Deel dit artikel

Kremen City Cattery ontmaskerd: 91 mogelijk zieke katten

House of Animals heeft in het Helmondse Stiphout (NB) een broodfokker van katten ontmaskerd. De kattenfokker en zijn vrouw hielden in hun woning maar liefst 91 Britse kortharen onder de naam Kremen City Cattery. Een deel van de katten was ondergebracht in een stacaravan in de tuin. De dieren zijn mogelijk drager van een potentieel dodelijk kattenvirus.

De zaak kwam aan het licht na een groot aantal meldingen van gedupeerden van ‘Kremen City Cattery’. Bijna allemaal kregen ze te maken met de ziekte FIP, een mutatie van het feline coronavirus FcoV. Dat veroorzaakt een besmettelijke buikvliesontsteking die bijna altijd fataal afloopt. Ook beweerde men dat de katten in huiselijke kring opgroeiden en dus gesocialiseerd waren.

Kremen City Cattery

91 katten in huis en stacaravan | Beeld: screenshot video YouTube ©House of Animals

Veel zieke katten

Onderzoek van House of Animals wees uit dat de kattenfokker vorig jaar in 8 maanden tijd minstens 20 nesten heeft gefokt. Met een gemiddelde prijs van 1000 euro per kat spreekt je van pure broodfok. Karen Soeters van House of Animals:

"Dat je bijna 100 katten weet weg te stoppen in een huis en zelfs in een caravan is iets wat zelfs wij nog nooit hebben meegemaakt. Het is geen wonder dat hier zo veel zieke katten vandaan zijn gekomen. Zo veel katten op elkaar, de stress die deze dieren moeten hebben is enorm. En gesocialiseerd zijn ze natuurlijk al helemaal niet."

Kremen City Cattery

Guusje overleed aan FIP | Beeld: screenshot video YouTube ©House of Animals

Dwangsommen voor Kremen City Cattery

De gemeente Helmond heeft samen met de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID) meerdere controles op het adres uitgevoerd en inmiddels dwangsommen aangekondigd. De fokker heeft tot 1 april 2024 de tijd gekregen het aantal katten terug te brengen naar 10. De gemeente Helmond en de LID blijven de komende tijd controles uitvoeren. Maar Karen Soeters is er nog niet gerust op:

"Wij maken ons ernstige zorgen over de katten die er nu nog zitten en verkocht worden. Het feline coronavirus is net zo besmettelijk als het coronavirus dat wij allemaal inmiddels zo goed kennen. We houden er dan ook rekening mee dat alle katten in deze cattery besmet zijn met dit virus. Een moment van verslechterde weerstand of stress is een van de primaire oorzaken van de mutatie die leidt tot FIP. Het is bij wet verboden zieke dieren te verkopen. Wie gaat de aanstaande kopers hiervoor waarschuwen?"

Kremen City Cattery

Karen Soeters gaat de confrontatie aan | Beeld: screenshot video YouTube ©House of Animals

©2024 House of Animals

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram