Wat is broodfok?

Een broodfokker heeft maar 1 doel: Zo snel mogelijk, zo veel mogelijk geld verdienen. Vaak heeft een broodfokker het hele jaar door kittens, meestal van populaire rassen waar veel geld voor gevraagd kan worden. Deze worden veelal aangeboden via handels-platformen als Marktplaats.nl

Bij een broodfokker is het welzijn van de katten ondergeschikt. Het risico op verschillende ziektes zoals niesziekte, FeLV, FIV, FIP, giardia en ringworm is enorm groot bij broodfokkers doordat er veel katten bij elkaar in kleine ruimtes worden gehouden. Kittens die niet perfect zijn, niet verkocht worden of ziek zijn, worden meestal gedumpt of gedood.

Hoe herken ik een broodfokker?

Voordat je overgaat tot de aankoop van een kitten is belangrijk om goed onderzoek te doen. Het is tenslotte een maatje voor het leven en een kat kan wel 20 jaar oud worden! Jaarlijks worden er meer dan 100.000 katten opgevangen in asielen, een goede plek dus om je zoektocht te beginnen. In het voorjaar en zomer hebben asielen ook vaak kittens ter adoptie die dolgraag een thuis willen.

Kies je toch liever voor een kat van een bepaald ras? Sommige kattenrassen hebben bepaalde kenmerken en karaktereigenschappen waar je misschien net naar op zoek bent. Hou er rekening mee dat broodfokkers graag op Marktplaats adverteren.

Of je nu voor een raskat kiest of een huis tuin en keukenkat: Kijk altijd om je heen: Ruikt het fris? Is het schoon en netjes? Zie je mandjes staan? Krabpalen? Speeltjes?
Kijk goed naar de moeder, is ze lief en goed verzorgd? Maakt de moederpoes ook echt deel uit van het gezin? Een broodfokker laat niet graag zien waar de kittens gehouden worden. Ze worden getoond in een ruimte waar niet veel op aan te merken valt. De moederpoes zit vaak in een aparte ruimte. Soms worden de kittens “van boven” gehaald. Mag je daar niet kijken? Wees dan alert.

Let op de leeftijd van het kitten. Volgens de wet mag een kitten al vanaf 7 weken bij de moeder weggehaald worden, maar een sociaal en gezond kitten heeft de “opvoeding” van zijn moeder nodig. Fokkers die aangesloten zijn bij rasverenigingen zullen geen kittens onder de 13 weken verkopen. Een broodfokker zal de kittens juist zo jong mogelijk verkopen om te besparen op de inentingen en voer. De moederpoes kan ook sneller weer drachtig worden als haar kittens weg zijn.

Een broodfokker heeft vaak het hele jaar door kittens en zal het kitten al bij de eerste bezichtiging mee willen geven. Vaak wordt de koper verteld dat er nog meer geïnteresseerden zijn. Kritische vragen over waar zijn kitten zal komen te wonen zal hij al helemaal niet stellen.

Voelt het niet goed? Begin er dan niet aan. Met het kopen van een kitten uit de broodfok hou je namelijk deze malafide handel in stand. En de kat is daarin altijd de dupe.

Help ons de malafide broodfokhandel te stoppen

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram