Deel dit artikel

House of Animals biedt petitie aan tegen doden van honden en katten op Curaçao

House of Animals biedt petitie aan tegen doden van honden en katten op Curaçao

House of Animals biedt petitie aan tegen doden van honden en katten op Curaçao | Foto: ©House of Animals

Karen Soeters van House of Animals en de bekende Nederlandse dierenarts Piet Hellemans bieden dinsdag in Den Haag de petitie ‘Stop het doden van honden en katten op Curaçao’ aan, die ruim 10.000 keer is ondertekend. Stichting Dierenbescherming Curaçao (SDBC) is een vangactie van zwerfdieren gestart met het doel de dieren af te maken. Dit is naast onethisch ook bij wet verboden.

De petitie wordt overhandigd aan de vaste Kamercommissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en later dinsdag aan premier Gilmar Pisas van Curaçao. Het vangen en doden van zwerfdieren door de Curaçaose dierenbescherming is wettelijk niet toegestaan. Deelnemende honden- en kattenmeppers krijgen bovendien een vergoeding, wat een verdienmodel in de hand werkt waardoor 'makkelijke' huisdieren ook van straat geplukt zullen worden. Karen Soeters was als oprichter van House of Animals betrokken bij meerdere zwerfdierprojecten op Curaçao. Zij maakt zich zorgen:

“Dit veroorzaakt naast intens dierenleed ook mensenleed, want reken maar dat er makkelijk toegankelijke huisdieren opgepakt gaan worden. Ook is het absurd dat SDBC voor deze maatregel kiest, terwijl ze zelf mede veroorzaker zijn van een gebrek aan opvang.”

Stichting Dierenbescherming Curaçao zegt gedwongen te zijn om zwerfdieren te doden wegens gebrek aan opvangplekken, maar de Curaçaose dierenbescherming verzaakte zelf om de benodigde opvangplekken te creëren. SDBC deed veel te weinig om het zwerfdierprobleem in te dammen en is daarmee ernstig in gebreke gebleven, aldus House of Animals.

Piet Hellemans (L) doet een sterilisatie | Foto: Kitten Rescue Curaçao

‘Wreed en compleet zinloos’

Samen met de van televisie bekende dierenarts Piet Hellemans biedt Karen Soeters de petitie aan bij de commissie. Piet Hellemans heeft al heel wat zwerfdieren op Curaçao gesteriliseerd. Hij is naast dierenarts (onder meer) bekend als presentator van het tv-programma Beestengeluk op SBS6. Hellemans is verbijsterd over het plan van Stichting Dierenbescherming Curaçao:

“Wat Dierenbescherming Curaçao nu gaat doen is wreed en compleet zinloos, dit is verdelging van katten en honden en heeft niets met dierenwelzijn te maken. Al het werk van de stichtingen en vrijwilligers voor de zwerfdieren en gedumpte dieren op Curaçao wordt volledig teniet gedaan door het massaal vangen en doden van de honden en katten.”

Straathondje Curaçao | Foto: ©House of Animals

Doden werkt averechts

Het afmaken van de dieren is een klap in het gezicht van alle vrijwilligers en donateurs die zich het lot van zwerfdieren op Curaçao aantrekken. Het werkt ook nog eens averechts, want voor ieder dood dier neemt een ander dier die plek weer in, waardoor je eindeloos blijft vangen en afmaken. Alleen de TNRC-methode is bewezen effectief: trap (vangen), neuter (castreren/steriliseren), return (vrijlaten) en care (verzorgen). Met de TNRC-methode komen er op den duur geen nieuwe generaties honden en katten bij en verdwijnt de problematiek vanzelf, zonder het nodeloos doden van dieren.

House of Animals biedt petitie aan tegen doden van honden en katten op Curaçao

Karen met zwerfhond op Curaçao | Foto: ©House of Animals

Karen Soeters van House of Animals kent de zwerfdierproblematiek op Curaçao van dichtbij en maakte er onder meer de documentaire ‘Lost in Paradise: The Dogs of Curaçao’:

“Ik begrijp niet dat een organisatie die dieren vangt en afmaakt de naam ‘dierenbescherming’ nog draagt. De aanpak van Stichting Dierenbescherming Curaçao is bij wet verboden, is onethisch en werkt contraproductief. Het doden van honden en katten op Curaçao moet gestopt worden.”

©2023House of Animals

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram