Deel dit artikel

Ze wisten het niet in Denekamp

ponymarkt in Denekamp

Denekamper paarden- en ponymarkt 2022: kort aangebonden, dicht op elkaar, drukke omgeving | Foto: screenshot video House of Animals/YouTube

Afgelopen week was ik in Oekraïne. Daar wil ik graag over schrijven, maar eerst nog dit. House of Animals strijdt al jaren om een einde te maken aan paardenmarkten. Op 10 september stond de paarden- en ponymarkt in Denekamp op de agenda, inclusief verboden verloting van een pony.

Tot mijn grote verbazing kreeg ik van ons undercoverteam niet alleen verslag van wat er allemaal op de paardenmarkt in Denekamp gebeurde, maar ook de mededeling dat er een pony werd verloot. Dat is in strijd met de Wet dieren, want je weet niet op voorhand of de winnaar wel goed voor het dier kan zorgen. Daarmee is het goed te vergelijken met een impulsaankoop van huisdieren: dat loopt zelden goed af.

Pony verloot

We hebben met ons team de opnames bekeken en wat speurwerk op internet gedaan en konden toen alleen maar tot de conclusie komen dat er inderdaad een pony is verloot. Op de paarden- en ponymarkt was speciaal voor de kinderen een ponybaan aangelegd. Ieder kind dat een ritje maakte deed automatisch mee aan de loterij. Ik besluit dus aangifte te doen en vertrek daarna naar Oekraïne. Mijn collega’s schrijven een persbericht en dat wordt breed opgepakt door de media.

Ze wisten het niet in Denekamp

De voorzitter van de paarden- en ponymarkt in Denekamp was er naar eigen zeggen niet van op de hoogte dat dieren niet verloot mogen worden, zo zei hij tegen Tubantia:

"We wisten absoluut niet dat zo'n verloting helemaal niet mag. We zijn daar nooit op gewezen."

Interessant dat je denkt op zoiets gewezen te moeten worden. ‘Sorry agent, niemand heeft mij er ooit op gewezen waar dat rode licht voor bedoeld is.’ En als je te goeder trouw was, waarom is de verloting vooraf dan niet breeduit aangekondigd, als publiekstrekker? De voorzitter van de ponymarkt is heel verbaasd over alle ophef:

"Kijk: als die mensen problemen hebben denk ik: wees even volwassen en vertel ons wat we fout doen. Maar wij hebben niets gehoord."

Ook weer erg interessant. ‘Foei meneer, u rijdt door rood, komt u eens met me praten. Kopje thee?’ Nee dus: als weggebruiker moet je de verkeersregels kennen. Zo niet: boete. Identiek: je organiseert een ponymarkt, dan moet je de Wet dieren kennen. Zo niet: aangifte.

ponymarkt in Denekamp

Denekamper paarden- en ponymarkt 2022 | Foto: screenshot video House of Animals/YouTube

Tot slot lees ik dat ze hun dieren zo goed verzorgen:

"We laten een dierenarts meekijken, hebben veel water en hooi en sinds dit jaar een eigen kooitje voor de pony's zodat ze niet aan een touwtje hoeven zitten."

Oordeel zelf, hieronder een korte compilatie:
.

.
©Karen Soeters | House of Animals

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram