Deel dit artikel

Omstreden puppyhandelaar in Diessen moet per direct zijn deuren sluiten

AMSTERDAM, 13 JANUARI 2021  -  De gemeente Hilvarenbeek heeft hondenhandel De Meiboom in Diessen per direct opdracht gegeven te sluiten vanwege de coronamaatregelen. House of Animals diende een handhavingsverzoek in bij de gemeente om af te dwingen dat deze beruchte handelaar, zeker in de coronatijd, de handel in puppy’s moet stoppen. House of Animals gaat de hondenhandelaar aanbieden de puppy’s die op dit moment aanwezig zijn op te vangen en er adoptanten voor te zoeken.

Burgemeester Evert Weys van de gemeente Hilvarenbeek, waar Diessen onder valt, licht de sluiting toe:

“Ik vind het van groot belang dat zowel inwoners als ondernemers in onze gemeente zich houden aan de coronamaatregelen, en dat het goed is dat als daar onduidelijkheid over is wij helderheid verschaffen.”

Terwijl het kabinet de lockdown heeft verlengd, bleef een van de grootste Nederlandse puppyhandelaren buiten schot. Niet-essentiële winkels zijn gesloten en ook hondentrimsalons hebben hun werk moeten staken, maar de verkoop van puppy’s floreert. Bij de beruchte puppyhandel in Diessen wordt de lockdown niet nageleefd.

House of Animals ontving meldingen van enorme drukte op de parkeerplaats bij de handelaar in het Brabantse Diessen. Ook uit het aantal advertenties dat online staat, blijkt dat de hondenhandel op volle toeren draait. Zo staan er op Marktplaats gemiddeld 25 advertenties onder 25 verschillende accountnamen die allemaal terug te leiden zijn naar hondenhandel de Meiboom. Door de puppy’s via verschillende accounts aan te bieden lijkt het alsof het om een aanbieder van 1 nestje hondjes gaat. In werkelijkheid worden er echter wekelijks tussen de 50 en 60 puppy’s vanuit Hongarije afgeleverd, afkomstig van broodfokkers.

Ook tegen een puppyhandelaar in Lelystad heeft House of Animals een handhavingsverzoek ingediend en daardoor moet ook deze handelaar nu tijdelijk zijn deuren sluiten. Uit appberichten blijkt echter dat de handelaar niet voornemens is zich aan de coronaregels te houden. Een puppy kan volgende week, zodra ze aankomen uit Hongarije, nog steeds worden aangeschaft.

Karen Soeters, oprichter van House of Animals, is vooralsnog tevreden met de tijdelijke sluitingen, maar ze wil meer bereiken:

“Ik ben ontzettend blij dat de gemeentes hun verantwoordelijkheid nemen en deze handel in ieder geval tijdens de coronatijd sluiten. Wij hebben daarnaast in beide gemeentes ook een handhavingsverzoek ingediend met betrekking tot het bestemmingsplan. Uit ons onderzoek is gebleken dat hondenhandel bedrijven in strijd is met het bestemmingsplan. Ik hoop dat ze spoedig voorgoed hun deuren moeten sluiten, want er schuilt ontzettend veel verborgen dierenleed achter deze meedogenloze puppyhandel.”


Uitgeput en verwaarloosde moederhond gered uit een Hongaarse puppyfabriek


Moederhond in een Hongaarse puppyfabriek


Moederhond met puppy's in een Hongaarse puppyfabriek


Hondjes van de Meiboom te koop op Marktplaats januari 2021


Puppy gekocht bij de Meiboom in Diessen

Noot voor de redactie:
De foto's uit Hongarije zijn ter illustratie van de leefomstandigheden van broodfokhondjes die in Nederland via o.a. Marktplaats worden verkocht. Er is geen bewijs dat de genoemde handelaren hun hondjes specifiek bij deze broodfokker kopen. Foto's zijn vrij te gebruiken o.v.v. House of Animals. Voor een interview met Karen Soeters of voor meer beeldmateriaal kun je contact opnemen met Annebelle Nooteboom, tel.
+31 (0)85 222 1 444 (alleen pers) of per e-mail: a.nooteboom@houseofanimals.nl.

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram