Deel dit artikel

Actie gestart ‘Kerstbrokken uit Nederland voor oorlogsdieren in Oekraïne’

Kerstbrokken uit Nederland voor oorlogsdieren in Oekraïne

De winter heeft keihard toegeslagen | Foto: ©House of Animals

Voor de derde keer gaat House of Animals naar de frontlinie van Oekraïne, om asieldieren en verzorgers de winter door te helpen. Tijdens het bezoek vraagt House of Animals steun voor de actie ‘Kerstbrokken uit Nederland voor oorlogsdieren in Oekraïne'.

Op uitnodiging van lokale dierenbeschermers bezoekt House of Animals tussen 12 en 19 december diverse organisaties in Oekraïne. Als de situatie het toelaat gaat de reis naar Mykolajiv, Zaporizja en Dnipro.

Kerstbrokken uit Nederland

De Oekraïense winter slaat keihard toe. Wanhopige dierenbeschermers vragen om hulp bij de aanschaf van voer, om de kerstperiode tot de lente door te komen. Daarom start House of Animals de actie ‘Kerstbrokken uit Nederland voor oorlogsdieren in Oekraïne’, om te voorkomen dat dieren de hongerdood sterven. Oprichter Karen Soeters bezoekt het land voor de derde keer sinds het uitbreken van de oorlog:

"We kijken vooraf of onze steun op de juiste plek belandt. We noemen de actie ‘Kerstbrokken uit Nederland voor oorlogsdieren in Oekraïne’, maar het gaat om meer hulp dan alleen brokjes. De Oekraïense opvangen zitten boordevol. Nu het zo koud is hebben ze een snel groeiend gebrek aan voedsel, brandstof, medicijnen en veterinaire hulp."

 

Kerstbrokken uit Nederland voor oorlogsdieren in Oekraïne

Karen Soeters was eerder in Oekraïne en bezocht dierenbeschermers | Foto: ©House of Animals

Sinds februari 2022 zwerven duizenden dieren in Oekraïne getraumatiseerd rond. De dambreuk afgelopen zomer veroorzaakte nog meer dierenleed. Ontheemde honden, katten, boerderij- en zelfs dierentuindieren worden door betrokken vrijwilligers op de been gehouden. Soms liggen ze daarbij zelf onder vuur. Soeters:

"Deze oorlog wordt verdrongen in het nieuws, maar de situatie in Oekraïne verslechtert met de dag. Asielen kunnen zonder extra steun de opvang en verzorging echt niet meer aan."

Kerstbrokken uit Nederland voor oorlogsdieren in Oekraïne

Ook paarden en andere boerderijdieren hebben voedselhulp nodig | Foto: ©House of Animals

Een beetje kerst in de kou

House of Animals wil de dieren en hun verzorgers ondanks de kou toch een beetje warmte van een kerstgevoel schenken. Karen Soeters:

"Noodhulp voor dieren in Oekraïne kan alleen dankzij donateurs. We vragen met klem om deze dieren en hun verzorgers te blijven steunen. Ook na de kerst, want de oorlog is een uitputtingsslag. Onschuldige dieren én de mensen die ze helpen mogen daar niet de dupe van worden."

Vorige winter ontvingen asielen diervoer, medicijnen, nieuwe hokken en generatoren voor warmte en elektriciteit. Via een betrouwbaar netwerk wordt de noodhulp verspreid, ook naar verlaten gebieden langs de frontlinie waar mensen voor achtergebleven dieren zorgen.

©House of Animals

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram