Deel dit artikel

Dierenarts aangeklaagd voor medeplichtigheid malafide hondenhandel

Dierenarts aangeklaagd voor medeplichtigheid malafide hondenhandel

Aan parvo overleden broodfokpup | Foto: ©House of Animals

Amsterdam, 11 mei 2022 - House of Animals doet aangifte tegen dierenarts Jantina B. voor het vervalsen van documenten en voor het overtreden van regelgeving op het gebied van dierenwelzijn. Jantina B. werkt als dierenarts voor broodfokhandelaren in Nederland en België. In België werd ze eerder vervolgd voor medeplichtigheid aan illegale hondenhandel.

Dierenarts Jantina B. is praktijkhoudend in Esbeek (Nederland) en Arendonk (België). In Nederland stempelt ze onder meer paspoorten van hondjes die uit Hongarije worden geïmporteerd, onder andere voor een van de grootste broodfokhandelaren in Nederland: De Meiboom in Diessen. Deze handelaar importeerde in 2020 meer dan 3.000 puppy’s naar Nederland. Jantina B. verklaarde al deze hondjes gezond terwijl veel hondjes ernstig ziek bleken te zijn. Ze wordt verdacht van economische delicten, valsheid in geschrifte, dierenmishandeling en deelname aan een criminele organisatie.

House of Animals deed uitgebreid onderzoek waaruit blijkt dat veel puppy’s aanzienlijk jonger zijn dan in het paspoort staat aangegeven en hun vaccinaties niet in orde zijn. Sommige pups overlijden al binnen 24 uur na aankomst, maar ernstig zieke honden krijgen toch een gezondheidsverklaring.
.

In 2017 werd Jantina B. opgepakt door België en aan Nederland uitgeleverd wegens medewerking aan de illegale hondenhandel in Noord-Brabant. Dit onderzoek zou nog lopen. Op 28 april jongstleden werden de aanklachten door House of Animals tegen 2 dierenartsen - waaronder Jantina B. - behandeld tijdens een hoorzitting van het Veterinair Tuchtcollege in Den Haag. Het is de eerste keer dat een dierenwelzijnsorganisatie een klacht tegen een dierenarts voor gezelschapsdieren heeft ingediend bij het Veterinair Tuchtcollege voor nalatigheid en betrokkenheid bij illegale hondenhandel. Karen Soeters van House of Animals:

“Het raakt mij diep dat Jantina B. ongestoord haar gang kan gaan in Nederland, zeker omdat instanties zoals de NVWA op de hoogte zijn van het stelselmatig overtreden van relevante wet- en regelgeving op het gebied van dierenwelzijn en het plegen van valsheid in geschrifte.”

Eerder deze week werd ook een 63-jarige dierenarts uit Eindhoven aangehouden door de politie. Hij zou paspoorten hebben vervalst en gesjoemeld met medicijnen. Onderzoek naar de zaak loopt nog.

Dierenarts aangeklaagd voor medeplichtigheid malafide hondenhandel

Bulgaarse broodfokpup | Foto: ©House of Animals

House of Animals doet onderzoek naar misstanden in de malafide hondenhandel. Op grote schaal worden er nog steeds honden uit voornamelijk Oost-Europese landen geïmporteerd. Vaak hebben ze niet de juiste vaccinaties en zijn nog te jong, ze worden stelselmatig onjuist geregistreerd, niet goed gesocialiseerd en tijdens hun korte leven slecht behandeld.
.

Persbericht House of Animals

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram