Deel dit artikel

327 overtredingen dierenwelzijn Bert’s Animal Verhuur top van ijsberg

mager paard bij Bert’s Animal Verhuur

Foto uit rapportage NVWA verkregen via Woo-verzoek door House of Animals

Niet minder dan 327 overtredingen dierenwelzijn heeft de NVWA in zes jaar tijd opgetekend bij Bert’s Animals Verhuur. In totaal kreeg Bert R. uit het Gelderse Appeltern 38 controles. Het bedrijf is in oktober 2023 failliet verklaard en heeft inmiddels meer dan twee miljoen euro schulden. Op 6 mei moet R. voor de rechter verschijnen om zich te verantwoorden voor dierenmishandeling en dierenverwaarlozing. Maar ondanks alles verdient hij nog steeds geld over de rug van dieren.

Onder toeziend oog van de curator blijft Bert R. puppy’s fokken en dieren verkopen via Marktplaats. Uit recente controles van de NVWA blijkt ook dat onder toezicht van dezelfde curator opnieuw misstanden zijn aangetroffen. House of Animals pleit daarom voor directe sluiting van Bert's Animal Verhuur en een levenslang houdverbod voor Bert R.. Karen Soeters van House of Animals:

“We zijn verbijsterd dat hij onder het oog van de curator nog steeds actief is, na zo absurd veel overtredingen en het dermate ernstig schaden van dierenwelzijn. We weten ook dat dit slechts het topje van de ijsberg is. Dit gaat over een periode van zes jaar, maar hij is al veel langer actief. Dat deze man nog steeds dieren heeft is onbestaanbaar.”

327 overtredingen dierenwelzijn Bert’s Animal Verhuur top van ijsberg

Foto uit rapportage NVWA verkregen via Woo-verzoek door House of Animals

327 overtredingen dierenwelzijn

House of Animals deed eerder een Woo-verzoek voor inzage van NVWA-rapporten over Bert’s Animal Verhuur. Op 703 pagina’s stonden vreselijke misstanden opgetekend, waaronder extreem magere en zwaar verwaarloosde dieren. Inspecteurs zagen dieren die lange tijd geen zorg hadden gekregen, zoals ezels met worminfecties, hoefbevangenheid en varkens met schurft. Er stonden kreupele dieren en dieren met veel te lange hoeven. Er lag bedorven voedsel of helemaal niets, water ontbrak, de huisvesting was vervuild en voldeed niet aan de wettelijke eisen. Dieren stonden met weer en wind buiten, zonder schuilmogelijkheden.

327 overtredingen dierenwelzijn Bert’s Animal Verhuur top van ijsberg

Foto uit rapportage NVWA verkregen via Woo-verzoek door House of Animals

De NVWA stelde vast dat het sterftecijfer van de dieren op het bedrijf extreem hoog was. Men vond zelfs tijdens een inspectie een dood paard in de sloot. Hoe lang dit heeft voortgeduurd is onduidelijk, maar al in 1998 werden bij het dierenverhuurbedrijf van Bert R. overtredingen geconstateerd. In 2016 is een aantal dieren in beslag genomen, waaronder oehoe’s, ara’s, stinkdieren, wasberen, sneeuwuilen, een buizerd en een raaf. In 2019 bepaalde de rechter dat Bert moest stoppen, maar R. heeft overal lak aan. Karen Soeters:

“Graatmagere dieren, vaak doodziek, aan hun lot overgelaten... Een pasgeboren lam werd net na de geboorte nog nat in een vrachtwagen gegooid. De lijst van dierenmisstanden is zo lang en zo intens triest. Deze man verdient geen enkele kans meer om überhaupt nog in de buurt van een dier te komen. Dieren moeten beschermd worden tegen dit soort mensen.”

honden bij Bert’s Animal Verhuur

Foto uit rapportage NVWA verkregen via Woo-verzoek door House of Animals

Op 6 mei 2024 moet Bert R. voor de rechter verschijnen om zich te verantwoorden voor alle geconstateerde dierenmishandeling en -verwaarlozing op zijn bedrijf. De rechtszaak heeft al vier keer eerder op de agenda gestaan. Karen Soeters:

“Onbegrijpelijk dat dit bedrijf niet per direct gesloten wordt. Nog meer boetes heeft geen enkele zin, nu het bedrijf failliet is verklaard. Een levenslang houdverbod is de minimale straf die deze man zou moeten krijgen, voor het leed dat hij zo veel dieren heeft aangedaan.”

327 overtredingen dierenwelzijn Bert’s Animal Verhuur top van ijsberg

Foto uit rapportage NVWA verkregen via Woo-verzoek door House of Animals

.

©2024 House of Animals

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram