Deel dit artikel

Exit voor horrorfokker Jan P. in Eersel

Met het weghalen van alle dieren bij horrorfokker Jan P. in Eersel heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het bedrijf Kwispel Enzo definitief gesloten. Alle op het bedrijf aanwezige varkens, pony’s, ezels, konijnen, cavia’s en pluimvee zijn in bewaring genomen. Voor House of Animals een grote overwinning, want de dierenwelzijnsorganisatie openbaarde in 2022 een berg aan misstanden bij de malafide hondenfokker in Eersel.

Door de sluiting mag nu voormalig horrorfokker Jan P. in Eersel geen enkele diersoort meer houden op die locatie, ook niet als privépersoon. Daarmee is er sprake van een houdverbod. Sinds 1 januari 2024 is de Wet aanpak dierenmishandeling en dierverwaarlozing aangepast. Hierdoor kan de NVWA een bedrijf sluiten op grond van dierenwelzijn. Het is de eerste keer dat de NVWA dit instrument inzet. De toezichthouder schrijft:

“Gezien de historie van de houder is er geen vertrouwen dat hij de dieren de juiste verzorging biedt.”

Misstanden

Niet de NVWA, maar House of Animals heeft ervoor gezorgd dat voor horrorfokker Jan P. in Eersel eindelijk alle activiteiten met dieren verboden zijn. De dierenwelzijnsorganisatie diende diverse handhavingsverzoeken in tegen Jan P.. House of Animals Investigations legde in 2022 de vele misstanden bij de horrorfokker vast met de verborgen camera en sprak met oud-werknemers, die een boekje open deden over Jan P. en diens omgang met zowel dieren als mensen.

Er werden meerdere keren grote aantallen honden in beslag genomen. Iedere keer kwam Jan P. er met een sisser vanaf, bleven er honden achter en werd er onvoldoende ingegrepen. P. zocht voortdurend de randen op om toch geld te kunnen blijven verdienen over de rug van dieren. Zo was hij in november 2023 nog op zoek naar dieren, om zijn malafide business voort te kunnen zetten.

Exit voor horrorfokker Jan P. in Eersel

Karen Soeters van House of Animals is opgelucht dat het eindelijk gedaan is met horrorfokker Jan. P. uit Eersel:

“House of Animals heeft jaren gestreden om de dieren weg te krijgen bij horrorfokker Jan P. en zijn bedrijf Kwispel Enzo in Eersel te sluiten. Dat dit vandaag dan eindelijk gebeurd is, is fantastisch! Iemand als Jan P. mag nooit meer dieren houden. Neemt niet weg dat we blijven uitkijken naar de rechtszaak die er nog gaat komen, op basis van de aangifte die we gedaan hebben. Hij moet absoluut gestraft worden voor het leed dat hij zo afschuwelijk veel dieren al die jaren heeft aangedaan.”

 

Exit voor horrorfokker Jan P. in Eersel
Honden bij Jan P. in Eersel | Foto (archief): ©House of Animals

De schier eindeloze reeks bewezen misstanden bij de horrorfokker in Eersel zou alle controlerende instanties moeten triggeren om veel beter te controleren, aldus Soeters. Van een onvoldoende adequaat optredende NVWA tegen het door P. veroorzaakte dierenleed, tot de medewerking en dus medeplichtigheid van malafide dierenartsen; alles wat mis kon gaan zat fout bij horrorfokker Jan P. in Eersel. Karen Soeters:

“Denk niet dat we nu rustig op onze handen gaan zitten. Het gevecht tegen dit soort fokkers blijkt vruchten af te werpen, dus we gaan met hernieuwde energie nog harder de strijd aan. Fokkers die dieren op wat voor wijze benadelen krijgen het met ons aan de stok. En we rusten niet voordat ze gestopt zijn met hun praktijken.”

Alle dieren zijn ‘in bewaring’ genomen op een onbekende locatie. Daar krijgen ze zorg in afwachting van hun toekomst.

©House of Animals - dit bericht verscheen eerder op AnimalsToday.nl, het mediaplatform van House of Animals

In de media:

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram