Deel dit artikel

Dit is oorlog, geen natuurramp

Mijn beker van dierenopvang Sirius in Kiev Oekraïne

Mijn beker van dierenopvang Sirius in Kiev, Oekraïne

We hebben maar liefst 130.000 euro opgehaald voor de honden en katten in Oekraïne! Wat is het fantastisch dat zoveel mensen hebben gedoneerd. Ook alle berichten die we krijgen van mensen die willen helpen op alle mogelijke andere manieren zijn hartverwarmend. Deze afschuwelijke oorlog brengt mensen bijeen.

De spanning zit er bij het team van House of Animals al 2 dagen zo diep in omdat wij, en ook de dierenbeschermers in Kiev waar we overleg mee hebben, geen contact meer konden krijgen met shelter Sirius. De opvang, met meer dan 3000 dieren is afgesneden van de buitenwereld. Door de oorlog is er geen voedsel meer. Elektriciteit is uitgevallen, er stroomt geen water meer en brandstof voor aggregaten is op.

Maar zojuist krijgen we bericht dat iedereen nog leeft. Alexandra zorgt met 10 collega’s voor de dieren en mensen in de buurt van de shelter hebben brandstof voor de generatoren gebracht. Er is nog tot vrijdagochtend voldoende voedsel voor de dieren en de mensen. Wat een opluchting. We hebben nog iets meer tijd.

Vanochtend zag alles er heel anders uit toen ik dit bericht kreeg van één van de medewerkers van Sirius die momenteel niet in de opvang is:

“De laatste 5 dagen heb ik net als andere mensen hier hopeloos op de vloer gelegen van mijn gang en anderen in schuilkelders om te proberen deze hel te overleven. We horen net het luchtalarm afgaan in heel Kyiv en we horen gevechtsvliegtuigen overgaan. Ik weet niet hoe we voedsel bij de shelter moeten krijgen en ik bid dat Alexandra oké is.”

Bericht vandaag (1 maart) op Facebook Sirius

Bericht vandaag (1 maart) op Facebook Sirius

Daarna kregen we contact met een andere medewerker:

“Het is ons helaas al twee dagen niet gelukt om contact met Alexandra en onze collega's bij de opvang te leggen. Er zijn daar Russische tanks. Iedereen die dichtbij komt wordt neergeschoten (vermoord).

Onze opvang had voor een of twee dagen aan eten (voor mensen en dieren) en we hebben nu geen idee hoe het er daar voor staat. Zodra we contact kunnen leggen en de mogelijkheid hebben om eten te brengen moeten we klaarstaan. We kunnen in Kiev inkopen doen, maar dan hebben we wel geld nodig.”

De dieren zullen sterven zonder jou

Bewoners op leeftijd van dierenopvang Sirius in Kiev, Oekraïne | Foto: House of Animals

Zo veel wanhoop, maar wat zijn we blij met het bericht dat iedereen er nog is en dat er nog voer is tot vrijdagochtend. Voor ons gevoel kunnen we heel even adem halen. In nauw overleg met Sirius maken we nu geld over. Wachten op bevestiging dat het aangekomen is en dan kunnen medewerkers proberen wat nog voorradig is op te kopen.

Omdat we weten dat er geen toelevering meer is zijn we met man en macht aan het kijken hoe we straks voer bij de shelter in Kiev kunnen krijgen. Maar Sirius ligt middenin het oorlogsgebied en dat blijkt dus niet makkelijk. We hebben hierover ook contact met andere dierenbeschermingsorganisaties in Oekraïne. Het is fijn dat ik daar eerder geweest ben en mensen en organisaties heb leren kennen.

Ondertussen bekijken we alle mogelijkheden om aan te sluiten bij humanitaire hulpverleningstransporten zodra deze op gang gaan komen. We hebben zelfs gesproken met dierenbeschermers uit Rusland om te kijken of transport van voer vanuit daar mogelijk is. Helaas, alles wordt aan de grens nauwlettend gecontroleerd en een dergelijk transport is uitgesloten. Maar we geven niet op en onderzoeken verder wat mogelijk is. We hebben contact met transportbedrijven, vrachtwagenchauffeurs uit Oekraïne die in Nederland zijn gestrand, politici, de politiebond die een actie aan het opzetten is om hulpgoederen te brengen. We proberen echt alles.
.

.
Dit is oorlog, geen natuurramp. Er gelden nu andere regels en die maken het onmogelijk om met een busje wat zakken voer te gaan brengen, of een vrachtwagen te charteren. Het is oorlog, in Kiev is het levensgevaarlijk en dat is vreselijk.

We kunnen niet een jaar wachten tot we naar Kiev mogen, er zijn nog meer dierenopvangcentra in het land. House of Animals is ook in overleg met nationale en internationale dierenwelzijnsorganistaties, om te zien waar noodhulp naartoe moet en kan.

Het is een vreselijke tijd, je voelt het verdriet in de lucht. Er zijn zorgen om vrienden. Families vluchten, er is angst voor dood en onderdrukking. En er is onmacht dat de oorlog dieren treft en je soms echt niets kan doen om ze meteen te helpen. Dan denk ik: ieder gered dier is er één. Laat er snel vrede komen tussen mensen. Wij doen tot die tijd wat we kunnen voor dieren.

We houden jullie op de hoogte en nogmaals heel veel dank voor alle steun!
.

.

©Karen Soeters | House of Animals

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram