Deel dit artikel

De aanhouder wint, malafide puppyhandel dicht!

De aanhouder wint! Eindelijk heeft de broodfokhandelaar in Lelystad de handdoek in de ring gegooid: zijn malafide puppyhandel is permanent gesloten. Deze handelaar verkocht vanaf een industrieterrein puppy’s afkomstig uit Hongarije, die te jong waren, vaak ziek en waarvan de paspoorten niet klopten.

De aanhouder wint: We Love Puppies permanent gesloten

De aanhouder wint: We Love Puppies permanent gesloten | Foto: screenshot zoekresultaat Google

House of Animals maakte een reportage over zijn handelen en we deden aangifte. Helaas heeft de NVWA geen actie ondernomen, ook niet toen we melding deden van puppy’s die te koop werden aangeboden met gecoupeerde staarten. Iets wat toch echt verboden is in Nederland en reden voor interventie.

De aanhouder wint

Om de handelaar toch te kunnen stoppen deden we een handhavingsverzoek waarvan we alle gemeenteraadsleden in Lelystad op de hoogte brachten. De activiteiten die van deze handelaar zijn namelijk in strijd met het geldende bestemmingsplan. De handelaar verkocht (geïmporteerde) honden aan particuliere kopers. Dit valt onder detailhandel in de zin van artikel 1.28 van het bestemmingsplan:

“...het bedrijfsmatig te koop aanbieden, waaronder begrepen de uitstalling ten verkoop, verkopen en/of leveren van goederen aan personen die die goederen kopen voor gebruik, verbruik of aanwending anders dan in de uitoefening van een beroeps- of bedrijfsactiviteit...”

Op grond van artikel 3.5. van dit bestemmingsplan is detailhandel in deze vorm op de bestemming bedrijventerrein niet toegestaan.

NVWA lapt Europese en nationale regelgeving aan de laars

Slachtoffer malafide hondenhandelaar Lelystad | Foto: screenshot video House of Animals

Hulde

Hulde voor de gemeente Lelystad, die een onderzoek startte naar de overtreding van het bestemmingsplan. En ook hulde aan de gemeenteraad, die unaniem een motie aannam van Leefbaar Lelystad waarmee malafide hondenhandel uit de gemeente moet worden geweerd. Aanleiding voor de motie was ons onderzoek naar deze handelaar en de reportage die House of Animals erover maakten:
.

Uitgeschreven

Omdat we wij ook aangifte hebben gedaan tegen de dierenarts die met deze handelaar werkte, is die door de Hongaarse autoriteiten op non-actief is gezet. Dat was ook een flinke kink in de kabel voor de handel in Lelystad. Er stonden een maand lang geen advertenties meer op Marktplaats, maar plotseling werden er weer puppy’s aangeboden.

Maar gisteren dan eindelijk het verlossende bericht van ons onderzoeksteam. De handelaar heeft zich uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ook op internet staat er bij de zoekresultaten definitief gesloten. Wat een overwinning en wat een mooie samenwerking!

De aanhouder wint: We Love Puppies permanent gesloten

De achterhaalde woorden van We Love Puppies | Foto: screenshot zoekresultaat Google

Heel veel dank aan alle gedupeerden die hier een hondje hebben gekocht en ons, ondanks veel ellende en verdriet, in vertrouwen hebben genomen. En heel veel dank aan onze Hongaarse collega-dierenbeschermers. Samen komen we er wel!

©Karen Soeters | House of Animals

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram