Deel dit artikel

Geen verblijfsvergunning voor Buba maar direct uitzetten!

Even dacht ik dat ik goed nieuws hoorde op de radio. Eindelijk pensioen voor de 45-jarige ex-circusolifant Buba. Maar helaas. Het nieuws was dat minister Schouten nog steeds op zoek is naar een goede opvang voor Buba. Dat is geen nieuws, want daar zou het ministerie al 5 jaar zeer intensief mee bezig moeten zijn, toen het verbod voor circussen inging om met wilde dieren op te treden en rond te reizen. En nu wil een CDA'er ook nog dat Buba helemaal niet naar een opvang gaat maar een "permanente verblijfsvergunning" krijgt.

geef Buba geen permanente verblijfsvergunning

Buba kreeg in 2015 ‘dispensatie’, zoals te lezen is bij de NOS. Dat klinkt positief maar dat is het natuurlijk niet. Er werd ontheffing verleend aan circus Freiwald om Buba toch nog vijf jaar mee te mogen slepen. Het circus gebruikte de olifant stiekem als publiekstrekker, wat conform de ontheffing niet was toegestaan.

Op 30 juni liep de eerste ontheffing af, maar ondanks druk van diverse organisaties hakte Schouten de knoop niet door. En tot overmaat van ramp is vandaag het CDA zich er ook mee gaan bemoeien, want Kamerlid Helvert wil dat er een nieuwe ontheffing wordt afgegeven, zodat ook na 31 december aanstaande het arme dier meegesleept kan worden. Een ‘permanente verblijfsvergunning’ noemt hij dat.
.

https://www.animalstoday.nl/buba-mag-niet-met-pensioen/

.
Er lijkt nu echter wat beweging in de zaak te zitten. De Telegraaf schrijft vandaag dat minister Schouten ‘de dikhuid dreigt uit te zetten naar Denemarken of Frankrijk’. Dreigt uit te zetten??? Het Amerikaanse Instituut voor Propaganda Analyse (IPA) noemde dat eerste Glittering Generalities (iets klinkt positief maar het tegendeel is waar) en het tweede Name calling (iets heel negatief maken).

Gelukkig heeft minister Schouten eindelijk laten weten dat zij van mening is dat ‘het circus nu eenmaal geen plek meer is voor dit soort dieren’. Maar een olifantenopvang hebben we niet in Nederland, dus wil ze op zoek naar een ‘meer natuurlijke omgeving’ in het buitenland. Ze kijkt onder meer naar Elephant Haven in Zuidwest Frankrijk. Zou dit rondkijken nu eindelijk eens gaat uitmonden in een definitieve toezegging dat Buba met pensioen mag?

Stuur een kaartje voor Buba

Elephant Haven heeft alle papieren in orde om Buba op te vangen. Elephant Haven European Elephant Sanctuary (EHEES) is een non-profitorganisatie opgezet om uitgewerkte circusolifanten een opvang voor het leven te bieden in een ruim opgezette, natuurlijke omgeving. Buba kan in Elephant Haven separaat gehouden worden met uitloop naar een eigen buitenterrein. Elephant Haven heeft aangeboden om Buba, in aanwezigheid van de heer Freiwald, stap voor stap te laten wennen aan de nieuwe omgeving en situatie. Freiwald is helaas niet op het aanbod ingegaan en nu begint de tijd wederom te dringen.
.

https://www.animalstoday.nl/circus-freiwald-vermaning-tonen-buba/

.
Het circus heeft aangegeven Buba niet meer te kunnen onderhouden vanwege een gebrek aan inkomsten door de coronacrisis. Dat lijkt mij voor de familie ongelofelijk moeilijk. En ik begrijp als geen ander dat zij zich enorm aan Buba hebben gehecht en het beste voor haar willen. Ik hoop dat ook van ganser harte dat zij het aanbod van Elephant Haven omarmen. Dat is niet alleen voor Buba het beste maar ook voor het circus. Anders volgt onherroepelijk inbeslagname. Want hoe dan ook, volgend jaar gaat Buba eindelijk met haar welverdiende pensioen en mag ze voor het eerst in haar leven een beetje olifant worden.

©AnimalsToday.nl Karen Soeters | House of Animals

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram