Deel dit artikel

De stand van zaken rond de export van dieren uit het Dolfinarium naar China

Wat is de stand van zaken rond het voorgenomen transport van 12 zeezoogdieren uit het Dolfinarium in Harderwijk naar een entertainmentpark in China? Die vraag zou ik moeten kunnen beantwoorden, aangezien Sea Shepherd samen met House of Animals naar de rechter is gestapt om de export tegen te houden. Maar niets is minder waar. En dat komt omdat de RVO die de vergunning afgeeft geen enkele openheid van zaken wil geven.

Wat is de stand van zaken rond het transport van 12 zeezoogdieren uit het Dolfinarium naar China?

Wat is de stand van zaken rond het transport van 12 zeezoogdieren uit het Dolfinarium naar China? | Foto (deel reclameposter Dolfinarium Harderwijk): AnimalsToday

Al in december heeft het Dolfinarium vergunning gevraagd om 8 dolfijnen, 2 Californische zeeleeuwen en 2 walrussen te exporteren naar een pretpark in China. Die vergunning hebben ze in januari gekregen. Om een of andere reden hebben ze hier geen gebruik van gemaakt. De dieren hadden dus al de grens over kunnen zijn. Maar goed, de vergunning verliep en vervolgens hebben ze verlenging aangevraagd, want het Dolfinarium wil van de dieren af. Uit het dossier dat ik inmiddels in mijn bezit heb, blijkt dat ze hier al ruim een jaar voorbereidingen voor aan het treffen zijn. Via de rechtbank, die contact heeft gezocht met onze advocaat, weten we inmiddels dat de aanvragen voor verlenging van de vergunningen zijn ingetrokken en dat er nieuwe aanvragen worden gedaan.

De procedure die we zijn gestart loopt nog steeds maar toch maak ik mij ernstige zorgen. Onze advocaat heeft daarom vorige week en ook deze week opnieuw een brief naar de rechtbank gestuurd. Het vergunningsverleningsproces vindt plaats achter door de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) hermetisch gesloten deuren. Wij vrezen dat de dieren straks het land verlaten zonder dat een rechter zich over de kwestie heeft kunnen uitspreken en zonder dat de zaak tijdens een zitting  inhoudelijk is behandeld.

De stand van zaken

Een woordvoerder van het Dolfinarium heeft aan Omroep Gelderland laten weten dat zij nog steeds bezig zijn met de voorbereidingen van de export van 8 tuimelaars, 2 walrussen en 2 Californische zeeleeuwen. In de eerdere aanvragen heb ik gezien dat het in ieder geval gaat om walrus Rosita, geboren in 1996 en de uit het wild gevangen walrus Olivia (zie onderstaand filmpje), geboren in 2008. Van de 8 dolfijnen is de oudste 24 jaar en de jongste 8 jaar oud. Over de zeeleeuwen is bij ons niets bekend.
.

.
Deze kwestie moet de medewerkers van het Dolfinarium toch ook raken? Weten dat de dieren waar je zo lang voor hebt gezorgd in China gaan belanden? Niet naar een opvang, omdat je stiekem in je hart ook wel weet dat het Dolfinarium niet meer van deze tijd is, maar naar een entertainmentpark waar ze weer opnieuw kunstjes moeten gaan vertonen. Het is te triest voor woorden...

Sea Shepherd en House of Animals blijven in ieder geval alles op alles zetten om de export tegen te houden.
.

.
©Karen Soeters | House of Animals

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram