Deel dit artikel

NVWA legt malafide puppyhandel geen strobreed in de weg

De NVWA lapt openlijk nationale en internationale regelgeving aan de laars. Dat blijkt uit onderzoek van House of Animals naar een puppyhandelaar in Lelystad. Op een industrieterrein in Lelystad worden puppy’s afkomstig uit Hongarije verhandeld die te jong zijn, vaak ziek en waarvan de paspoorten niet kloppen. De NVWA is hiervan op de hoogte gebracht maar er wordt er niet ingegrepen. Hiermee negeert de NVWA zowel Nederlandse als Europese regelgeving.

House of Animals maakte een afspraak bij de betreffende handelaar in Lelystad en filmde het bezoek undercover. De resultaten zijn ronduit schokkend. Puppy’s op betonnen vloeren die hoesten en diarree hebben - en dat bleek pas het begin te zijn van vele misstanden en wetsovertredingen.

Zo heeft House of Animals met 22 puppykopers contact gezocht en de paspoorten opgevraagd. Deze zijn aan enkele deskundigen voorgelegd en hun conclusie luidde: de paspoorten kloppen op vele punten niet, waardoor deze puppy’s illegaal in Nederland zijn.

Foto’s van de met de hand beschreven stickers in de paspoorten van de rabiësentingen zijn volgens de fabrikant van het rabiësvaccin niet door hen uitgegeven en dus ook vals. De NVWA is daarvan door de fabrikant op de hoogte gebracht maar grijpt nog steeds niet in. In een reactie laat de NVWA weten:

“Onderzoek dat naar de vaccinaties is uitgevoerd - en waarbij contact is geweest met de leverancier van de vaccins - heeft niet aangetoond dat er overtredingen zijn begaan.”

Bekijk de reportage van House of Animals hieronder:
.

.
Uit de reportage van House of Animals blijkt dat de NVWA onderscheid maakt tussen zogenaamde ‘hoog risico landen’ en ‘niet hoog risico landen’. Als een hond na een titerbepaling niet gevaccineerd blijkt te zijn en de hond komt niet uit een door de NVWA benoemd ‘hoog risico land’ dan wordt er geen actie ondernomen.

NVWA lapt regelgeving aan de laars

Dierenarts-microbioloog Paul Overgaauw, verbonden aan de Faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht, reageert op het onderzoek van House of Animals:

“Men kan zich afvragen wat het nut is van de aangescherpte regelgeving, die per 29 december 2014 van kracht is geworden, betreffende de import en export van pups, als hierop blijkbaar niet wordt gehandhaafd? Op deze wijze heeft het geen enkel nut om als dierenarts of nieuwe eigenaar nog meldingen te doen over geconstateerde afwijkingen met betrekking tot het vaccinatieboekje en rabiëstiters.”

De reactie van de NVWA hierop luidt echter:

“Binnen de Europese Unie is een titerbepaling niet verplicht om met een huisdier te mogen reizen. Een titertest kan dus niet gebruikt worden om op te treden tegen vermeende illegale transporten binnen de Europese Unie.”

Karen Soeters, oprichter van House of Animals, over de lakse stellingname van de NVWA:

“De NVWA stelt zich boven de Nederlandse en Europese wetten en dat is werkelijk ongehoord. Het heeft geen enkele zin na te denken over nieuwe maatregelen, zoals de minister doet, als er geen handhaving is op de huidige wetgeving. De NVWA werkt hiermee niet alleen ernstig dierenleed in de hand, maar het is ook een groot gevaar voor de volksgezondheid, want rabiës (hondsdolheid) is levensgevaarlijk voor mensen. Daarbij hebben we achterhaald dat de puppy’s van de handelaar uit Lelystad worden geleverd door een beruchte hondensmokkelaar uit Hongarije en de puppy’s kunnen heel goed uit een voor rabiës ‘hoog risico land’ komen, zoals bijvoorbeeld Roemenië, dat grenst aan Hongarije.”

Een bron van House of Animals in Hongarije heeft verklaard dat deze Hongaarse handelaar puppy’s vanuit buurlanden naar Hongarije smokkelt, ze voorziet van Hongaarse papieren en weer doorverkoopt naar onder andere Nederland.

In Hongarije hebben de onderzoeksresultaten van House of Animals inmiddels geleid tot een strafrechtelijk onderzoek naar de dierenarts die de puppy’s bestemd voor Lelystad van een paspoort heeft voorzien. Hem is sinds eind oktober 2020 een exportverbod opgelegd.

Aangifte en handhavingsverzoek

House of Animals heeft bij de politie in Nederland aangifte gedaan tegen de handelaar in Lelystad. Ook is een handhavingsverzoek met betrekking tot het bestemmingsplan bij de gemeente Lelystad neergelegd. De uitkomst is tot op heden positief: de handelaar moet de locatie in ieder geval verlaten. Lelystad handhaaft dus, echter kan de handelaar nog in verweer gaan en dan bepaalt de bestuursrechter de afloop.

Ook van honden met gecoupeerde staarten (hetgeen verboden is) die verkocht werden bij deze handelaar heeft House of Animals melding gemaakt bij de NVWA. Anderhalve maand later gaf de NVWA per mail aan dat er geen strafbaar feit werd gepleegd. Pas na dreigen met de Nationale ombudsman kwam men in actie en meldde de NVWA dat ze dit gaan onderzoeken.

De NVWA blijft in deze zaak op alle fronten in gebreke, trekt zich helemaal niets aan van Nederlandse en Europese regelgeving en laat daarmee een vreselijke handel voortbestaan, die al heel veel dieren- en mensenleed heeft veroorzaakt.

©House of Animals Karen Soeters

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram