Deel dit artikel

Ruim 150.000 euro coronasteun voor berucht dierenverhuurbedrijf

NOW voor de firma’s list en bedrog

154.875 euro coronasteun voor berucht dierenverhuurbedrijf | Foto: publiek domein

AMSTERDAM, 2 februari 2022 - Het in opspraak geraakte bedrijf Bert’s Animal Verhuur, dat 2 jaar geleden door de rechter is stilgelegd, heeft tijdens de coronacrisis toch 154.875 euro gekregen uit het potje tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Deze steun wordt met publiek geld betaald, terwijl het bedrijf zijn activiteiten allang had moeten staken.

Twee weken geleden werd bekend dat het bedrijf in het Gelderse Appeltern van de rechter 40.000 euro aan openstaande dwangsommen moet betalen. De rechtbank stelde hiermee de gemeente West Maas en Waal, die de dwangsommen opgelegde, in het gelijk. Bert’s Animal Verhuur kreeg de dwangsommen opgelegd omdat de rechter twee jaar geleden al bepaalde dat het bedrijf per direct moest stoppen met het verhuren van dieren. Daar trok de eigenaar zich echter niets van aan. Meerdere getuigen meldden aan House of Animals dat er nog steeds dieren verhuurd worden. De rechter besliste daarom dat de dwangsom van 30.000 euro, indien Bert’s Animal Verhuur zijn activiteiten niet zou staken, betaald moet worden. Een tweede dwangsom van 10.000 euro volgde omdat er, tegen de regels in, een toiletgebouw is geplaatst op het terrein van het bedrijf aan de Molenstraat in Appeltern. Ook dit bedrag moet betaald worden.

Sinds 1998 verhuurt Bert’s Animal Verhuur allerlei soorten dieren voor feesten, partijen, evenementen en filmmaatschappijen. Naast de enorme hoeveelheid klachten over het welzijn van de dieren, zijn de activiteiten van het bedrijf in strijd met het bestemmingsplan van de locatie waar het is gevestigd. Op dezelfde plek wilde het dierenverhuurbedrijf aanvankelijk zelfs een ‘dierentuin’ beginnen; een trucje om dieren te kunnen stallen en daar ook nog eens geld mee te verdienen.

In het verleden werd meer dan 100.000 euro aan dwangsommen opgelegd, maar het grootste deel daarvan is nooit geïncasseerd door de gemeente. Ook kreeg Bert’s Animal Verhuur van de economische politierechter 4.000 euro boete, wegens het niet tijdig registreren van fokzeugen en biggetjes die vanuit het bedrijf naar de slacht gingen, stierven op eigen terrein of verkocht werden. In 2015 kreeg Bert’s Animal Verhuur een officiële waarschuwing en in 2017 bleek na inspecties van de NVWA dat de administratie nog steeds niet op orde was. Het bedrijf neemt het met de regels en met dierenwelzijn niet zo nauw. Karen Soeters van House of Animals:

“Het is onbegrijpelijk dat een bedrijf dat is stilgelegd door een rechter, waar wij al jarenlang klachten over krijgen, waartegen aangiftes tegen zijn gedaan en Kamervragen over zijn gesteld, toch zo’n enorm bedrag aan publiek geld heeft gekregen. Dat de rechter heeft bepaald dat twee dwangsommen betaald moeten worden is heel fijn, maar er staat nog veel meer open uit het verleden: geld wat nooit is geïnd. Het zou toch absurd zijn wanneer Bert’s Animal Verhuur daarvoor zijn coronageld kan gebruiken, waarmee feitelijk de belastingbetaler de nog openstaande dwangsommen betaalt?”

House of Animals zal er alles aan doen om de activiteiten van Bert’s Animal Verhuur definitief te stoppen. Een grote zorg is wel wat er dan met de dieren gaat gebeuren, aldus Karen Soeters. De dierenwelzijnsorganisatie zal dat nauwlettend in de gaten houden.
.

© 2017-2023 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram