Marktplaats speelt een ontzettend belangrijke rol om de handel in broodfokhondjes uit Oost-Europa te stoppen. De zoektocht van veel puppykopers begint helaas nog steeds op Marktplaats. De afgelopen maanden heb ik mij iedere dag weer verbaasd over hoe broodfokhandelaren de regels overtreden die door Marktplaats zelf zijn opgesteld, waarop geen enkele actie wordt ondernomen, hoe vaak er ook klachten over dit soort advertenties binnenkomen.
Een paar keer per week plaatsen wij op social media een overzicht van het aantal advertenties. Deze week zag ik eindelijk dat alle 30 advertenties die er door een broodfokhandelaar uit Diessen ‘s ochtends op werden gezet er in de middag allemaal af waren. Daan van Uhm, criminoloog aan de Universiteit van Amsterdam, zegt dat de boordfokhandel criminele organisaties zijn. Zou Marktplaats zich dan nu onder publiek druk eindelijk realiseren dat ze inderdaad criminele organisaties faciliteren?
Het zou tijd worden, want al in februari 2016 zijn dierenbeschermers op kantoor in Amsterdam in gesprek gegaan met Marktplaats en toen zijn er afspraken gemaakt over hoe de broodfokhandel tegen te gaan. Een gezamenlijke strijd tegen dierenleed. Hondenhandel zou prioriteit krijgen en deze dierenbeschermers, waarmee wij destijds ook contact hadden, dachten “het is in kannen en kruiken en dit gaat stoppen”. Afgesproken werd dat er een directe lijn zou komen waar advertenties gemeld konden worden, uiteraard onderbouwd door feiten, waarop Marktplaats de advertentie kan verwijderen. Na een paar keer in de fout gegaan te zijn zou een account geblokkeerd kunnen worden.
Wat een desillusie bleken deze loze beloften uiteindelijk. De directe lijn kwam er niet. Keer op keer werd er melding gemaakt van advertenties van broodfokkers. Al het bewijs werd meegeleverd, maar Marktplaats bewoog niet mee.
En het bleef oorverdovend stil. Ondertussen konden broodfokhandelaren, zoals de beruchte handelaar in Diessen, hun lol op. Op sommige dagen werden er wel 32 advertenties geplaatst onder 32 verschillende accountnamen, waarvan sommige accounts al 15 jaar actief waren met maar liefst 32 verschillende rassen broodfokhondjes uit Hongarije.
Maar nietsvermoedende kopers kijken op een account, zien 1 nestje met een lieve foto van hondjes en geen verkoopgeschiedenis van de verkopende partij, dus ze denken dat ze bij een gezin gaan uitkomen, of een kleine fokker die nu toevallig 1 nestje hondjes heeft. Blijkbaar kan je als verkopende partij de geschiedenis wissen.
Ondertussen weten we wel dat er afspraken gemaakt zijn tussen Marktplaats en de LID en de NVWA. Het is echter volstrekt onduidelijk wat er nu precies is afgesproken. We weten alleen dat beide organisaties gegevens kunnen opvragen bij Marktplaats, die dat vervolgens moet vrijgeven. Dat hebben we uit diverse (onleesbare) WOB-verzoeken kunnen opmaken.
Feit blijft dat een broodfokhandelaar ondersteund wordt door Marktplaats om met misleidende advertenties zijn handel in veel te jonge, vaak zieke en getraumatiseerde puppy’s uit Oost-Europa te laten floreren. Terwijl Marktplaats zelf regels heeft opgesteld waar deze handelaar zich absoluut niet aan houdt en waarmee ongelofelijk veel potentiële puppykopers worden misleid.
De misleiding begint al met de omschrijving. De hond zou gesocialiseerd worden. Dat is natuurlijk volstrekt onmogelijk. Het transport dat we recent getraceerd hebben bevatte 80 puppy’s die de dag erna al verkocht werden.
Bij type aanbieder geeft hij aan dat hij een professionele fokker (professional) is, maar dat is hij natuurlijk niet. Hij is een doodgewone, ordinaire broodfokhandelaar.
Bij herkomst staat Nederland. Je denkt dus dat je een Nederlands hondje krijgt, terwijl ze toch echt allemaal uit Hongarije komen.
Bij leeftijd geeft hij aan 7 tot 15 weken. Eigenlijk is dit het enige waar deze handelaar eerlijk over is. De hondjes zijn over het algemeen inderdaad zo’n 6 tot 8 weken. Maar de honden horen minimaal 15 weken te zijn. Gezien het feit dat de hondjes uit Hongarije komen kunnen ze wettelijk gezien niet jonger zijn dan 15 weken. Hij had hier dus de optie moeten kiezen 15 weken tot 1 jaar.
Hier had Marktplaats al jaren geleden zo makkelijk op kunnen ingrijpen. Zeker gezien de enorme hoeveelheid meldingen die er zijn gedaan de afgelopen jaren, door onder andere gedupeerden en oplettende dierenvrienden. Maar Marktplaats gaf geen thuis. Loze antwoorden op Twitter dat ze het sterk in de gaten houden, dat was het. Terwijl dierenbeschermers die al jaren proberen advertenties te plaatsen om te waarschuwen tegen dit soort broodfokhandelaren hun advertenties iedere keer binnen een paar uur tot een dag van de site verwijderd zien worden. Een account werd zelfs door Marktplaats voor een jaar geblokkeerd.
Door alle commotie rond broodfokhandelaren de afgelopen periode lijkt het alsof Marktplaats nu eindelijk tot inzicht is gekomen. De afgelopen dagen zien we ‘s ochtends minimaal 20 advertenties verschijnen. Ergens tegen de middag zijn ze weg.
Bij De Meiboom in Diessen denken ze vooral in mogelijkheden om hun verziekte handel te blijven continueren. Werd eerst geadverteerd op de plaatsnamen Diessen, Hilvarenbeek en Biest-Houtakker; nu zijn ze verplaatst naar Tilburg. En hoe weten we nu dat we hier met de zelfde meedogenloze handelaar te maken hebben? Nou eenvoudig, omdat de telefoonnummers en veel foto’s overeenkomen met advertenties die we eerder hebben gezien, op de eerstgenoemde plaatsnamen.
En terwijl ik dit schrijf krijg ik beeld binnen van iemand uit ons onderzoeksteam. De advertenties staan nu op tweedehands.net*, op het moment van schrijven 23 in totaal.
We hebben nog een lange weg te gaan, maar dit gaat stoppen.
* TOEVOEGING 9/9: Tweedehands.net heeft de desbetreffende advertenties direct offline gehaald na deze publicatie, waarvoor hulde.
.
https://www.animalstoday.nl/koop-geen-hondjes-op-marktplaats/
.
©AnimalsToday.nl Karen Soeters