Deel dit artikel

Malafide dierenartsen ontmaskerd bij horrorfokker in Eersel

Malafide dierenartsen ontmaskerd bij horrorfokker in Eersel

Malafide dierenartsen werkten mee aan de praktijken van de horrorfokker in Eersel | Foto: ©House of Animals

Dierenartsen die betrokken zijn bij de malafide hondenfokker in Eersel worden door House of Animals voor het veterinair tuchtcollege gedaagd. Tevens wordt aangifte gedaan bij de politie. De dierenartsen zijn jarenlang op de hoogte geweest van misstanden en hebben meegewerkt aan het in stand houden van zeer ernstige dierenmishandeling, waarover House of Animals recent publiceerde. Tot op heden is er niet door de NVWA ingegrepen, die ook al veel langer op de hoogte is van de situatie in Eersel.

Uit verklaringen van oud-medewerkers blijkt onder meer dat de dierenartsen paspoorten lieten invullen door personeel van de fokker, die zelf de vaccinaties deed. De oud-medewerkers verklaren dat er antibiotica op voorraad lag, wat niet is toegestaan. De toediening van antibiotica is door groeiende resistentie aan zeer strenge regels gebonden en mag alleen plaatsvinden door een dierenarts. Wanneer die meewerken aan dergelijke praktijken zijn ze hun beroep niet waardig, vindt Karen Soeters, oprichter van House of Animals:

“De samenwerking tussen dierenartsen en de fokker heeft ertoe geleid dat hij de gelegenheid heeft gekregen jarenlang dierenleed in stand te houden. De dierenartsen hebben weggekeken bij dieren die ernstig ziek waren, gewond of verwaarloosd. Uit verklaringen van onder meer ex-medewerkers blijkt dat moederhonden met pups simpelweg aan hun lot werden overgelaten. Daar zal sindsdien niets aan veranderd zijn, want de NVWA doet helemaal niets.”

De horrorfokker in Eersel

Na de eerste reportage en publicaties over de horrorfokker in Eersel meldden zich behalve kopers van een puppy ook veel oud-medewerkers bij House of Animals. De verklaringen die zij geven zijn zeer schokkend en bevestigen de eerdere aantijgingen tegen de horrorfokker, gebaseerd op undercoverbeelden. De oud-medewerkers vertellen over honden die werden gedood met een schietmasker voor varkens en geïnjecteerd met vloeibaar rattengif. Dagelijks moesten medewerkers met een emmer langs de hokken om de dode pups eruit te halen. Pasgeboren pups stierven op de koude vloer. Sommige moederhonden waren zo getraumatiseerd dat ze hun eigen pups doodbeten. Karen Soeters:

“Ik vind het ongelofelijk dapper dat deze mensen hun verhaal hebben willen doen op camera. Wat zij hebben meegemaakt en gezien is met geen pen te beschrijven. Ze bleven om de honden niet in steek te laten. Het is afschuwelijk dat zowel de NVWA, waar zij klachten indienden, als de betrokken dierenartsen niet ingrepen. Voor ons is dit niet te bevatten.”

Bekijk hieronder de eerste reportage van House of Animals Investigations, waarin de horrorfokker wordt geconfronteerd met zijn daden:
.

.
Toen de fokker na de eerste reportage lucht kreeg van het feit dat oud-medewerkers met House of Animals praten, heeft hij ze een brief gestuurd waarin hij 50.000 euro schadevergoeding eist vanwege vermeende schending van de geheimhoudingsplicht uit de arbeidsovereenkomst. Voor het aanhangig maken van strafbare feiten geldt echter geen geheimhouding, want anders ben je medeplichtig. De gesprekken met de ex-medewerkers zijn vastgelegd in onderstaande reportage over de horrorfokker, waaruit de rol van de malafide dierenartsen blijkt bij de instandhouding van de misstanden.

Malafide dierenartsen ontmaskerd

In deel 2 van de reportage die House of Animals Investigations maakte over het werk van de horrorfokker in Eersel, worden de twee medeplichtige dierenartsen stevig aan de tand gevoeld:
.

.
House of Animals startte het onderzoek naar de horrorfokker na meldingen over doodzieke puppy’s die in Eersel waren gekocht. Uit de eigen undercoverbeelden bleek dat er zo’n 500 tot 600 honden in te kleine hokken leven, waar de dieren in hun ontlasting en urine moeten liggen. Hun drinkwater is zwaar vervuild en de honden krijgen rauw vlees, dat in de hokken blijft liggen tot het bedorven is. Het lawaai is oorverdovend. Puppy’s worden op geen enkele wijze gesocialiseerd en de beelden tonen zeer getraumatiseerde honden met het kennelsyndroom.

Geen medische zorg

Behalve de noodzakelijke aandacht wordt de dieren aantoonbaar medische zorg onthouden. Bij vier recent aangekochte honden blijkt onder meer dat ze verwaarloosd zijn, extreem angstig en diverse pijnlijke ontstekingen hebben. Tevens zijn ze drager van ziektes die besmettelijk kunnen zijn voor mensen. De NVWA is van dit alles op de hoogte, maar grijpt nog steeds niet in. Karen Soeters:

“Ik begrijp niet in wat voor land we leven dat de toezichthouder NVWA op geen enkele wijze iets doet, zelfs niet na onze eerste reportage. Wat hebben ze daar nodig om wakker te worden en hun werk te gaan doen? Laten we hopen dat onze tweede reportage ze eindelijk dwingt om hun verantwoordelijkheid te nemen. Ik hoop van harte dat de minister dit leest.”

De horrorfokker moet van de rechter eind december hoe dan ook stoppen met zijn puppyfabriek, die in strijd is met het geldende bestemmingsplan in Eersel. Hij kreeg hiervoor 6 weken de tijd, ingaande medio november. Dit naar aanleiding van een eerder handhavingsverzoek door House of Animals.

©House of Animals 7 december 2022

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram