Deel dit artikel

Opening Nederlands ziekenhuis voor oorlogsdieren in Oekraïne

Opening Nederlands ziekenhuis voor oorlogsdieren in Oekraïne

Op zaterdag 25 mei opent het eerste ziekenhuis voor oorlogsdieren in Oekraïne. ‘Lucy’s Emergency Animal Hospital’ is een initiatief van House of Animals en is mogelijk gemaakt dankzij duizenden donaties van dierenliefhebbers uit Nederland en België.

House of Animals vertrekt donderdag voor een ‘werkbezoek’ naar Oekraïne, waar het team zaterdag 25 mei het ziekenhuis voor oorlogsdieren opent. ‘Lucy’s Emergency Animal Hospital’ staat in Dnipro, vlakbij de frontlinie in het zuidoosten van Oekraïne.

Foto: Lucy’s Emergency Animal Hospital is vernoemd naar Lucy R.I.P. 

Gebroken pootjes

Het dierenziekenhuis is bedoeld voor zwaargewonde (huis)dieren, die slachtoffer zijn van oorlogsgeweld. Dit leidt tot vreselijke verminkingen. Karen Soeters van House of Animals:

“Veel dieren in die regio zijn er gruwelijk aan toe. Er komen katten binnen met kapotgeschoten oogjes en honden met ernstige buikwonden of gebroken pootjes. De dieren worden dagelijks door Oekraïense soldaten naar dierenopvangcentra in het oorlogsgebied gebracht. Maar zonder acute medische zorg zijn de meeste dieren kansloos.”

Lucy raakte ernstig gewond in Dnipro, december 2023

Foto: Lucy raakte ernstig gewond in Dnipro, december 2023 | Foto: ©House of Animals

Lucy’s Emergency Animal Hospital

‘Lucy’s Emergency Animal Hospital’ is voorzien van een operatiekamer. Er zijn steriele ruimtes met ziekenhuisbedjes en een unit met medicatie en medische hulpmiddelen. Het ziekenhuis is vernoemd naar herdershond Lucy, die vorig jaar december zwaargewond werd binnengebracht bij een dierenopvangcentrum in Dnipro. Geschrokken van een explosie was ze in paniek onder een auto terechtgekomen. Karen Soeters:

“Ondanks de pijn door haar verwondingen, bleef Lucy altijd vrolijk en levenslustig. Maar uiteindelijk overleed ze, ondanks de liefdevolle verzorging van vrijwilligers. Dit was het gevolg van een gebrek aan hygiene en de juiste medische zorg. Het dierenziekenhuis moet dit voortaan gaan voorkomen.”

Gewonde kat, december 2023

Foto: Gewonde adoptie kater 'Phil'.

Ziekenhuis voor oorlogsdieren

In december 2023 vroeg House of Animals aan Nederlandse en Belgische dierenliefhebbers om te doneren voor een (aanvankelijk mobiel) noodhospitaal voor oorlogsdieren in Dnipro. In dat gebied worden veel achtergelaten (huis)dieren direct en indirect slachtoffer van het voortdurende oorlogsgeweld. Met de opbrengst van de donaties is het dierenziekenhuis gebouwd en ingericht voor acute medische zorg, inclusief hygiënische nabehandeling. Vanaf zaterdag 25 mei 2024 gaan Oekraïense dierenartsen en -verzorgers aan de slag in ‘Lucy’s Emergency Animal Hospital’.


Lucy's Emergency Animal Hospital

🏥 Steun Noodhospitaal ‘Lucy’!

Maar onze missie stopt hier niet.

Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor de dagelijkse redding en zorg van deze dieren. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil.

DONEER en steun Noodhospitaal ‘Lucy’! ›


In de media

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram