Deel dit artikel

Marktplaats.nl paradijs voor puppysmokkelaars vanwege falend beleid

Amsterdam, 14 april 2022 - Marktplaats.nl is een magneet voor internationale illegale puppyhandel. Dit blijkt uit onderzoek van House of Animals Investigations, dat in de periode van januari tot en met maart 2022 verdachte advertenties op het platform opspoorde. Steekproeven tonen aan dat er in deze periode elke dag illegale adverteerders op Marktplaats stonden.

Marktplaats.nl paradijs voor puppysmokkelaars vanwege falend beleid

Marktplaats.nl paradijs voor puppysmokkelaars vanwege falend beleid | Foto: publiek domein

Uit een eerder onderzoek van House of Animals uit 2021 bleek 54% van 6062 onderzochte advertenties van zowel Nederlandse als buitenlandse pups verdacht. 79% van de adverteerders van buitenlandse pups bood bijvoorbeeld puppy’s aan die jonger waren dan de wettelijk toegestane leeftijd. Volgens een woordvoerder van Marktplaats adviseert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om advertenties waarin te jonge honden worden aangeboden, niet te blokkeren:

"Het kan immers zo zijn dat een handelaar alvast zijn pup wil verkopen, terwijl die pup fysiek nog niet in Nederland is."

Het undercoverteam van House of Animals besloot daarom om verdachte adverteerders te contacteren. Uit hun reactie blijkt dat er dagelijks te jonge pups bezorgd of afgehaald kunnen worden. Dit is mogelijk omdat adverteerders op Marktplaats anoniem zijn en er op de advertenties niet of nauwelijks wordt gehandhaafd. En dat terwijl het sinds 1 november 2021 verplicht is om als verkoper van puppy’s een UBN-nummer te hebben. Marktplaats zou heel goed hier op in kunnen spelen door alleen adverteerders toe te laten die hun UBN-nummer opgeven. Op die manier zijn malafide handelaren makkelijker te achterhalen. Nu hebben ze vrij spel.

Marktplaats.nl paradijs voor puppysmokkelaars vanwege falend beleid

Illegale puppyhandel op Marktplaats: deze verkoper is niet in het bezit van het wettelijk verplichte UBN-nummer en biedt daarnaast ook te jonge pups aan | Foto: screenshot Marktplaats.nl (13 april 2022)

Reportage

Met haar reportage 'Malafide hondenhandel vanuit Bulgarije' over een handelaar die veel te jonge puppy’s per koerier aan de deur bezorgt, is Marktplaats wederom door House of Animals geconfronteerd met het feit dat zij illegale puppyhandel faciliteren. Het antwoord daarop is al jaren hetzelfde:

"Wij zijn altijd druk bezig met het nakijken van deze advertenties. Daarbij hebben wij aan elke advertentie een meldknop gekoppeld. Helaas kunnen wij niet alles direct zien omdat er ook verkopers zijn met goede bedoelingen. Weet in ieder geval dat wij hier dagelijks mee bezig zijn om dit tegen te gaan."

Politie Amsterdam arresteert Bulgaarse puppykoerier

Politie Amsterdam arresteert Bulgaarse puppykoerier - dierenarts Franca ontfermt zich over een veel te jonge pup | Foto: House of Animals

UBN-nummer

De pup was besteld door het undercoverteam van House of Animals, dat reageerde via een advertentie op Marktplaats. Karen Soeters, oprichter van House of Animals:

"Marktplaats werkt nauw samen met de NVWA, het overheidsorgaan dat de puppyhandel moet controleren. Ik vind het daarom onbegrijpelijk dat juist Marktplaats het door de overheid verplichte UBN-nummer niet controleert. Eigenlijk zegt Marktplaats daarmee: Foute fokkers, wees welkom."

Marktplaats.nl paradijs voor puppysmokkelaars vanwege falend beleid

Gesprek met een illegale handelaar op Marktplaats. Op het moment dat een pup Nederland binnen komt moet de handelaar met zijn UBN-nummer naar een dierenarts. Die zal met het UBN-nummer van de handelaar het chipnummer met paspoort nummer registeren. Deze verkoper is niet in het bezit van het wettelijk verplichte UBN-nummer en handelt illegaal. | Foto: screenshot WhatsApp undercoverteam House of Animals

Marktplaats paradijs voor puppysmokkelaars

De NVWA geeft aan het wel makkelijk te vinden dat Marktplaats advertenties van puppy’s aanbiedt. Zo kunnen ze het aanbod zogezegd beter monitoren. Soeters:

"Wat ze precies ‘monitoren’ weet ik niet, maar het zijn in ieder geval niet de advertenties van malafide hondenhandelaren. Die kunnen tot op de dag van vandaag grof geld verdienen over de rug van de dieren, onder toeziend oog van de NVWA. Marktplaats is een paradijs voor deze criminelen."

Je kunt hieronder de reportage van de undercoveractie bekijken: Malafide hondenhandel vanuit Bulgarije.
.

Persbericht House of Animals

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram