Deel dit artikel

RIP lieve Baco

Hij kwam op 19 mei na een lang vermoeiend transport vanuit Hongarije. Afgeleverd in Diessen, bij een van de grootste broodfok puppyhandelaren van Nederland. Nu is Baco dood.

Mastino Baco
Mastino Baco

Op 7 juni werd hij voor 1150 euro gekocht door Patricia. Zij wist dat een hond zoeken via Marktplaats geen goed idee was maar deed het toch. Gewoon om te kijken, met het idee 'kopen als het goed voelt'. En toen zat hij daar. Een grote lieve lobbes. Mastino Baco. Een hond om helemaal verliefd op te worden en dat deed Patricia dan ook.

Mastino Baco
Mastino Baco

Natuurlijk zat er, zoals alle hondjes die daar verkocht worden, een gezondheidsverklaring bij van dierenkliniek Mirta. De kliniek van de beruchte dierenarts Jantina B. Een dierenarts waar Patricia later van zegt:

“De dierenarts die bij de handelaar betrokken is komt zeker niet met haar tengels aan mijn pup. Ze heeft genoeg verkloot.”

Mastino’s staan erom bekend dat ze hard zijn voor zichzelf. Voordat ze aangeven pijn te hebben moet het wel heel heftig zijn. En dus merkt Patricia weinig aan Baco de eerste maanden. De dierenarts vertelt haar wel dat Baco zeker een maand jonger is dan in zijn paspoort staat. Waarschijnlijk 11 weken.

Mastino Baco
Mastino Baco

Dan krijgt ze een waarschuwing van iemand die ook een Mastino heeft gekocht in Diessen. Ze heeft net die ochtend haar hond moeten laten inslapen. De heupaandoening HD (heupdysplasie) was zo ernstig dat er niets meer aan te doen was. De hond is 4,5 maand geworden en dat is precies de leeftijd die Baco op dat moment ook heeft.

Mastino Baco
Mastino Baco

Patricia gaat meteen naar de dierenarts en daar blijkt het al snel helemaal mis te zijn met de arme hond. Hij heeft een ernstige blaasontsteking en dus ook HD. Patricia wordt verteld dat Baco zeker niet oud gaat worden. Ieder bezoek aan de dierenarts dat daarop volgt is spannend:

“Raken we hem kwijt of mogen we nog met hem verder?”

Mastino Baco
Het gaat slecht met hem

Patricia’s advies aan mensen die een hond willen kopen bij een handelaar zoals in Diessen:

“Ren, vlucht, doe het niet!”

De feitelijke waarschuwingen kent iedereen. Je wordt gewoon gelokt. Ga er alsjeblieft niet naar toe. Als je zo’n beestje ziet daar is het al bijna niet meer te doen om je om te draaien.

Mastino Baco
RIP lieve Baco

Toen ik Patricia eind september sprak hoopte ze nog dat Baco het einde van het jaar zou halen. Maar helaas het mocht niet zo zijn. Eind oktober kreeg ik een berichtje van Patricia. Het gaat niet goed met hem. Er zijn röntgenfoto’s gemaakt en helaas zijn deze heel veel slechter dan in juli.

“We zullen hem moeten laten gaan. We zijn er helemaal stuk van ook al wisten we dit kon gebeuren.”

RIP lieve Baco. In je eerste weken was je een product met als enige doel geld verdienen en wel zo veel mogelijk. In de handen van meedogenloze handelaren kwam je. Over het lot van je moeder in Hongarije hebben we het dan nog niet eens. En nu net nadat je 9 maanden oud bent geworden is het voorbij. Ik hoop dat de foto’s van jouw lieve snuit en het verhaal van jouw baasje Patricia mensen bewust maken. Koop toch alsjeblieft geen hond bij een broodfokhandelaar.

©House of Animals Karen Soeters

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram