Deel dit artikel

Politie grijpt in bij illegale puppyhandel in Vlaardingen

Politie grijpt in bij illegale puppyhandel in Vlaardingen

Politie grijpt in bij illegale puppyhandel in Vlaardingen | Foto: Politie

Amsterdam/Vlaardingen, 15 februari 2023 - De politie is woensdagochtend bij drie adressen in Vlaardingen binnengevallen, na aangifte door House of Animals wegens verdenking van illegale puppyhandel. Er zijn 4 puppy’s in beslag genomen en diverse goederen, waaronder een auto, een paar duizend euro aan contant geld, medicijnen, diverse papieren en gegevensdragers.. Het Openbaar Ministerie kijkt naar een passende afdoening voor de verdachten, drie vrouwen uit Vlaardingen van 32, 31 en 33 jaar.

In december 2021 deed House of Animals een handhavingsverzoek bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), maar dat werd helaas niet opgepakt door de toezichthouder. Daarop was House of Animals genoodzaakt begin 2022 het dossier over te dragen aan de politie. Uit onderzoek werd duidelijk dat via advertenties op Marktplaats vanuit meerdere adressen puppy’s werden aangeboden. De dieren zijn afkomstig uit Bulgarije en zijn niet geregistreerd. Ook bestaat het vermoeden dat de puppy’s niet zijn ingeënt, wat vaak voorkomt bij broodfokpups uit Oost-Europa. Karen Soeters van House of Animals:

"Handelaren verzinnen iedere keer weer iets nieuws om mensen te misleiden. Het lijkt in een advertentie steeds om een paar puppy’s te gaan, maar het is een grootschalige illegale handel waarmee veel geld wordt verdiend, mede aan de onwetendheid van toekomstige hondeneigenaren. Zo geven de handelaren aan dat je de pup zelf kan registreren met je DigiD, wat natuurlijk grote onzin is."

De drie vrouwen worden ervan verdacht Pomeriaan-pups uit het buitenland, vermoedelijk Oost-Europa, naar Nederland te halen om ze hier te verkopen. Dergelijke pups worden doorgaans veel te vroeg weggehaald bij de moederhond, zijn vaak niet ingeënt en gechipt en hebben geen dierenpaspoort en gezondheidspaspoort. Dit laatste is extra belangrijk, omdat het ontbreken ervan een risico kan inhouden voor de volksgezondheid, denk bijvoorbeeld aan hondsdolheid (rabiës).

Naast de risico’s voor de volksgezondheid, bestaat bij illegale puppyhandel grote kans op zieke pups en slechte leefomstandigheden voor de moederhonden. In Vlaardingen werd vorig jaar oktober een zieke pup gevonden bij een bushalte. Het hondje was naar alle waarschijnlijkheid afkomstig van één van drie vrouwen waar vandaag huiszoeking is gedaan.

Het met de illegale puppyhandel verdiende geld is crimineel verkregen en wanneer hier waardevolle goederen mee worden aangeschaft is er sprake van witwassen. Omdat misdaad niet mag lonen, zijn diverse waardevolle goederen in beslag genomen, zoals een auto en een paar duizend euro aan contant geld. Ook alle pups zijn weggehaald.

Politie grijpt in bij illegale puppyhandel in Vlaardingen

Alle puppy's zijn weggehaald | Foto: Politie

House of Animals doet al jaren onderzoek naar de broodfokhandel. Nederland is mede door falen van de NVWA een paradijs voor Oost-Europese broodfokkers en hondenhandelaren. Per jaar exporteren zij zeker 80.000 onjuist geregistreerde puppy’s naar ons land, waaronder niet gedocumenteerde, te jonge en vaak doodzieke hondjes. Inmiddels heeft House of Animals 10 broodfokhandelaren kunnen stoppen, waaronder het beruchte Kwispel Enzo in Eersel en De Meiboom in Diessen. Deze laatste handelaar haalde in 2021 ruim 3000 puppy’s uit Hongaarse broodfokfabrieken naar Nederland.

©House of Animals - tevens verschenen op AnimalsToday, het mediaplatform van House of Animals

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram