Deel dit artikel

House of Animals wil houdverbod voor Bert’s Animal Verhuur

Het is een twijfelachtige eer wanneer je 25 jaar extreem dierenleed op je conto hebt staan en nog steeds dieren kunt houden. Bij Bert’s Animal Verhuur uit het Gelderse Appeltern is dit inmiddels een feit. Het bedrijf lijkt niet te stoppen, ondanks bestuursmaatregelen en dwangsommen opgelopen tot een half miljoen euro. House of Animals stelde een visueel dossier samen van de misstanden bij Bert’s Animal Verhuur en pleit voor een levenslang houdverbod van dieren.

House of Animals wil houdverbod voor Bert’s Animal Verhuur

Beeld: NVWA

Donderdag 11 mei is het langverwachte debat in de Tweede Kamer over - onder meer - straffen bij dierenmishandeling. Hierin zal de wetswijziging worden besproken die eindelijk de mogelijkheid biedt tot het opleggen van een levenslang houdverbod. Karen Soeters van House of Animals:

“Het is ontzettend belangrijk dat een levenslang houdverbod mogelijk wordt gemaakt als zelfstandig opgelegde maatregel. Het dossier Bert’s Animal Verhuur maakt pijnlijk duidelijk dat het anders dweilen is met de kraan open, met alle gevolgen voor de dieren.”

Al in 1998 zijn bij het dierenverhuurbedrijf van Bert R. de eerste overtredingen geconstateerd. Het dossier van de NVWA over dit bedrijf bevat schokkende rapportages, zo blijkt uit een Woo-verzoek van House of Animals.

House of Animals wil houdverbod voor Bert’s Animal Verhuur

Beeld: NVWA

Dierenartsen beschrijven het leed dat ze aangetroffen: extreem doorgegroeide hoeven, zieke en gewonde dieren die geen of onvoldoende zorg krijgen en extreem ondervoede, magere dieren.

House of Animals wil houdverbod voor Bert’s Animal Verhuur

Beeld: NVWA

Er ligt bedorven voedsel, de huisvesting voldoet niet aan de wettelijke eisen en dieren worden aan alle weersomstandigheden blootgesteld, zonder schuilmogelijkheden.

House of Animals wil houdverbod voor Bert’s Animal Verhuur

Beeld: NVWA

Ook stelde de NVWA vast dat het sterftecijfer van de dieren op het bedrijf extreem hoog is. Men vindt zelfs een dood paard in de sloot.

House of Animals wil houdverbod voor Bert’s Animal Verhuur

Beeld: NVWA

Dat Bert’s Animal Verhuur niet voornemens is te stoppen, blijkt uit het feit dat House of Animals het bedrijf eind april het wederom betrapte op het illegaal verhuren van dieren, ditmaal in België. Bert’s Animal Verhuur mag op last van de rechter sinds 2019 geen dieren meer verhuren, dus deze zoveelste overtreding betekent dat de dwangsommen inmiddels zijn opgelopen tot een half miljoen euro. Karen Soeters:

“Op dit moment past de NVWA bestuursrecht toe, waarbij de nadruk ligt op het verbeteren van de situatie. Na 25 jaar proberen te ‘verbeteren’ mag duidelijk zijn dat het niet werkt. Er moet per direct strafrecht worden toegepast. En ik hoop heel erg dat de nieuwe wetgeving wordt aangenomen, zodat mensen als Bert een definitief houdverbod opgelegd kunnen krijgen. Want dat blijkt de enige manier om dit ernstige dierenleed definitief te stoppen.”

House of Animals wil houdverbod voor Bert’s Animal Verhuur

Beeld: NVWA

Bekijk hieronder het archief 25 jaar misstanden Bert's Animal Verhuur samengesteld door House of Animals:
.

.

©House of Animals - dit artikel verscheen eerder op AnimalsToday.nl

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram