Deel dit artikel

Sam en haar kinderen

Vandaag gaat de wereld kennismaken met moedervarken Sam. Toen ik haar voor het eerst ontmoette heb ik gehuild. Ik kon niet meer stoppen en dat is eigenlijk niets voor mij.

varken Sam

Varken Sam | Foto: House of Animals

Voorzichtig stapte ze uit de trailer die, zo had ik mij voorgesteld, als een soort rode loper van stro naar haar nieuwe huis zou leiden. Met lieve mensen erbij, die haar samen met de slingers die aan de stal waren gehangen, met haar naam erop, meer dan liefdevol van harte welkom zouden heten in haar nieuwe verblijf.

verblijf varken Sam

Van harte welkom Sam! | Foto: House of Animals

Maar Sam bleef op de laadklep van de trailer staan. De angst verstijfde haar en het totale gebrek aan spieropbouw en evenwicht deed haar wankelen. Andere dieren heeft ze nooit eerder gezien, alle geluiden zijn nieuw voor haar, frisse buitenlucht kent ze niet en stro zag ze ook voor het eerst van haar leven. Op haar rug is bijna geen haar meer te zien. Haar hoeven zien eruit als klompjes. En haar oogwit is bloeddoorlopen en geïrriteerd van de ammoniaklucht waarin ze moest leven.

varken Sam

Bloeddoorlopen ogen door de stalgassen in de vee-industrie | Foto: House of Animals

Sam is een getraumatiseerde zeug en heeft de afgelopen 9 jaar onder dieronterende omstandigheden in de vee-industrie geleefd. Ze heeft maar liefst 240 biggen gekregen. Later berekende ik hoeveel dagen ze zwanger is geweest in haar leven: 2332 dagen. Dat is ongeveer 6,4 jaar van haar 9-jarige bestaan. Ook nu is ze zwanger, maar voor de allerlaatste keer. En haar komende nest mag ze bouwen met stro. Ze mag moeder worden en deze keer niet gevangen tussen de ijzeren stangen van een kraamkooi maar in een speciaal voor haar ingerichte kraamstal bij de geweldige Stichting Melief. En ze mag voor het eerst echt voor haar nakomelingen zorgen. En dat is, hoe idioot en afschuwelijk ook, heel bijzonder voor een varken.

varken Sam

Sam in een kooi als gevangene van de vee-industrie | Foto: House of Animals

In Nederland leven 13 miljoen varkens achter gesloten deuren in dieronwaardige omstandigheden. De meeste mensen hebben geen idee wat voor dieren varkens eigenlijk zijn. En dat terwijl een varken het cognitieve denkniveau heeft van een kind van 3. Recent onderzoek heeft zelfs aangetoond dat varkens nog veel intelligenter zijn dan we dachten.

Varkens hebben een ijzersterk geheugen. Biggetjes die net zijn geboren leren te luisteren naar het geluid van hun moeder. Tegen de tijd dat ze twee weken oud zijn herkennen ze hun eigen naam. Varkens kunnen wel 20 verschillende geluiden maken, onder andere om aan te geven dat ze honger hebben, maar ook om te roepen naar een potentiële partner.

Wist je dat Varkens zo’n 17,5 kilometer per uur kunnen rennen en dat ze ook nog eens een enorm goed richtingsgevoel hebben! En zwemmen kunnen ze ook heel erg goed. En als varkens in een groep leven slapen ze graag neus aan neus. En ze kunnen net als mensen dromen. En als een soortgenoot is overleden blijken ze samen te rouwen.

Varkens zijn ook hele nette dieren. Een puppy zindelijk krijgen is vaak een hele klus, maar een biggetje is al binnen 7 dagen na de geboorte zindelijk. Het eigen nest bevuilen zal een varken nooit doen.

varken Sam

Ze weet niet wat haar overkomt | Foto: House of Animals

Maar dat natuurlijke gedrag kent Sam niet. Dus haar toiletplek is de etensbak, haar nest en de rest van de stal, want ze weet het gewoon niet meer. Natuurlijk gedrag heeft ze nooit kunnen vertonen, want ze heeft op een betonnen vloer tussen stangen geleefd. Alle lekkernijen die haar worden voorgezet eet ze niet, want ze kent alleen het eentonige voedsel dat ze in de vee-industrie kreeg.

varken Sam

Een eigen verblijf | Foto: House of Animals

Gaat ze nog leren om varken te zijn? Gaan haar biggen hun moeder kopiëren of zien we straks eindelijk wat voor een dieren varkens echt zijn? Dat gaan we het komende jaar allemaal ontdekken, want House of Animals gaat in een uniek project Sam en haar biggen een jaar lang volgen. Zijn ze vrolijk of juist humeurig? Zijn ze aanhankelijk of juist een solist? Wat zijn hun favoriete bezigheden gedurende een dag? En wat betekenen toch al die knorren? Gedragswetenschappers schetsen ons hun karakter en verklaren hun taal.

varken Sam

Sam buiten bij Stichting Melief | Foto: House of Animals

Ze groeien op bij Stichting Melief van Lothar en Mark. Een stichting die ik ruim 10 jaar geleden in mijn hart heb gesloten. Ze vangen dieren op die verwaarloosd, mishandeld of met de dood bedreigd worden. Bij Stichting Melief mogen ze rustig met liefde omringd oud worden.

Na het kijken van deze documentaire kan het niet anders dan dat je van deze dieren gaat houden. Het past in een tijd waarin verontwaardiging plaatsmaakt voor gezond verstand. Het is niet normaal dat deze bijzondere dieren als producten zijn verworden in een totaal verziekte industrie. Wij weten dit al heel lang; het gaat nu om de mensen die zich dat nog moeten realiseren.

varken Sam

Ze mag een eigen nest maken | Foto: House of Animals

De kinderen van Sam

Lieve Lothar, Marc, Lisette, Joost, Thera, Esther en Eleonora van Skiing for Pigs en natuurlijk Robert, we gaan er een mooi en intens project van maken. En ik hoop dat heel veel mensen willen helpen om Sam haar biggen te laten zien opgroeien en de wereld te laten meegenieten. We zijn daarom een crowdfundingsactie gestart, want dankzij Skiing for Pigs is er al een hoop geld opgehaald, maar dat is nog niet voldoende om de gehele documentaire te financieren en voor de verzorging van Sam en haar biggen.

Wij gaan met ons team en hopelijk ook jouw steun het aangrijpende verhaal van Sam vertellen; een 9-jaar oud getraumatiseerd moedervarken uit de vee-industrie, dat ons laat zien dat het echt anders moet. Samen laten we de wereld zien hoe bijzonder varkens zijn!
.

©Karen Soeters | House of Animals

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram