Deel dit artikel

Politie neemt Bulgaarse pups in beslag bij illegale hondenhandelaar

Politie neemt Bulgaarse pups in beslag bij illegale hondenhandelaar

Politie neemt Bulgaarse pups in beslag bij illegale hondenhandelaar | Foto: politie

Opnieuw is een illegale handelaar in Oost-Europese pomeriaan pups ontmaskerd dankzij een undercoveractie van House of Animals. De Bulgaarse puppy's werden door een handelaar uit Utrecht aangeboden via Marktplaats. De dieren bleken te jong, hadden geen geldige rabiësenting en zowel de chipnummers als de handelaar waren niet geregistreerd. House of Animals stelde de dierenpolitie op de hoogte die direct in actie kwam en de pups in beslag nam.

Het Investigations team van House of Animals reageerde op de Marktplaatsadvertentie waarin pomeriaan pups werden aangeboden. De dieren zouden twee weken geleden zijn aangeschaft, maar nu weg moeten wegens allergie van het zoontje des huizes. Karen Soeters van House of Animals:

“Het is zo ontzettend triest dat Marktplaats nog steeds geen verantwoordelijkheid neemt en advertenties van illegale handelaren blijft plaatsen. Ons team ziet iedere dag verdachte advertenties en dit is daar opnieuw een voorbeeld van. Het is dagelijkse kost, met aantoonbaar veel dierenleed als gevolg. Ondertussen vinden handelaren steeds nieuwe manieren om kopers te misleiden dat het allemaal legaal en in orde zou zijn.”

Politie neemt Bulgaarse pups in beslag bij illegale hondenhandelaar

De pups komen uit Bulgarije | Foto: politie

Naast de risico's voor de volksgezondheid door overdraagbare ziektes als rabiës (hondsdolheid), bestaat bij illegale puppyhandel grote kans op zieke pups en slechte leefomstandigheden voor de moederhonden. Karen Soeters:

“Er moet keihard opgetreden worden tegen deze illegale handel. We zijn dan ook ontzettend dankbaar dat de politie zeer adequaat reageert zodra we een malafide handelaar in de smiezen hebben.”

Politie neemt Bulgaarse pups in beslag bij illegale hondenhandelaar

De in beslag genomen pomerianen | Foto: politie

House of Animals doet al jaren onderzoek naar de broodfokhandel. Nederland is, mede door falen van toezichthouder NVWA, een paradijs voor Oost-Europese broodfokkers en hondenhandelaren. Per jaar exporteren zij zeker 80.000 onjuist geregistreerde puppy's naar ons land, waaronder niet gedocumenteerde, te jonge en vaak doodzieke hondjes. Inmiddels heeft House of Animals 10 broodfokhandelaren kunnen stoppen, waaronder horrofokker Kwispel Enzo in Eersel en De Meiboom in Diessen. Deze laatste handelaar haalde in 2021 ruim 3000 puppy's uit Hongaarse broodfokfabrieken naar Nederland.

House of Animals heeft aangifte gedaan tegen de illegale hondenhandelaar in Utrecht. Bekijk hieronder de korte reportage over de inbeslagname:
.

©House of Animals

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram