Deel dit artikel

Regels rituele slacht goed nageleefd??

Regels rituele slacht goed nageleefd

NVWA: Regels rituele slacht goed nageleefd | Foto: publiek domein

Het offerfeest is achter de rug en de inspecteur van de NVWA laat weten dat de regels rondom het ritueel slachten dit jaar goed zijn nageleefd. Wat fijn zou je denken, dus even wat achtergrond waarom ook hier weer de NVWA de plank volledig misslaat met een dergelijk persbericht.

In Nederland moet ieder dier dat wordt geslacht bewusteloos zijn voor de slacht. Bedwelmd of verdoofd noem je dat. Echter voor mensen met een joodse of islamitische achtergrond is een uitzondering gemaakt.

Onverdoofde slacht

Voor de onverdoofde rituele slacht worden schapen, lammetjes en geiten ondersteboven aan haken opgehangen of op hun rug gefixeerd. Volwassen runderen en kalfjes worden in een kantelbox gezet en 180 graden gedraaid, tot ze ondersteboven hangen met hun kop uit de box. Dit geeft veel stress en angst.

Bij volledig bewustzijn wordt de keel van het dier opengesneden met een mes. Dit geeft gruwelijke pijn en ademnood, omdat de luchtpijp, spieren en de zenuwen ook worden doorgesneden. Het bloed, maar ook pensinhoud, komt vaak in de luchtpijp terecht en verstikt het dier. Daarbij blijkt uit onderzoek dat joodse slachters gemiddeld 3,2 halen met hun mes moeten maken en islamitische slachters 5 halen. Voor de duidelijkheid: dat vinden we nog steeds goed in Nederland.

In onderstaande video uit 2017 is te zien hoe de onverdoofde slacht in zijn werk gaat. Deze beelden zijn erg schokkend:
.

Regels goed nageleefd??

Dit jaar zijn er voor het offerfeest in 44 slachthuizen dieren geslacht en de NVWA laat weten in al deze slachthuizen aanwezig te zijn geweest. Volgens voorlopige cijfers zouden tijdens dit 'feest' 33.000 dieren zijn gedood. Ik vraag mij meteen af hoeveel inspecteurs ingezet zijn want dat zijn nogal wat dieren.

Nu moet ik erbij vermelden dat er gelukkig ook veel moslims zijn die het niet meer van deze tijd vinden om onverdoofd te slachten. Maar hoe onbegrijpelijk ook wordt toch nog steeds de helft van de dieren helemaal zonder verdoving geslacht. Bij schapen en geiten gaat het om 43 procent van de dieren, bij runderen om 64 procent.

Vertegenwoordigers van de joodse en islamitische gemeenschap in Nederland en toenmalig staatssecretaris Henk Bleker kwamen in 2012 met het convenant onbedwelmd slachten, waardoor het toenmalige wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren om onverdoofd slachten te verbieden alsnog sneuvelde. In het convenant zijn afspraken gemaakt over dierenwelzijn tijdens de onverdoofde slacht. Maar die zijn niet overeenkomstig de praktijk, zo bleek uit onafhankelijk onderzoek door de Vlaamse wetenschapper en dierenarts Piet Vanthemsche, in opdracht van de overheid. Dieren moeten volgens het convenant na de halssnede als ze na 40 seconde niet buiten bewust zijn zijn worden verdoofd. Ik kan je vertellen dat vrijwel alle koeien kalveren en stieren dan na 40 seconden verdoofd zouden moeten worden.
.

.
Vanthemsche deed uitgebreid onderzoek in een Nederlandse slachthuis, waar koeien, kalveren en stieren onverdoofd geslacht worden. De uitkomst was schokkend, waarbij onder meer bleek dat geen enkel van de 249 onderzochte dieren binnen de gestelde 50 seconden buiten bewustzijn was. Het gemiddelde lag zelfs rond de 2 minuten. Vanthemsche nam waar dat dieren met doorgesneden halzen alsnog probeerden op te staan, en ruim na de 50 seconden nog met hun ogen knipperden, in pure doodsangst door de pijn, bij hun volle bewustzijn, doodbloedend.

Het bewustzijn tijdens het doodbloeden zou op papier niet langer dan 40 seconden (mogen) duren, maar de 40 seconden-regel maakt het lijden natuurlijk niet meer acceptabel. En dat is dus nog niet alles want wetenschappelijk is onomstotelijk aangetoond dat het overgrote deel en mogelijk zelfs alle runderen tussen de 60 seconden en 4 minuten bij bewustzijn blijven. Dit vaststaande feit alleen al houdt in dat het convenant nooit kan werken, omdat er simpelweg geen runderen zijn die binnen 40 seconden hun bewustzijn hebben verloren. Dus wat hebben die NVWA inspecteurs dan precies gedaan met hun stopwatch in hun hand. Want ik neem aan dat ze 33.000 keer de timer hebben aangezet dat de 40 seconden-regel niet wordt overtreden.

Meer dan 230 wetenschappelijke onderzoeken en publicaties tonen aan dat onverdoofd slachten leidt tot ernstig dierenleed. Ook het Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering (BuRO) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) pleitte in een eerder gepubliceerd advies aan de staatssecretaris van Economische Zaken voor een verbod op onverdoofd ritueel slachten.
.

.
En het argument dat een verbod strijdig is met de vrijheid van religie kan ook naar het land der fabeltjes worden verwezen. Het Europese Hof van Justitie heeft allang geoordeeld dat het verbod op onverdoofd slachten gewoon is toegestaan. Dus ik zou zeggen: kom maar door met dat nieuwe wetsvoorstel. Dat heeft nu lang genoeg gerijpt om eindelijk geserveerd te worden.

©Karen Soeters | House of Animals

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram