Deel dit artikel

Weer honden weggehaald bij horrorfokker in Eersel

Weer honden weggehaald na inval bij horrorfokker in Eersel

Weer honden weggehaald na inval bij horrorfokker in Eersel, 24 01 2023 | Foto: ©House of Animals

De NVWA heeft vandaag naar aanleiding van het handhavingsverzoek van House of Animals opnieuw honden weggehaald bij de horrorfokker in Eersel. In december werden slechts 30 van de ruim 500 honden in bewaring genomen, ondanks undercoverbeelden en verklaringen van oud-medewerkers dat de dieren erg slecht verzorgd werden. De NVWA wist dit, maar deed niets.

House of Animals bewees met undercoverbeelden en verklaringen van oud-medewerkers dat er voortdurend dierenleed en onthouding van zorg plaatsvindt bij de hondenfokker in Eersel. Dit gebeurde zelfs met medewerking van twee dierenartsen. De NVWA is jaren op de hoogte geweest van deze misstanden, maar greep niet in. Er werd onlangs door House of Animals bij de NVWA een handhavingsverzoek ingediend met een ultimatum.

Inval en inbeslagname honden Kwispel Enzo in Eersel

Inval en inbeslagname honden Kwispel Enzo in Eersel, 24 01 2023 | Foto: ©House of Animals

In reactie op het handhavingsverzoek heeft de NVWA op 22 december 30 honden weggehaald bij de horrorfokker. Nieuwe undercoverbeelden van House of Animals toonden echter aan dat er nog steeds dieren waren die zorg nodig hadden, maar niet kregen.

Vandaag, ruim een maand later, zijn er nog eens zeker 6 dierenambulances onder politiebegeleiding het terrein opgereden en met een onbekend aantal dieren weer vertrokken. Karen Soeters van House of Animals:

"Het is fantastisch voor de honden die nu worden meegenomen dat hun lijden bij deze fokker eindelijk voorbij is. Tegelijkertijd vind ik het onaanvaardbaar dat al zo lang bekend is dat hier dieren structureel verwaarloosd en mishandeld worden en dat alleen onder druk van de media en rechtszaken de NVWA in actie komt. En ook dan mondjesmaat, want gezien alle misstanden had deze fokker had allang gesloten moeten zijn. Maar er lijkt meer coulance te zijn voor zijn inkomen dan voor het schrijnende en chronische gebrek aan dierenwelzijn."

 

Inval en inbeslagname honden Kwispel Enzo in Eersel

Inval en inbeslagname honden Kwispel Enzo in Eersel, 24 01 2023 | Foto: ©House of Animals

Naar verluidt zullen er ditmaal honderden honden meegenomen worden, maar er blijft ook een aantal achter. Of dit zo is zal blijken en roept opnieuw vraagtekens op over het handhavingsbeleid, waarbij dieren steevast ondergeschikt zijn aan verdienmodellen.

De horrorfokker in Eersel

Hondencentrum Kwispel Enzo in Eersel, 24 01 2023 | Foto: ©House of Animals

Op dinsdag 31 januari vindt een inhoudelijke zitting plaats naar aanleiding van het handhavingsverzoek van House of Animals, waarbij ook de derde partij - de hondenfokker zelf - aanwezig moet zijn. De NVWA moet voor die tijd alle rapportages aanleveren over de horrorfokker, inclusief het rapport van de inspectie eind december. Op 2 januari oordeelde de rechter dat nader onderzoek nodig was naar 'de huidige situatie' in Eersel. Karen Soeters:

"De inval vandaag met zeker 6 dierenambulances toont aan dat de 30 dieren in december slechts het topje van de ijsberg waren. Laat nu voor eens en voor altijd duidelijk zijn dat deze hondenfokker stopt. Daar zorgt House of Animals voor, met alle rechtsmiddelen die tot onze beschikking staan."

 

Inval en inbeslagname honden Kwispel Enzo in Eersel

Inval en inbeslagname honden Kwispel Enzo in Eersel, 24 01 2023 | Foto: ©House of Animals

House of Animals was vorige week als toeschouwer aanwezig bij een rechtszaak die de gemeente Eersel heeft aangespannen tegen de hondenfokker. De activiteiten van Kwispel Enzo zijn naast abject ook in strijd met het geldende bestemmingsplan. Tijdens die zitting gaf de bedrijfsleider aan dat er inmiddels 180 honden weg waren en nog 400 aanwezig en dat hij van plan is de honden naar België te verplaatsen. Dat betekent dat er zeker 580 honden hebben gezeten, in tegenstelling tot de 400, wat de bedrijfsleider aanvankelijk beweerde. Uitspraak in die rechtszaak volgt later.

©House of Animals - dit bericht verscheen eerder op AnimalsToday.nl, het mediaplatform van House of Animals

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram