Deel dit artikel

Franse supermarkten bieden olifant Buba overschot groenten en fruit aan

AMSTERDAM, 30 NOVEMBER 2020  -  De Tweede Kamer lijkt op aandringen van CDA en PVV - ondanks het verbod op wilde dieren in het circus - toch in te stemmen met een motie om olifant Buba bij circus Freiwald te laten. De media heeft veelvuldig de familie Freiwald aan het woord gelaten maar heeft nagelaten ook de gespecialiseerde opvang Elephant Haven European Elephant Sanctuary (EHEES) in Frankrijk hun mening te vragen. 

Daarom heeft House of Animals de oprichters van EHEES gevraagd wat meer te vertellen over de opvang en daar is een korte reportage van gemaakt.

Minister Schouten geeft aan dat Elephant Haven een geschikte opvang is voor olifant Buba. Het is de eerste opvang die gespecialiseerd is in circusolifanten in Europa. Het is een kleine opvang van 29 hectare dat 20ha gaat uitbreiden.


EHEES is opgezet door Tony en Sophie diebeide meer dan 20 jaar met olifanten gewerkt hebben in dierentuinen, Tony zelfs ook in Thailand. EHEES wil 6 tot 8 olifanten ruimte en rust aanbieden tot het einde van hun leven en heeft daarvoor alle vergunningen. Alvorens je in Frankrijk een vergunning krijgt moet je aan allerlei voorwaarden voldoen. Frankrijk is heel streng en vraagt een gedetailleerd document over het project en olifanten. Daarna moet je een examen doen voor een jury in Parijs, waar Tony voor geslaagd is en geschikt is bevonden voor het houden van Afrikaanse en Aziatische olifanten”.

EHEES is niet afhankelijk van bezoekers en financieel gezond, de ervaring is er en de middelen er zijn. Er zijn goede overeenkomsten met lokale landbouwers die hooi en groenten schenken, en buren die ook meehelpen. EHEES heeft een grote serre en moestuin, er worden fruitbomen, bananenbomen en eetbare bomen geplant. Supermarkten hebben al aangeboden hun overschot groenten en fruit te schenken.


De op te vangen olifanten staat veel liefde te wachten, want de olifanten zijn prioriteit. We hebben meermaals de hand gereikt naar de heer Freiwald, spijtig genoeg zonder reactie.  We blijven die handreiking bieden en staan klaar om in samenwerking met de heer Freiwald Buba een mooi pensioen aan te bieden waar het dier na zoveel jaren optreden recht op heeft. We zijn echt geschrokken van de haat van mensen die ons nog nooit aangesproken hebben.Iedereen lijkt al een uitgesproken mening te hebben die alleen gebaseerd is op wat ze van de familie Freiwald horen. Waarom nemen deze mensen niet even de moeite om ook ons aan te spreken, dit kan ook gemakkelijk via de telefoon of skype”, aldus Sofie en Tony.

Hoe absurd is het dat je een wet invoert die wereldwijd door heel veel andere landen net zo is ingevoerd en na 5 jaar er vervolgens een uitzondering op zou gaan maken om emotionele redenen. Het houden en meeslepen van wilde dieren in een circus is dieronterend, ouderwets en totaal niet meer van deze tijd.

Buba kan nog vele jaren van haar pensioen genieten. Het is feitelijk onjuist dat een circusolifant van 44 jaar niet meer geresocialiseerd zou kunnen en het is feitelijk onjuist dat Buba niet meer zou kunnen wennen aan een nieuwe omgeving. Dit dier gaat helemaal niet sterven van verdriet. Politici zouden om een gedegen standpunt in te kunnen nemen, eerst alle feiten boven water moeten krijgen en niet alleen luisteren naar een eenzijdig emotioneel verhaal dat nergens op gebaseerd is. Zo is het verbod ook niet tot stand gekomen. Het zou wat zijn wanneer iedere wet met emoties als deze omzeild kon worden, dan waren we nergens meer met onze wetgeving en de handhaving daarvan.” Aldus Karen Soeters van House of Animals.


    
Olifant Buba
Credits: House of Animals

Olifant Buba
Credits: House of Animal
s  

Noot voor de redactie:
Beeld en film materiaal is vrij te gebruiken onder vermelding van de naam House of Animals. Voor meer informatie of voor een interview kun je contact opnemen met Annebelle Nooteboom, tel. +31 (0)85 222 1 444, of per e-mail: a.nooteboom@houseofanimals.nl

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram