Deel dit artikel

Bemmelse Paardendagen tijdens hittegolf (video)

Paardenmarkt Bemmel 2022 tijdens hittegolf

Ondanks een hittegolf moesten de Bemmelse Paardendagen doorgaan | Foto: screenshot video House of Animals/YouTube

Nederland beleefde een hittegolf, maar de Bemmelse Paardendagen moesten en zouden doorgang vinden. De sfeer was gestrest en aan de lichaamstaal van veel dieren kon je zien dat ze op geen enkele wijze baat hebben bij dit soort achterhaalde tradities. Integendeel, want er gebeurden vreselijke dingen.

Op 15 en 16 augustus, benauwde dagen met temperaturen boven de 30 graden, werden de Bemmelse Paardendagen georganiseerd. Van oorsprong een ponymarkt, maar later kwamen er ook paarden bij en ander kleinvee. Ondanks protesten van onder meer de Partij voor de Dieren Nijmegen dat het vanwege de verwachte hitte niet door zou moeten gaan, laat de organisatie al snel weten aan journalisten dat de markt gewoon plaatsvindt.

Bemmelse Paardendagen tijdens hittegolf

Kortebaandraverij in Bemmel bij ruim 33 graden (16 augustus 2022) | Foto: House of Animals

De 'feestelijkheden' beginnen volgens traditie op maandag met de ponymarkt, dan wel paardenmarkt. Ook al probeert men gezellige beelden te laten zien van het verloop, ook hier is het weer één grote nachtmerrie.

Vanaf half 6 in de ochtend worden de paarden op de markt gelaten. De toegangscontrole stelt niet veel voor. Zeker niet als er ineens heel veel paarden tegelijk naar binnen worden gevoerd. Eén dierenarts die zo’n 300 paarden moet controleren met 2 assistenten is niet bijster veel. Door de 'fuik' die bij de ingang is gecreëerd ontstaat meteen veel onrust onder de paarden. We hebben gezien dat 2 paarden zijn geweigerd omdat ze geen chip hadden. Een paard was vermoedelijk afkomstig uit Armenië, het andere uit Roemenië.

Bemmelse Paardendagen tijdens hittegolf

Kort aangebonden en veel te dicht op elkaar, wat leidt tot onnodige stress | Foto: screenshot video House of Animals/YouTube

Door de organisatie wordt hooi verspreid, maar veel paarden en pony's zijn dusdanig kort aangebonden dat ze er niet bij kunnen, wat leidt tot frustratie. Zo ook het water in de watertanks: wel aanwezig maar volgens ons aanwezige team kregen de meeste paarden geen of onvoldoende water.

Veel paarden staan te kort aangebonden én te dicht op elkaar, met duwen, bijten en trekken tot gevolg. Op onze beelden is te zien hoe een hengst voortdurend probeert een merrie te bestijgen. De merrie blijft naar achter trappen en de hengst raakt uiteindelijk zo gestrest, dat hij al steigerend vreselijk ten val komt en verstrikt in de touwen eindigt. Op paardenmarkten is de stress van de dieren altijd groot en dat was hier ook weer te zien.

Bemmelse Paardendagen tijdens hittegolf

Verstrikt in de touwen | Foto: screenshot video House of Animals/YouTube

Om 11 uur eindigde de markt, maar niet de ellende van de paarden, die eerst nog in de hitte op transport worden gezet. Gelukkig niet meer rechtstreeks naar het buitenland, omdat er door de nieuwe Animal Health Regulation geen exportcertificering meer mogelijk is vanaf paardenmarkten.

Om 11 uur is de handel ten einde | Foto: screenshot video House of Animals/YouTube

Het handelen in de dieren is op maandag afgelopen, maar de 'feestelijkheden' gaan nog even door, met de kortebaandraverij op dinsdag. Tussen de woonhuizen en gewoon op straat. Over een afstand van 300 meter sprinten afwisselend twee paarden tegen elkaar. Tot er uiteindelijk één winnaar overblijft. Onze temperatuurmeter laat op dat moment boven de baan ruim 33 graden zien, maar presteren zullen de paarden! Alles voor de traditie, alles voor het persoonlijk gewin en het ego! Wat kan jou die dieren schelen?

Om na afloop in de trailer een beetje af te koelen (waar het nog warmer is dan buiten) krijg je een natte lap op je hoofd. Ik heb er echt geen woorden voor hoe bot en liefdeloos er met de dieren wordt omgesprongen. En dan te bedenken dat dit evenement ook nog eens gesponsord wordt door de supermarkten Jumbo, Lidl en Albert Hein.
.

.
Paardenmarkten zijn echt niet meer van deze tijd en traditioneel een broeinest van illegale praktijken en dierenleed, met gebrekkige controles en ongekende agressie van handelaren die aangesproken worden op dierenwelzijn of andere zaken die niet deugen. House of Animals zal daarom niet rusten voordat alle paardenmarkten verleden tijd zijn.

Bekijk ons verslag van de Bemmelse Paardendagen 2022:
.

.
©Karen Soeters | House of Animals

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram