Deel dit artikel

Proef met mobiel slachthuis geflopt, NVWA misleidt Tweede Kamer

Proef met mobiel slachthuis geflopt

Proef met mobiel slachthuis geflopt | Foto: NVWA

De pilot van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om met een mobiel slachthuis runderen op boerderijen te doden is mislukt. De NVWA heeft de Tweede Kamer misleid door te beweren dat de proef met de Mobiele Dodingsunit wél succesvol was. Nieuwe documenten in handen van House of Animals tonen het tegendeel aan.

Het mobiele slachthuis, officieel Mobiele Dodingsunit (MDU), is bedoeld om dieren die niet transportwaardig zijn op locatie te slachten en zo stress te verminderen. Volgens House of Animals is de MDU echter op een onjuiste wijze ingezet door de NVWA.

Creperen van de pijn

De NVWA-pilot met de Mobiele Dodingsunit werd gestart met het idee om runderen die niet meer konden lopen van de pijn, te doden op het boerenerf. Dat zou minder stress betekenen dan het reguliere transport naar een slachthuis. Maar de praktijk verliep anders, zegt Karen Soeters van House of Animals:

"Koeien met (chronische) ontstekingen mochten niet gedood worden in de MDU omdat ze dan niet geschikt waren voor vleesconsumptie. Deze dieren werden vervolgens doodziek en zonder medische behandeling op de boerderij achtergelaten. Betrokken NVWA-dierenartsen die dit zagen en wisten hebben hierop niet gehandhaafd. Dat is in strijd met de Wet dieren. Een dier in nood heeft recht op (medische) zorg."

Proef met mobiel slachthuis geflopt

Onbehandelde wond | Foto: NVWA

Mobiel slachthuis achterdeur

Zo werd het mobiele slachthuis een achterdeur om zieke dieren zonder behandeling alsnog zo snel mogelijk de voedselketen in te krijgen. Met medeweten van de NVWA, aldus een anonieme NVWA-klokkenluider:

"Dieren laten creperen van de pijn tot ze wat opknapten, bleek goedkoper en sneller dan behandelen. Want dieren met medicijnen in hun lichaam zijn voor een bepaalde tijd ongeschikt voor vleesconsumptie. Alleen economische belangen bleken belangrijk voor betrokken veehouders. Naast het overtreden van de Wet dieren werden er ook fouten gemaakt met betrekking tot hygiëne. De dodingsunit reed van boerderij naar boerderij zonder deze tussendoor te reinigen. Het risico om ziektes te verspreiden was daardoor groot."

Proef met mobiel slachthuis geflopt

Foto: NVWA

Aangifte en klacht bij Veterinair Tuchtcollege

Ondanks kritische geluiden in de media door enkele bezorgde NVWA-dierenartsen over misstanden bij de Mobiele Dodingsunit in 2019, ging de pilot gewoon door. Karen Soeters:

"Sterker nog, er werd een positief advies gegeven over de MDU aan de minister van Landbouw, Natuur en -Voedselkwaliteit (LNV). Intern werden bij de NVWA kritische medewerkers de mond gesnoerd."

House of Animals doet deze week aangifte tegen de dierenartsen van de NVWA, die na de kritiek op het mobiele slachthuis toch doorgingen met het overtreden van de Wet dieren en het schenden van hun beroepscode als dierenarts. Daarnaast zal er een klacht worden ingediend bij het Veterinair Tuchtcollege.

Achtergehouden informatie over MDU

De Mobiele Dodingsunit is op dit moment uit de roulatie. Volgens de NVWA vanwege de te hoge kosten. Wettelijk gezien mag het mobiele slachthuis nog wel worden ingezet. House of Animals deed er twee jaar over om achtergehouden informatie, zoals dierenartsverslagen, alsnog boven tafel te krijgen. Dit gebeurde via NWVA-klokkenluiders, Wob-Woo-verzoeken en interne mails en documenten van de NVWA.
.

©2024House of Animals

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram