Deel dit artikel

2021 was gruwelijk en mooi tegelijk

Het jaar 2021 was gruwelijk, ik zeg het maar gewoon zoals het is. Maar tegelijkertijd waren er lichtpuntjes. In moeilijke tijden geven die houvast, inspireren om vol te houden en zetten aan tot nog meer actie tegen dierenleed. Want onze koers wordt nergens door beïnvloed, behalve door de successen voor dieren, die we gelukkig ook konden vieren in 2021. Mede door de steun van onze volgers.

2021 was gruwelijk en mooi tegelijk

2021 was gruwelijk en mooi tegelijk | Foto: House of Animals

Voor het tweede achtereenvolgende jaar zit de wereld opgescheept met een pandemie veroorzaakt door een zoönose; een ziekte die van dieren op mensen overspringt en vice versa. De oorzaak ligt in hoe wij omgaan met dieren, wat alle alarmbellen zou moeten laten afgaan. Maar nee, het kwartje lijkt nog steeds niet te vallen, want de intensieve dierhouderij brengt geld in het laatje. Terwijl het gevaar overduidelijk is, want anders waren eind 2020 niet alle nertsenhouderijen versneld gesloten vanwege het gevaar op mutaties van het coronavirus.

Ook was 2021 het jaar van de vogelgriep, die in Europa nooit eerder zo heeft toegeslagen. Alles bij elkaar zijn er miljoenen vogels preventief afgemaakt door vergassing. Het woord ‘ruiming’ kan ik niet meer horen, want dat verhult de werkelijke gruwel. Dat de mens ook hier een belangrijke rol speelt wordt keer op keer voor het gemak verdoezeld; het zijn altijd weer de trekvogels die de schuld krijgen. Maar zowel bij corona als bij de vogelgriep speelt de massaliteit waarmee we dieren houden - gereduceerd tot dingen - een hoofdrol. Dus voor komend jaar gaan we door met het publiceren hierover, hoe het anders kan en móet.

Maar was er dan helemaal niets goeds afgelopen jaar? Oh ja, zeker wel! Zo zijn we een hele fijne samenwerking aangegaan met Sea Shepherd in onze strijd tegen het Dolfinarium in Harderwijk, waar ze bedacht hebben om een groep dolfijnen, walrussen en zeeleeuwen naar een Chinees pretpark te exporteren. Sea Shepherd en House of Animals stapten samen naar de rechter om de export van de zeezoogdieren tegen te houden en de eerste zaak hierover hebben we gewonnen. Volgende week is de tweede rechtszitting en ik heb er alle vertrouwen in dat we ook die gaan winnen.

Het Dolfinarium had trouwens ook een ‘prachtige’ slogan bedacht: ‘Ontdek, Beleef en Bescherm’. Bescherm? Hou toch op, hoe durven ze! Dus heb ik een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie, want die slogan is absoluut misleiding van het publiek. En de Commissie gaf mij gelijk, want het Dolfinarium beschermt helemaal niets, behalve hun eigen inkomsten met het verkondigen van onwaarheden. Ook het winnen van deze zaak is onderdeel van onze strijd tegen onrecht en dierenleed, wat er uiteindelijk voor zal zorgen dat het nu al noodlijdende Dolfinarium ooit de poorten sluit. Wat mij betreft in 2022.

Voor ons stond 2021 ook in het teken van de malafide hondenhandel. We richtten onze strijd met name tegen de handel in broodfokpuppy’s afkomstig uit Oost-Europese puppyfabrieken, waar teefjes onder de meest vreselijke omstandigheden nestje na nestje moeten ‘produceren’. Toen we hier voor het eerst indoken dacht ik echt ‘dit lossen we zo op’. De wetgeving is duidelijk en de regels worden met handen en voeten getreden. Puppy’s worden vaak veel te jong bij de moeder weggehaald, hun vaccinaties zijn regelmatig niet op orde, ze zijn vaak ziek en met hun paspoorten wordt gefraudeerd. Maar wat heb ik mij vergist.

Helaas heeft de pandemie een nieuw woord doen ontstaan: coronapuppy’s. Mensen zaten veel meer thuis en besloten vaak in een opwelling dat een puppy wel leuk zou zijn. Mede omdat de NVWA al jaren niet of nauwelijks handhaaft konden frauderende puppyhandelaren en malafide fokkers naar hartenlust hun gang gaan in Nederland (en daarbuiten). Het is afschuwelijk om te zien welk intens dieren- en mensenleed dat veroorzaakte. Maar hoe groter het leed, des te harder ons team werkt, want opgeven is geen optie. En dus hebben we in afgelopen jaar vier grote handelaren kunnen stoppen en deden aangifte tegen zes dierenartsen in Hongarije, die medeplichtig waren aan deze handel. Twee ervan werden op non-actief gesteld. We dienden een klacht in bij het veterinair tuchtcollege in Nederland tegen twee dierenartsen die hier betrokken zijn bij de illegale puppyhandel. En we deden aangifte tegen Marktplaats, want zij faciliteren de malafide hondenhandel.

Mede dankzij jullie donaties kwam onze landelijke campagne ‘#MarktplaatsBedankt’ tot stand en bereikten we het grote publiek, net als de landelijke media, die uitgebreid aandacht schonken aan onze onderzoeken. Begin volgend jaar publiceren we het volgende onderzoek van House of Animals Investigations over de broodfokhandel. En we gaan hiermee door tot deze gruwelijke handel in puppy’s volledig aan banden is gelegd. Ook dat gaat ons lukken, dat weet ik zeker.

Enorm trots ben ik op de geweldige redactie van ons nieuwsplatform AnimalsToday, bestaande uit zeer betrokken mensen die geheel vrijwillig een deel van hun kostbare vrije tijd besteden om dierennieuws te schrijven en te publiceren. AnimalsToday is de grootste dierennieuwssite van Nederland en de reguliere media nemen het nieuws over, of worden erdoor aangezet een visie op dierenleed te belichten die niet eerder aan bod kwam. Dat is echt fantastisch, want onwetendheid staat dierenwelzijn in de weg. Hoe meer aandacht in en invloed op de media des te beter.

2021 was het jaar van Sam

En dan misschien wel het grootste lichtpunt van 2021: ‘ons’ varken Sam en haar kinderen. Sam is het meest emotionele ‘project’ waar ik ooit aan gewerkt heb. Ze is gered uit de intensieve varkenshouderij als zeug nummer 1693. Op dat moment was ze 9 jaar en had al 230 biggen ‘geproduceerd’. Niet in een mooie stal met een warm nest, maar liggend tussen stangen in een kraamkooi. Haar biggen werden keer op keer na drie weken bij haar weggehaald. Sam was een schaduw een varken. Na haar redding heeft ze voor de laatste keer biggen gekregen bij Stichting Melief, waar ze gelukkig oud mag worden, samen met haar biggen.

Het raakt mij iedere keer weer om te zien hoe bijzonder het karakter Sam zich na haar bevrijding heeft ontwikkeld en dat het zo verschilt van bijvoorbeeld Sharky, Bumblebee, Tapir of Hippo, een aantal van haar biggen. Hoe intelligent en slim varkens zijn, gevoelig, liefkozend en soms knorrig. Het mooiste moment voor mij in 2021 was toen ik samen met Sam in de modderpoel heb gelegen. Ze durfde er aanvankelijk niet in en Lothar van Melief en ik hebben het haar gewoon voorgedaan. Ik had een jaar geleden nooit gedacht dat ik mij zo intens gelukkig kon voelen, samen met een varken in een modderpoel.

2021 was gruwelijk en mooi tegelijk

Gelukkig met een varken in een modderpoel | Foto: Sabine Bison

We maken een documentaire over Sam, ook weer dankzij de steun van onze geweldige donateurs. Het doel is dat ze een gezicht gaat geven aan die de meer dan 13 miljoen dieren in de vee-industie, die achter gesloten deuren een kort, afschuwelijk en dieronterend leven moeten lijden. En daarmee is de cirkel rond, want ook onze strijd tegen de intensieve veehouderij is niet gestreden voordat het einde in zicht is.
.

Samen

Lieve mensen, 2021 was gruwelijk maar mooi tegelijk. De verandering in denken over dieren is steeds vaker voelbaar en soms ook zichtbaar. En ik ben zo ontzettend blij dat wij elkaar gevonden hebben hierin. Of je nu onze berichten deelt, een positieve reactie achterlaat, of ons financieel steunt: we doen het samen en kunnen niet zonder elkaar. Onze beweging wordt steeds groter en daarom ga ik hoopvol het nieuwe jaar in. En ik zou het geweldig vinden als we dan ook weer samen de strijd voor dieren aangaan.

Ik wens jullie een veilige jaarwisseling, denk aan de (huis)dieren en alvast alle moois, liefs en goeds voor het nieuwe jaar.
.

  • PS: Wie tot 2 januari 2022 maandelijks donateur wordt ontvangt de prachtige kalender van Sam en haar kinderen in de bus (zolang de voorraad strekt).
    .

©Karen Soeters | House of Animals

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram