Deel dit artikel

Een beetje gerechtigheid voor het vosje

Een beetje gerechtigheid voor het vosje

Het vosje zat dagen opgesloten in een kooi en werd daarna afgeschoten | Foto: AnimalsToday/House of Animals

Een klein beetje gerechtigheid voor het arme vosje dat gevangen werd genomen, dagen zat opgesloten in een kooi en uiteindelijk genadeloos werd afgeschoten. De persoon die haar heeft afgeschoten gaat helaas vrijuit, maar de man die haar heeft opgesloten is veroordeeld tot een boete van 500 euro.

Om je geheugen op te frissen, want het is alweer een jaar geleden. Toen werd ik gebeld of ik iemand wist die een vosje kon opvangen. Gelukkig vrij snel lieve mensen van een dierenambulance bereid gevonden haar op te halen en een wildopvang die de vos wilde opnemen. Maar helaas is het vosje nooit bij de opvang terechtgekomen en tot op de dag van vandaag denk ik of ik iets anders had kunnen doen om dit dier te redden.
.

.
Jagers in Moergestel hadden 2 vosjes gevangen met een vangkooi. Een van de diertjes, een mannetje, had zijn poot gebroken en werd meteen afgemaakt. Het andere dier, een vrouwtje, wilde deze persoon zelf houden. Vrij bijzonder en daarbij verboden. Vier dagen later, dus tot de dag dat ik gebeld werd, leefde dit arme dier onder gruwelijke omstandigheden in de schuur, bij de eigenaar van de grond waar het dier was gevangen.
.

.
Na meerdere gesprekken met de grondeigenaar besluit deze dat hij het dier na 4 dagen eenzame opsluiting niet aan de dierenambulance wil overdragen, maar terug gaat geven aan de jager. Want hij heeft de jager ‘beloofd dat het dier niet terug naar de natuur gaat en hij is een man die zich aan zijn woord houdt’, zo vertelde hij mij. Een belofte die natuurlijk nergens over gaat. Alsof je een vos als huisdier kunt houden. Ik heb op dat moment ook een belofte gedaan, namelijk aan de het vosje.
.

vosje

Foto: AnimalsToday/House of Animals

.
De jager blijkt een lid te zijn van een jagersvereniging in Moergestel. De voorzitter van de club weet mij uiteindelijk te vertellen dat het vosje dood is. Later hoor ik dat de jager haar genadeloos heeft afgeschoten, nadat hij haar had ‘vrijgelaten’ uit de kooi, terwijl ze na vier daagse doodsangst haar zogenaamde vrijheid tegemoet rende.
.

vosje

Afgeschoten nadat ze zogenaamd werd vrijgelaten | Foto: AnimalsToday/House of Animals

.
Ik ben zo ontzettend boos als ik dit hoor. En dus besloot ik in juni 2020 aangifte te doen tegen de jager en tegen de grondeigenaar. Voor het vosje maakte het allemaal niet meer uit, maar het moest duidelijk worden dat er, ook al mag er afschuwelijk veel in dit land, toch nog steeds wetten zijn waar iedereen zich aan moet houden.

Een klein beetje gerechtigheid

Ik vind het heel triest dat de jager vrijuit gaat wegens gebrek aan bewijs, maar ben blij dat in ieder geval de grondeigenaar gestraft wordt. En ik ben de politie dankbaar dat ze deze zaak zo goed hebben opgepakt.
.

Hieronder, voor wie geïnteresseerd is, nog een keer de uitleg met bijbehorende wetsartikelen:

 • Art. 3.24 van de Wet natuurbescherming bepaalt dat een ieder die een in het wild levend dier doodt of vangt voorkomt dat het dier onnodig lijdt. Art 3.25 van het Besluit natuurbescherming bepaalt vervolgens dat het is verboden uit het wild afkomstige dieren (genoemd in de bijlage) onder zich te hebben of te verhandelen. De vos staat op de bijlage!

  Dus wat is niet toegestaan:

  Het is niet toegestaan een vos eerst te vangen en dan vervolgens op te sluiten in een kooitje gedurende 4 dagen. Dit is een overtreding van art. 3.24 van de Wet natuurbescherming en van art. 3.25 van het Besluit natuurbescherming. Op dat moment heb je een wild dier in je bezit en dat is gewoon verboden. Je had ofwel het dier direct moeten doodmaken ofwel je bent verplicht dit dier te overhandigen aan iemand die wel een ontheffing heeft om dit soort wilde dieren onder zich te hebben en dat is een wildopvang.

  Het is dan vervolgens aan deze wildopvang te besluiten hoe nu verder. De opvang dient te voldoen aan de Beleidsregels kwaliteit opvang diersoorten. Het is dus nogmaals niet aan de houder van dat diertje om te bepalen wat er met dit dier gedaan wordt, laat staan dit dier na 4 dagen gewoon maar dood te schieten. Dit bepaalt de grondgebruiker niet en dit bepaalt al helemaal de jager niet.

  Omdat het diertje geruime tijd gevangen zit in een kooitje en ondergebracht is bij een particulier ben je daarnaast ook houder geworden van dit dier en dien je dus te voldoen aan het Besluit houders van dieren.

  Door het dier gedurende 4 dagen in deze erbarmelijke toestand te houden is niet voldaan art. 3.24 van de Wet natuurbescherming. Degene die het diertje heeft gevangen, heeft namelijk niet voorkomen dat het diertje onnodig lijdt. Daarnaast is de particulier waar het diertje is ondergebracht houder geworden van het dier en heeft gedurende deze tijd het dier de nodige zorg onthouden (het dier was erg mager en hulpbehoevend). Hij had in ieder geval een dierenarts moeten laten kijken. Door dit niet te doen maak je je ook schuldig aan een overtreding van art. 2.1 6e lid Wet dieren. Dit is een misdrijf.

  Het weer overhandigen van het diertje aan de jager, is deze jager houder geworden en heeft ook een wild dier onder zijn zich wat weer verboden is. Deze jager had de plicht om exact hetzelfde te doen wat de particulier waar het diertje verbleef heeft nagelaten en dat is het diertje per direct overhandigen aan een wildopvang. Dat heeft hij ook niet gedaan waardoor ook deze jager zich schuldig heeft gemaakt aan exact dezelfde overtredingen als de particulier.
  .

 • Lees ook Karen's blog: Vosje
  .

©Karen Soeters | House of Animals

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram