube
House of Animals roept rechters en het OM op de procedures rondom het houdverbod aan te scherpen. Zo moet geborgd zijn dat instanties als de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID), politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geïnformeerd worden over actuele houdverboden. Dit gebeurt nu onvoldoende. Karen Soeters van House of Animals:
"Het is onacceptabel dat dieren vanwege een gebrek aan informatie, misleiding en met een vertragingsstrategie onbeschermd achterblijven bij notoire dierenmishandelaars. Als bij inspectie van een kinderdagverblijf blijkt dat verzorgers kinderen kwaad berokkenen, worden zij onmiddellijk op non-actief gesteld en terecht. Waarom laten we dieren in zo’n geval wel aan hun lot over?"
Waarom laten we dieren in zo’n geval aan hun lot over? | Foto: screenshot video House of Animals/YouTube
.
©House of Animals - dit bericht verscheen eerder op AnimalsToday.nl