Deel dit artikel

Aangifte om schokkende misstanden veeverzamelplaatsen

Aangifte om schokkende misstanden veeverzamelplaatsen

Dieren die niet op transport hadden gemogen - veeverzamelplaats Oudemolen | Beeld: © Ongehoord

Onderzoeksgroep Ongehoord publiceert vandaag schokkende beelden van koeien op zogeheten veeverzamelplaatsen. Dieren die niet meer kunnen lopen, ziek of gewond zijn, worden met veel geweld vrachtwagens in- en uitgeladen door ze te slaan, te schoppen en stroomstoten toe te dienen. House of Animals doet aangifte van dierenmishandeling en andere ernstige overtredingen.

De beelden zijn gemaakt in oktober j.l. en in januari en maart van dit jaar. Er zijn veehandelaren, transporteurs en veeboeren te zien die de dieren schoppen, hard met stokken slaan op alle mogelijke plekken en de dieren herhaaldelijk overal op het lichaam elektrische schokken toedienen.

Aangifte om schokkende misstanden veeverzamelplaatsen

Slaan en prikken met stokken - veeverzamelplaats Oudemolen | Beeld: © Ongehoord

Ook koeien die helemaal niet (meer) de kracht hebben om nog te kunnen staan worden zo behandeld. Karen Soeters van House of Animals:

“Voor de zoveelste keer wordt Nederland wakkergeschud over gruwelijkheden in de vee-industrie. En niet de minste. Handelaren, veetransporteurs en boeren kunnen ongestoord ernstig zieke dieren afvoeren naar een verzamelcentrum. Dat mag helemaal niet. De dieren worden vervolgens gruwelijk mishandeld en onder erbarmelijke omstandigheden verder vervoerd, zonder dat de handhaver ook maar één vinger uitsteekt. Waar is toezichthouder NVWA?”

Aangifte om schokkende misstanden veeverzamelplaatsen

Zonder aanleiding slaan - veeverzamelplaats Oudemolen | Beeld: © Ongehoord

Er is onder meer gefilmd op de veeverzamelplaats van Firma Dane en Zoon in Oudemolen (NB). Te zien is hoe koeien die de kracht niet meer hebben om op te staan, daartoe gedwongen worden met gebruikmaking van stokken, schoppen, stroomstootwapens en een hooivork. Ook schroomt men niet om de dieren met een heftruck op te takelen en te verslepen.

Aangifte om schokkende misstanden veeverzamelplaatsen

Veeverzamelplaats Oudemolen | Beeld: © Ongehoord

Ook undercoverbeelden van andere veeverzamelplaatsen tonen talloze schokkende overtredingen. Bij Teus Kuiper in Hoogblokland (ZH) slaan de transporteurs hardhandig met een stok op de hoofden van koeien. De dieren glijden uit, lopen kreupel of zijn sterk vermagerd.

Aangifte om schokkende misstanden veeverzamelplaatsen

Kreupele koe wordt met staartdraaien gedwongen op te staan - veeverzamelplaats Oudemolen | Beeld: © Ongehoord

Met 'staartdraaien' wordt op veeverzamelplaats Oudemolen pijn toegediend om een koe tot opstaan te dwingen. Van de toezichthouder hoeven de dieren geen bescherming te verwachten tegen deze schrikbarende praktijken, want de NVWA lijkt in de door Ongehoord getoonde situaties niet aanwezig.

Aangifte om schokkende misstanden veeverzamelplaatsen

Staartdraaien - veeverzamelplaats Oudemolen | Beeld: © Ongehoord

House of Animals gaat deze week aangifte doen van dierenmishandeling en het overtreden van regels uit de Europese Transportverordening, tegen zowel Firma Dane en Zoon als Teus Kuiper.

Bekijk hieronder de schokkende undercoverbeelden van Ongehoord:

©House of Animals

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram