Deel dit artikel

Politie Amsterdam arresteert Bulgaarse puppykoerier

Amsterdam, 12 april 2022 - De politie in Amsterdam heeft in samenwerking met dierenwelzijnsorganisatie House of Animals een Bulgaarse man gearresteerd die een veel te jonge pup kwam bezorgen tot aan de deur in de Amsterdamse Pijp. De nietsvermoedende man dacht de pas 6 weken oude, nog niet tegen hondsdolheid (rabiës) ingeënte pup te bezorgen bij een Amsterdams gezin. De pup was echter besteld door het undercoverteam van House of Animals dat wekenlang via een Marktplaats advertentie met de handelaar in Bulgarije communiceerde. Toen de koerier na een lange reis bij het undercoverteam voor de deur stond, greep de politie in. De pup werd in beslag genomen en de man is ter plaatste gearresteerd.

Politie Amsterdam arresteert Bulgaarse puppykoerier

Politie Amsterdam arresteert Bulgaarse puppykoerier | Foto: House of Animals

Karen Soeters heeft namens House of Animals aangifte gedaan tegen de puppykoerier wegens valsheden in geschriften, economische delicten en dierenmishandeling:

“De samenwerking met de Amsterdamse politie was fantastisch. Ik ben ontzettend blij dat zij onze melding serieus hebben opgepakt en dit soort malafide praktijken eindelijk worden aangepakt. Dit is namelijk maar het topje van de ijsberg.”

Puppy’s van de Bulgaarse handelaar worden via Marktplaats voor 1200 euro aangeboden en dat is inclusief afleveren tot aan de deur. Betaling kan contant, bij de koerier of met pin. “Ons undercoverteam heeft meerdere keren verzocht om bij de handelaar langs te gaan om de pup vooraf te bekijken, maar volgens de handelaar was dat ‘door coronamaatregelen niet mogelijk’. Een adres waar de pups vandaan kwamen wilde de handelaar ook niet geven. Ze vroegen zelfs niet of we interesse hadden in een reu of teef. De handelaar vroeg ons en andere potentiële kopers alleen hoe we zouden willen betalen”, aldus Soeters.

Politie Amsterdam arresteert Bulgaarse puppykoerier

Politie Amsterdam arresteert Bulgaarse puppykoerier | Foto: House of Animals

House of Animals Investigations monitort dagelijks advertenties voor puppy’s op Marktplaats. Zo werden de verdachte advertenties ontdekt, die op naam staan van een handelaar in Tilburg. Hij heeft meerdere advertenties, onder andere voor herders, samojeed, sharpei, chihuahua en mopshondjes.

In de advertenties staat dat de puppy’s uit het buitenland komen. Ze zouden 8 weken oud zijn, gevaccineerd en onderzocht door een dierenarts. Maar volgens Europese wetgeving moeten puppy’s die uit het buitenland naar Nederland komen minimaal 15 weken oud zijn. De verplichte rabiës enting kan pas vanaf 12 weken worden gezet. Dan duurt het nog drie weken voordat de pup volledig beschermd is tegen deze dodelijke ziekte, die ook voor mensen levensbedreigend is. Toch staan op Marktplaats vaak advertenties voor buitenlandse puppy’s jonger dan 15 weken. Karen Soeters:

“We zien dagelijks verdachte advertenties op Marktplaats waar puppy’s worden aangeboden. We adviseren mensen om nooit een puppy via Marktplaats te kopen.”

Je kunt op YouTube onze reportage van de arrestatie bekijken: Malafide hondenhandel vanuit Bulgarije - House of Animals.
.

  • Persbericht House of Animals

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram