Deel dit artikel

Is Bert nou nog niet failliet?

Is die Bert nou nog niet failliet?

Pasgeboren lam in Maassluis, nog nat, verstoten door de moeder | Foto: House of Animals

Nee hij is nog niet failliet. Het lijkt even stil rond Bert’s Animal Verhuur in het Gelderse Appeltern, maar achter de schermen werkt ons team van Investigations stug door om dit malafide bedrijf eindelijk helemaal te stoppen. Zo kregen we gisteren van het OM een bericht dat Bert Roelofs zich, naar aanleiding van ons handhavingsverzoek bij de NVWA, op 11 december 2023 voor de rechter moet verantwoorden.

Vorig jaar op Koningsdag kregen we een melding dat in Maassluis een mobiele kinderboerderij van Bert stond en dat daar in alle vroegte een schaap was bevallen van twee lammetjes. We deden onderzoek en konden vaststellen dat dit schaap niet ‘te vroeg bevallen was’, zoals de medewerker van het dierenverhuurbedrijf bezorgde bezoekers wijsmaakte. Wij wisten namelijk uit eerder onderzoek dat moederdieren in de mobiele kinderboerderijen van Bert regelmatig bevallen op locatie. Roelofs mag van de rechter helemaal geen dieren meer verhuren, maar trekt zich nergens iets van aan.

Verstoten

Stel je eens voor. Zo’n schaap staat op het punt van bevallen en wordt vervolgens in de vroege ochtend een vrachtwagen in geduwd, waar ze over een afstand van ruim honderd kilometer vervoerd wordt. Dierenwelzijn is bij Bert Roelofs ondergeschikt en dus laadt hij de dieren gewoon in, hoogzwanger of niet. Het zwangere schaap bevalt kort na aankomst in Maassluis van twee lammetjes, middenin het feestgedruis. Uit pure stress worden de pasgeborenen meteen door de moeder verstoten. Kletsnat worden de lammetjes in een bak gedaan, zonder iets van melk te hebben gekregen. Om het geheel in stijl van Roelofs af te maken worden de lammetjes, zonder ze te beschermen tegen de kou, meteen tentoongesteld aan het publiek.

Is die Bert nou nog niet failliet?

Meteen tentoongesteld aan het publiek | Foto: House of Animals

Dit is de gebruikelijke werkwijze van Bert Roelofs, die heel goed weet dat hij fout zit maar naar eigen zeggen ‘niks verkeerds’ doet. Daar dachten wij anders over en de NVWA gelukkig ook. Roelofs moet zich dankzij ons onderzoek in december verantwoorden voor het vervoeren van een hoogdrachtig schaap. Ook staat hij die dag met nog eens 16 andere strafbare feiten voor de rechter, gepleegd in de periode van 2017-2022.

De overtredingen blijven ondertussen gewoon doorgaan. Zo heeft ons onderzoek uitgewezen dat Bert nog steeds veel meer meer honden houdt dan is toegestaan, nog steeds met de honden fokt én nog steeds bedrijfsmatig handelt in honden. Maar liefst 6 pups voor 1250 euro per stuk staan er op de Marktplaatsadvertentie, op naam van Bert z’n echtgenote. Ondertussen blijven de meldingen bij ons binnenkomen van mensen die een hond van Bert hebben gekocht die ziek, extreem angstig en ondervoed zijn. We hebben dus opnieuw een handhavingsverzoek ingediend bij de gemeente West Maas en Waal, waar Appeltern onder valt.

Is die Bert nou nog niet failliet?

Foto: screenshot Marktplaats

Bert failliet?

We blijven druk zetten op de gemeente om dit bedrijf voor eens en altijd te sluiten. Het is voor ons niet te bevatten dat dit dierenverhuurbedrijf nog steeds bestaat. Ruim 4 ton aan dwangsommen staan er open, waarvan 245.000 euro dankzij handhavingsverzoeken van House of Animals. We kunnen ons niet anders voorstellen dan dat een faillissement voor dit bedrijf onvermijdelijk is.
.

©Karen Soeters | House of Animals - dit artikel verscheen eerder op AnimalsToday.nl

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram