Deel dit artikel

Hondenhandelaar In Diessen Overtreedt Massaal Coronaregels

AMSTERDAM, 8 JANUARI 2020  -  Terwijl het kabinet overweegt om de lockdown te verlengen en zelfs uit te breiden, blijft een van de grootste Nederlandse puppyhandelaren buiten schot. Niet-essentiële winkels zijn dicht en ook bijvoorbeeld hondentrimsalons hebben hun werk moeten staken, maar de verkoop van puppy’s floreert tijdens de coronacrisis.

Bij House of Animals melden ooggetuigen dat het op de parkeerplaats bij de handelaar in het Brabantse Diessen enorm druk is. Dat blijkt ook uit het aantal advertenties dat online staat. Zo staan er gemiddeld op Marktplaats 25 advertenties onder 25 verschillende accountnamen, zodat het lijkt alsof het om een aanbieder van 1 nestje hondjes gaat. Wekelijks worden er echter tussen de 50 en 60 puppy’s vanuit Hongarije afgeleverd.

House of Animals heeft een handhavingsverzoek ingediend bij de gemeente Hilvarenbeek, waar Diessen onder valt, om af te dwingen dat deze beruchte handelaar - zeker in de coronatijd - de handel in puppy’s moet stoppen. In de reactie op dit handhavingsverzoek heeft de gemeente Hilvarenbeek aangegeven advies te hebben ingewonnen bij de Veiligheidsregio Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant en naar aanleiding van dit advies te hebben besloten om hondenhandel De Meiboom niet tijdelijk te sluiten.

De Veiligheidsregio heeft de gemeente zelfs geadviseerd om De Meiboom, onder voorwaarden, geopend te laten zijn in het kader van “dierenwelzijn”, waarbij de veiligheidsregio zich beroept op de regels die gelden voor dierenopvangcentra. Maar De Meiboom in Diessen is in het geheel niet te vergelijken met een dierenopvang. Het gaat om een commercieel bedrijf dat op geen enkele wijze aan (nood)opvang voor en hulpverlening aan dieren doet. Karen Soeters, oprichter van House of Animals, legt uit:

“De Meiboom B.V. is geen publieke ruimte, geen asiel of hulpverlening, maar puur een commercieel bedrijf. Ook heeft deze handelaar niet geprobeerd zijn ‘voorraad’ te verminderen, maar is gewoon doorgegaan met importeren en adverteren, waardoor mensen vanuit heel Nederland naar Diessen gaan en dat is dus nu precies niet de bedoeling. Het gaat hier alleen om zoveel mogelijk geld te verdienen en dierenwelzijn is van ondergeschikt belang - en de volksgezondheid dus overduidelijk ook. De Meiboom kan ervoor kiezen om gedurende de lockdown geen pups te importeren, maar dat doet deze handelaar niet.”

De tijdelijke regeling maatregelen Covid-19 is duidelijk: ...van 15 december 2020 tot en met 19 januari 2021 mogen geen andere publieke plaatsen voor publiek opengesteld worden dan... (Artikel 4a.1), met vervolgens een lijst aan uitzonderingen waar De Meiboom niet aan voldoet. Dit is ook bevestigd door de Rijksoverheid. Waarom de gemeente en de veiligheidsregio dan toch vinden dat voor De Meiboom een uitzondering moet worden gemaakt is een groot vraagteken.


Hondjes van de Meiboom te koop op Marktplaats eerste week januari 2021


Hondje gekocht bij de Meiboom in Diessen

Noot voor de redactie:
Foto's zijn vrij te gebruiken o.v.v. House of Animals. Voor een interview met Karen Soeters of voor meer beeldmateriaal kun je contact opnemen met Annebelle Nooteboom, tel.
+31 (0)85 222 1 444, of per e-mail: a.nooteboom@houseofanimals.nl.

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram