Deel dit artikel

Marktplaats faciliteert dierenleed, House of Animals doet aangifte (video)

House of Animals doet aangifte tegen handelsplatform Marktplaats wegens het faciliteren van ernstig dierenleed. In drie maanden tijd documenteerde House of Animals Investigations meer dan honderd advertenties waarin kittens van het ras Scottish fold worden aangeboden, de Schotse vouwoorkat. Sinds 2014 is het verboden om te fokken met dit ras, omdat deze dieren ernstig lijden door een erfelijke afwijking in het kraakbeen. Het kattenras dat zich kenmerkt door de gevouwen oortjes is momenteel veelbesproken door de spionagefilm ‘Argylle’, die nu in de bioscopen draait. In deze film draagt de hoofdrolspeelster een Scottish fold-kat rond in een rugtas.

House of Animals deed onderzoek naar het aanbod van kittens van Scottish folds. Op Marktplaats zijn daarbij talloze advertenties van kittens aangetroffen, waarin het overduidelijk om het ras Scottish fold ging. Zo werd het ras in de omschrijving genoemd, maar ook de foto’s lieten kittens zien met de gevouwen oren. Voor de dieren betaal je forse bedragen, variërend van 300 tot 900 euro.

Marktplaats faciliteert dierenleed House of Animals doet aangifte

Advertenties op Marktplaats voor Scottish folds | Beeld: screenshots Marktplaats

House of Animals doet aangifte

House of Animals doet aangifte tegen Marktplaats wegens het faciliteren van dierenleed en het medeplegen van een economisch delict. Karen Soeters van House of Animals:

"Marktplaats verzuimt op te treden tegen de handel in deze kittens. Bij wijze van test hebben wij een advertentie voor een pakje sigaretten op Marktplaats geplaatst en tegelijkertijd rapporteerden wij advertenties van Scottish fold kittens. Binnen een paar uur was de advertentie van de sigaretten verwijderd, maar de advertenties van de kittens bleef online. Dit moet absoluut veranderen."

Marktplaats faciliteert dierenleed House of Animals doet aangifte

Dierenarts Piet Hellemans en Karen Soeters met Scottish fold kitten | Foto: ©House of Animals

Katten zoals de Scottish fold moeten hun ‘schattige’ uiterlijk bekopen met een leven lang pijn. Deze katten dragen een dominant gen dat een afwijking aan het kraakbeen veroorzaakt (osteochondrodysplasie) wat te zien is aan de vouworen, maar onzichtbaar in het hele lijf voorkomt. Gevolg: ernstige artrose, afwijkingen aan de ruggenwervel, kreupelheid, groeistoornissen en vooral veel pijn bij de kat. Dit geldt ook voor kruisingen van dit ras. Dierenarts Piet Hellemans:

"Als we kunnen voorkomen dat dieren met ernstige erfelijke en genetische gebreken geboren worden, moeten we dat doen."

Marktplaats faciliteert dierenleed House of Animals doet aangifte

Scottish folds lijden een leven lang pijn | Foto: ©House of Animals

Verboden waar

Het team van House of Animals Investigations deed ook undercoveronderzoek bij de diverse aanbieders van Scottish fold kittens. Daaruit blijkt dat verkopers wel degelijk op de hoogte zijn van het verbod om te fokken met dit ras. Het viel op dat de Scottish fold vaak "toevallig" gedekt was door de Britse korthaar van de buren. Ook werden poezen gedekt door een Scottish fold kater die op Marktplaats als dekkater werd aangeboden. Karen Soeters:

"Het feit alleen al dat de gezondheidsproblemen die deze dieren ondervinden zo ernstig zijn dat twee Scottisch folds kruisen altijd leidt tot dode kittens, zegt voldoende. Niet voor niets is het al 10 jaar bij wet verboden met deze dieren te fokken. Ik vind het daarom ronduit schokkend dat in Nederland nog steeds open en bloot op zo’n grote schaal met deze dieren gefokt en gehandeld wordt, zonder normale handhaving. Marktplaats biedt daarmee feitelijk verboden waar aan en zal daarom onze aangifte niet kunnen negeren."

Marktplaats heeft op verzoek van House of Animals een reactie gegeven, die hier te lezen is (pdf).
.

©2024House of Animals

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram