Deel dit artikel

'De dieren zullen sterven zonder jou'

De dieren zullen sterven zonder jou

Dierenopvang Sirius in Kiev, Oekraïne | Foto: House of Animals

Totaal uit het veld geslagen, woest, machteloos, dat is hoe ik mij voel. Ik hou al geruime tijd het nieuws uit Oekraïne nauwlettend in de gaten en sinds de Russische invasie gisteren kan ik aan niets anders meer denken. Wat een nachtmerrie. Voor de mensen daar, voor hun familie en vrienden elders, maar ook voor de dieren. Wat een machtsvertoon, wat een onrecht. Wat zullen er veel mensen en dieren nodeloos sterven.

Toen ik in Oekraïne was bezocht ik onder andere Sirius, de grootste dierenopvang van het land voor honden en katten in Kiev. Oprichter is Alexandra Mezinova. Ik heb zo’n diep respect voor deze vrouw. Ze is eigenlijk musicus en dirigent, maar heeft jaren geleden haar hart verloren aan de dieren.
.

.
Op dit moment vangt ze ruim 3000 dieren op. Een bijna uitzichtloze situatie, want dat aantal blijft groeien. Maar ze zet met haar team alles op alles om ieder dier te redden en mensen ertoe te enthousiasmeren te adopteren en te steriliseren. Het werk vindt vaak plaats onder barre omstandigheden. Alexandra heeft een dierenkliniek op het terrein van de opvang gerealiseerd. En ze lobbyt bij politici, legt vast wat ze beloven en hoe ze vervolgens stemmen. Als een politicus tegen een dierenwelzijnsonderwerp stemt, maakt ze de stemming publiek om zo druk uit te oefenen.

De dieren zullen sterven zonder jou

Er leven ruim 3000 honden en katten in dierenopvang Sirius in Kiev, Oekraïne | Foto: House of Animals

Deze dierenbeschermer heeft zo’n diepe indruk op mij gemaakt. Ik kreeg een beker waar ik iedere dag mijn koffie uit drink en inspiratie uit haal om door te gaan, ook als het voor de zoveelste keer tegenzit. Maar wat er nu gebeurt... Ik maak mij zo ontzettende zorgen om haar en de dieren, dat ik gisteravond laat contact heb gezocht. Ze vertelde mij het volgende:

“Het is een afschuwelijke situatie hier. We hadden niet verwacht dat Rusland dit zou doen. Het is een bloederige strijd in heel veel steden en ze gebruiken bommen. Ik blijf bij mijn dieren. Ik kan ze niet alleen laten. We hebben nog maar voedsel voor 3 dagen. Op dit moment vliegen er heel veel vliegtuigen naar Kiev en ik kan de bommen horen vallen, niet ver van de shelter.”

De dieren zullen sterven zonder jou

Beker van dierenopvang Sirius in Kiev, Oekraïne | Foto: House of Animals

Ik voel haar angst, maar ook haar vastberadenheid. Deze vrouw heeft al zoveel meegemaakt. Ze vertelt verder dat ze vreselijk moe is. Ze heeft al drie nachten niet geslapen en maakt zich zo ontzettend veel zorgen om haar dieren. Haar zoon wil haar graag meenemen naar een veiligere plek, maar zo zegt ze:

“Als ik mijn dieren achterlaat zullen ze sterven van honger. De dieren hebben geen schuld aan deze situatie maar zijn wel slachtoffer.”

De dieren zullen sterven zonder jou

"Als ik mijn dieren achterlaat zullen ze sterven van honger"- dierenopvang Sirius in Kiev, Oekraïne | Foto: House of Animals

Op haar Facebookpagina roept ze mensen op hun huisdieren mee te nemen als ze vluchten. Breng ze niet naar een shelter. Alles zit vol. En laat ze niet achter als je naar het buitenland gaat:

“Blijf mens! Ze zullen sterven zonder jou.”

Vanochtend krijg ik bericht van Alexandra dat Russische tanks Kiev binnenrijden en dat de honden ontzettend veel stress hebben door het gedreun van bombardementen.

De dieren zullen sterven zonder jou

De honden ondervinden stress door de bommen - dierenopvang Sirius in Kiev, Oekraïne | Foto: House of Animals

Ik kan mij niet voorstellen hoe het moet zijn om de verantwoordelijkheid te dragen voor al deze dieren. Op dit moment is ze het meest geholpen met een financiële donatie. De winkels zijn nog open dus het is mogelijk voor de opvang om voer te kopen. Dus bij deze de oproep:
.

Help dierenopvang Sirius in Kiev

Omdat de situatie in Oekraïne snel verandert kun je dierenopvang Sirius helpen via House of Animals. Maak een donatie over en House of Animals zorgt dat Alexandra het geld krijgt:

De dieren zullen sterven zonder jou

Karen Soeters bij dierenopvang Sirius in Kiev, Oekraïne | Foto: House of Animals

©Karen Soeters | House of Animals - Karen's blog verscheen eerder op AnimalsToday

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram