Deel dit artikel

Eis: Werkstraf, voorwaardelijke boete, 3 jaar houdverbod voor Bert’s Animal Verhuur

Eis: Werkstraf, voorwaardelijke boete en 3 jaar houdverbod Bert’s Animal Verhuur

Varkens tot hun enkels in de mest bij Bert R. | Foto uit rapportage NVWA verkregen via Woo-verzoek door House of Animals

Een boete van 30.000 euro voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar waarin hij bedrijfsmatig een houdverbod heeft. Zo luidde gisteren in Zwolle de eis tegen Bert's Animal Verhuur uit het Gelderse Appeltern. Ook hoorde eigenaar Bert R. 240 uur werkstraf en 6 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf tegen zich eisen. R. moest zich verantwoorden voor dierenmishandeling en verwaarlozing. In zes jaar tijd heeft de NVWA 327 overtredingen dierenwelzijn opgetekend bij zijn dierenverhuurbedrijf. Desondanks trok R. zich nergens iets van aan.

House of Animals was aanwezig tijdens de zitting in Zwolle. De officier van justitie was van mening dat alle eerder genomen besluiten tegen Bert’s Animal Verhuur te lang geen effect hebben gehad. Dwangsommen en gerechtelijke uitspraken zijn door hem genegeerd. De opeenstapeling van feiten vraagt volgens de officier om een fors signaal, binnen de toen geldende wetgeving. De eis is daarom een voorwaardelijke boete van 30.000 euro met een proeftijd van 3 jaar, waarin Bert R. beroepsmatig geen dieren mag houden. Een zelfstandig houdverbod kan niet opgelegd worden, want dat was destijds nog niet ingevoerd. Verder hoorde Bert R. als privépersoon 240 uur werkstraf en 6 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf tegen zich eisen. De officier van justitie wil tevens dat hij 5 jaar een beroepsverbod krijgt.

Rechter niet gecharmeerd van Bert R.

Het bedrijf van Bert R. is in oktober 2023 failliet verklaard en heeft inmiddels ruim twee miljoen euro aan schulden. Onderzoek van House of Animals Investigations leidde onder meer tot diverse hoge dwangsommen. Dit nadat de rechter in 2019 bevestigde dat R. zijn activiteiten moest stoppen, omdat ze niet pasten binnen het bestemmingsplan van de gemeente West Maas en Waal. Hiertegen is R. in beroep gegaan. Hij ging door met de illegale verhuur van dieren in Nederland en België. De rechter in Zwolle was niet gecharmeerd van het feit dat Bert R. het oordeel uit 2019 zo openlijk minachtte.

Eis: Werkstraf, voorwaardelijke boete en 3 jaar houdverbod Bert’s Animal Verhuur

De rechter in Zwolle vertelde 'onpasselijk' te worden van deze foto | Beeld uit rapportage NVWA

Opeenstapeling van ernstige overtredingen

De eis in Zwolle draaide om 327 overtredingen dierenwelzijn bij Bert's Animals Verhuur, opgetekend tijdens 38 NVWA-inspecties. Na een Woo-verzoek kwamen de rapporten in bezit van House of Animals. Inspecteurs zagen extreem magere en zwaar verwaarloosde dieren. Ze maakten melding van dieren die lange tijd geen zorg hadden gekregen, zoals ezels met worminfecties en hoefproblemen. Er stonden varkens met schurft en kreupele dieren met veel te lange hoeven. Ze vonden zelfs dode dieren. Er lag bedorven voedsel of het ontbrak aan alles. De huisvesting was vies en voldeed niet aan de wettelijke eisen. Dieren stonden met weer en wind buiten, zonder schuilmogelijkheden. De sterftecijfers waren extreem hoog.

In 2016 is bij Bert R. een aantal dieren in beslag genomen, waaronder oehoes, ara’s, stinkdieren, wasberen, sneeuwuilen, een buizerd en een raaf. Ook in 2022 zijn dieren bij hem weggehaald. De eerste meldingen van misstanden dateren echter al uit 1998.

Illegale hondenhandel bij Bert’s Animal Verhuur

Illegale hondenhandel bij Bert’s Animal Verhuur (2022) | Foto: ©House of Animals

3 jaar houdverbod

De advocaat van R. ontkende in Zwolle alle beschuldigingen, want Bert zou altijd goed voor de dieren hebben gezorgd. Karen Soeters van House of Animals is daarom blij met de eis van de officier van justitie, al is het jammer dat een houdverbod als zelfstandige maatregel niet opgelegd kan worden:

"Bert R. dacht dat hij aan het langste eind trok, maar daarin heeft hij zich vergist. De officier wil een fors statement maken binnen de toen geldende wetgeving. Een beroepsmatig houdverbod van 3 jaar is een begin. Maar wij hebben geen rust voordat Bert R. alle activiteiten met dieren definitief heeft gestaakt."

Ondanks de faillissementsverklaring in 2023 is R. doorgegaan met het fokken van puppy's, die hij via Marktplaats verkoopt onder toezicht van de curator. R. hield zich eerder bezig met illegale hondenhandel.

Zwart varken van Bert's Animal Verhuur is door oververhitting ingezakt (Nijmegen, 26 08 2018) | Foto: screenshot video HouseofAnimals-AnimalsToday/YouTube

Liever levenslang houdverbod

Levenslang geen dieren meer in plaats van 3 jaar houdverbod is toch wat Karen Soeters het liefst zou horen wanneer het besluit valt over de eis tegen Bert R.:

"Dit gaat om vreselijk dierenleed. Bert heeft decennialang verdiend over de rug van kwakkelende en zieke dieren, zonder enig gevoel van wroeging. Dan mag je in onze optiek nooit meer dieren houden. Niet privé en niet beroepsmatig."

De uitspraak volgt op 30 mei. De officier van justitie heeft ook geëist dat de definitieve beslissing van de rechter door Bert R. wordt gepubliceerd op zijn website en in de regionale media verschijnt.

Delegatie van House of Animals bij de rechtbank in Zwolle | Foto ( 6 mei 2024): ©House of Animals

©2024 House of Animals

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram