Deel dit artikel

Start noodhospitaal 'Lucy' voor oorlogsdieren in Oekraïne

Start noodhospitaal 'Lucy' voor oorlogsdieren in Oekraïne

Karen Soeters van House of Animals opent noodhospitaal 'Lucy' samen met soldaat Vladislav  | Foto: ©House of Animals

'Lucy's Emergency Animal Hospital' in Dnipro is vandaag officieel geopend, door Karen Soeters van House of Animals, in het bijzijn van de Oekraïense soldaat Vladislav. Het noodhospitaal voor honden en katten die gewond raken door het oorlogsgeweld ligt vlakbij de frontlinie en is tot stand gekomen dankzij hulp van Nederlandse en Vlaamse donateurs.

Het dierenziekenhuis is bedoeld voor zwaargewonde (huis)dieren, die direct of indirect slachtoffer zijn van oorlogsgeweld. Dit leidt tot vreselijke verminkingen. Karen Soeters van House of Animals vertelt:

“Veel dieren in die regio zijn er gruwelijk aan toe. Er komen katten binnen met kapotgeschoten oogjes en honden met ernstige buikwonden of gebroken pootjes. De dieren worden dagelijks door Oekraïense soldaten naar dierenopvangcentra in het oorlogsgebied gebracht. Maar zonder acute medische zorg zijn de meeste dieren kansloos.”

Soldaat Vladislav en Bobba met Karen Soeters

Soldaat Vladislav en Bobba met Karen Soeters | Foto: ©House of Animals

Oekraïense soldaat

Vladislav is een van de Oekraïense soldaten die zich bekommeren om gewonde honden en katten in de frontlinie. In Bachmoet vond hij een hondje dat doodsbang was:

"Ik noemde hem Bobba en nam hem mee de loopgraven in. We kregen een speciale band met elkaar. Bobba voelde ook feilloos aan wanneer er bommen gingen vallen. Eerder dan wij."

Vier maanden heeft Bobba in de loopgraven geleefd, samen met Vladislav en andere soldaten. Daarna heeft hij het hondje naar dierenopvang Pegasus gebracht, waar nu ook het nieuwe dierenziekenhuis staat. Daar komt hij Bobba nog regelmatig knuffelen.

Start noodhospitaal 'Lucy' voor oorlogsdieren in Oekraïne

Noodhospitaal 'Lucy' officieel van start | Foto: ©House of Animals

Lucy

Het dierenziekenhuis is voorzien van een operatiekamer. Er zijn steriele ruimtes met ziekenhuisbedjes en een unit met medicatie en medische hulpmiddelen. Het ziekenhuis is vernoemd naar herdershond Lucy, die vorig jaar december zwaargewond werd binnengebracht bij een opvang in Dnipro. Geschrokken van een explosie was ze in paniek onder een auto terechtgekomen. Karen Soeters:

“Ondanks de pijn door haar verwondingen, bleef Lucy altijd vrolijk en levenslustig. Maar uiteindelijk overleed ze, ondanks de liefdevolle verzorging van de vrijwilligers. Dit was het gevolg van een gebrek aan hygiëne en het ontbreken van de juiste medische zorg. Het dierenziekenhuis moet dit voortaan gaan voorkomen.”

Lucy

Lucy R.I.P. | Foto: ©House of Animals

Aan de slag

In december 2023 riep House of Animals alle Nederlandse en Belgische dierenliefhebbers op om te doneren voor een noodhospitaal voor oorlogsdieren in Dnipro. Met de opbrengst kon het dierenziekenhuis worden gebouwd en ingericht voor acute medische zorg en een hygiënische nabehandeling. Vanaf vandaag gaan Oekraïense dierenartsen- en verzorgers aan de slag in 'Lucy's Emergency Animal Hospital'.


Lucy's Emergency Animal Hospital

Steun Noodhospitaal ‘Lucy’!

Maar onze missie stopt hier niet.

Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor de dagelijkse redding en zorg van deze dieren. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil.

DONEER en steun Noodhospitaal ‘Lucy’! ›


In de media

.Volg het werk van House of Animals in Oekraïne via AnimalsToday, Facebook en Instagram

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram