Noodhulp voor dieren in Oekraïne

Noodhulp voor dieren in Oekraïne

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne biedt House of Animals structurele noodhulp aan honden, katten en paarden. Hiermee redden we tienduizenden oorlogsdieren van de hongerdood. In de eerste oorlogsmaanden stuurden we 22 vrachtwagens vol voer naar Oekraïne. Ruim 400.000 kg voer ging de grens over en werd door het hele land verspreid. De grootste hoeveelheid noodhulp voor huisdieren vanuit Europa komt van House of Animals. Tienduizenden dieren zijn afhankelijk van onze voertransporten. Daarom gaan we onverminderd door met het bieden van noodhulp.

Sirius

Het begon allemaal met Sirius, het grootste asiel van Oekraïne dat zo’n drieduizend dieren opvangt. Karen Soeters bezocht Sirius in 2017 en onderhield contact met de oprichtster, Alexandra Mezinova. Toen de oorlog uitbrak twijfelde Karen geen moment: House of Animals gaat de asieldieren in Sirius helpen.

Het aantal opvangcentra in nood groeide snel in het door oorlog verscheurde Oekraïne. We besloten onze focus te verbreden en reisden af naar het grensgebied in Polen om hulp te regelen. Momenteel werken we nauw samen met UPAW - een Oekraïens partnerschap van organisaties dat (inter)nationale hulp coördineert. Met Help Ukrainian Pets (HUP) hebben we in Nederland een bijzondere samenwerking: ze zamelen diervoeding en andere benodigdheden in. Wij zorgen voor het vervoer en de opslag in Oekraïne.

In deze video een update van de situatie aan de grens.

Toen de oorlog uitbrak vluchtten veel Oekraïners het land uit. Veel mensen konden hun huisdier(en) niet meenemen. Door de bombardementen liepen dieren ook in paniek weg. Vele kwamen vervolgens op straat of in asielen terecht. Dankzij de noodhulp van House of Animals konden duizenden asieldieren van de hongerdood gered worden.

Voer voor de asieldieren in Sirius

We boden ook financiële steun aan 31 (geïmproviseerde) dierenopvangcentra voor een bedrag van ruim 125 duizend euro. Soms was het te gevaarlijk om voedsel bij de asielen te brengen, of was er een andere vorm van hulp nodig. Denk aan medicijnen, aggregaten, brandstof en voeding. Zo betaalde House of Animals een aggregaat voor asiel Gostomel, dat door de bombardementen geen elektriciteit meer had. Dankzij het aggregaat kon men water uit de waterput halen.

In deze video beelden van beschietingen van het asiel in Gostomel.

Noodhulp Oekraïne - Aggregaat

Het aggregaat dat Gostomel heeft gekocht dankzij de donatie van House of Animals

Straathonden

Een deel van onze noodhulp gaat naar duizenden hongerige straatdieren. Door het doneren van brokken of door financiële steun staan we opvangcentra en individuen bij die deze dieren verzorgen. De situatie waarin straathonden en hun verzorgers zich bevinden is vaak schrijnend. Daarom hebben we een systeem opgezet waarmee we de hulpaanvragen die binnenkomen dezelfde dag verifiëren, verwerken, goedkeuren en uitbetalen.
Bovendien hebben we een aparte operatie opgezet om de honderden straathonden in Tsjernobyl te voeden. Zo kunnen we de honden – zelfs in de afgesloten zone – structureel van voer voorzien. Na de kernramp in april 1986 werden veel honden achtergelaten na de evacuatie van Pripyat, het arbeidersdorp van Tsjernobyl. De nakomelingen van deze honden worden sinds 2018 verzorgd door Green Futures. Zij brengen eten naar het 2de controlepost (de afgesloten zone bij kernreactor 4). Medewerkers van de kerncentrale delen vervolgens het voer uit. Door de oorlog is het inmiddels lastig om aan hondenvoer te komen in Pripyat. Dankzij onze operatie, samen met Clean Futures Fund en Sirius opvang in Oekraïne, worden de honden in zowel de exclusiezone als daarbuiten structureel gevoerd.

Ook zijn er in het terrein van de kerncentrale voederpijpen geïnstalleerd: dit zijn regenpijpen waar voer in wordt gedaan voor de honden. De honden in de exclusiezone zijn wat schuwer voor mensen dan de honden daarbuiten. Dankzij de voederpijpen kunnen ze in alle rust eten.

Verder bieden we ook hulp aan dieren die nog thuis leven. Soms worden ze verzorgd door buren omdat de eigenaar ziek, gevlucht of overleden is. Soms leven de dieren nog bij hun families, maar is er geen diervoeding meer te verkrijgen in het gebied.

"Ik help met het voeden van de in steek gelaten honden". Bekijk hier de video.

"Het wordt steeds moeilijker voedsel te vinden". Bekijk hier de video.

Paarden

Veel paarden zijn aan hun lot overgelaten. Maneges en opvangcentra ontfermen zich over de dieren, maar soms is het lastig om aan hooi en kuil te komen. Zo kregen we een noodroep van een manege die 40 paarden opving en dringend hulp nodig had.

Daarnaast zijn er paarden uit gevaarlijke gebieden geëvacueerd en gehuisvest in noodstallen. Om aan de behoefte aan noodhulp voor honderden paarden te voldoen, stuurde House of Animals twee vrachtwagens vol met hooi en kuil naar Oekraïne. Een vrachtwagen vervoerde 19 ton aan voedsel, de andere 68 balen kuil en 75 balen hooi.

"Balen hooi en kuil aangekomen in Oekraïne". Bekijk hier de video.

Ook via onze reguliere vrachtwagens wordt er hulp voor de paarden vervoerd en geven we financiële hulp daar waar het brengen van voedsel wegens gevaar onmogelijk is.

Bijvoorbeeld aan Alina Morozova uit Charkov. Zij moest met haar paarden in een kelder schuilen. De dieren vielen anders ten prooi aan de beschietingen. Omdat het te gevaarlijk was om haar hooi te brengen, gaven we haar financiële steun waarmee ze haar paarden van eten kon voorzien.

Op dit moment zijn er bij UPAW aanvragen voor voeding voor meer dan 140.000 hongerige honden, katten en paarden!

Dieren in nood laten wij niet in de steek. Of het nu hongerige dieren zijn in Oekraïne of dieren in Nederland die uitgebuit en mishandeld worden; House of Animals maakt een einde aan hun leed, elke dag van het jaar!

Jij kunt ook helpen! Klik op onderstaande knop.

Red dieren in nood!

Steun de dieren in Oekraïne

© 2017-2023 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram